ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια Μέρα STEM γεμάτη χρώμα στο Πανεπιστήμιο Frederick, για κορίτσια 9-12 ετών

Τα κορίτσια θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια που έχουν ως θεματική το χρώμα

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Frederick προσκαλεί κορίτσια ηλικίας από 9 έως 12 ετών σε μια Μέρα STEM γεμάτη χρώμα! Η Μέρα STEM είναι αφιερωμένη στον συναρπαστικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής. Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της Μέρας STEM σε Λευκωσία και Λεμεσό τους προηγούμενους μήνες, το Πανεπιστήμιο προτείνει για μία ακόμη φορά δημιουργικά εργαστήρια, πειράματα και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα κορίτσια στην εξοικείωσή τους με αυτούς τους τομείς.

Η Μέρα STEM θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Μαΐου στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία (Γιάννη Φρειδερίκου 7, Παλλουριώτισσα). Στο πλαίσιό της, τα κορίτσια θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια που έχουν ως θεματική το χρώμα. Θα σχεδιάσουν αρχιτεκτονικά ένα σπίτι με χρώματα, θα προγραμματίσουν ένα ρομπότ στη χώρα των χρωμάτων και θα δουν τα χρώματα μέσα από τα μάτια της Χημείας.

Τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών και θα διεξαχθούν σε συνεργασία με μέλη της ερευνητικής και φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Παράλληλα με τις δράσεις για παιδιά, όσοι γονείς το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο μέσα από το οποίο θα μπορούν να μάθουν τρόπους ψυχικής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών τους και να τα μεγαλώνουν χωρίς στερεότυπα φύλων. Το εργαστήριο θα πραγματοποιήσει ο Δρ Μάριος Θεοδώρου, Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick. Θα προηγηθεί παρουσίαση από την Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, σχετικά με τη σημαντικότητα της αύξησης της εκπροσώπησης γυναικών στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της μηχανικής.

«Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς STEM σημαίνει απώλεια ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορούσε να ανταποκριθεί με ξεχωριστό τρόπο στις πολλές προκλήσεις του κόσμου. Επιπλέον, οι τομείς STEM έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης και εάν οι γυναίκες δεν έχουν συμμετοχή σε αυτούς, δεν θα έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που μπορούν να τους προσφέρουν σημαντικές προοπτικές και μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία», εξηγεί η κα Φρειδερίκου.

Η δράση εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη εκστρατεία “To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology” του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρονται υποτροφίες 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στα προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του.

Με τη συγκεκριμένη εκστρατεία και με την πολυδιάστατη δράση του, το Πανεπιστήμιο Frederick, το οποίο αποτελεί και μέλος του Δικτύου Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμβάλλει στον στόχο της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των στερεοτύπων φύλου. «Τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή μας, γιατί φέρνουν μαζί τους διαφορετικές εμπειρίες, αντιλήψεις και ιδέες. Μόνο η ίση εκπροσώπηση των φύλων στους τομείς STEM θα οδηγήσει σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και βιώσιμο», σημειώνει η κα Φρειδερίκου.

Η συμμετοχή στη Μέρα STEM είναι δωρεάν. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όλα τα κορίτσια και στους γονείς που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια.

Τον ερχόμενο Ιούλιο, θα πραγματοποιηθεί ένα STEM Camp διάρκειας μίας εβδομάδας για κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μέρα STEM: https://www.frederick.ac.cy/en/latest-events/221-a-colourful-stem-day-at-frederick-university-for-girls-aged-9-12-years-old

Για εγγραφή: https://bit.ly/3UXoxXO

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick: https://www.frederick.ac.cy/women-in-STEM/el/

Δείτε σε αυτό το βίντεο όσα έγιναν στην προηγούμενη δράση STEM Day στη Λευκωσία, τον Μάιο 2022: https://www.youtube.com/watch?v=aV1YfEE9btE

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση