ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αλήθειες των εξετάσεων μέσα από τους αριθμούς

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων όρων σε σύγκριση με το 2018 παρουσιάζουν οι ξένες γλώσσες.

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη (02/07) από το Υπουργείο Παιδείας οι Μέσοι Όροι των εξεταζόμενων μαθημάτων στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Η προσοχή των μαθητών στρέφεται αποκλειστικά πλέον στις σπουδές, αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν προς εξέταση και προβληματισμό.

Προβαίνοντας σε μια σύγκριση των δύο τελευταίων εξεταστικών διαδικασιών, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την ποιότητα του εκπαιδευτικού προϊόντος στην Κύπρο.

Πρώτης Γραμμής

Στα Νέα Ελληνικά, το κατεξοχήν μάθημα γενικού ενδιαφέροντος, οι μαθητές μας για το 2019 εξασφάλισαν το διόλου τιμητικό 9.05. Την περσινή χρονιά ο μέσος όρος ανήλθε στο 9,94. Για το μάθημα της Ιστορίας παρατηρείται μια τεράστια πτώση του μέσου όρου σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές σχολικές εξετάσεις. Το 7,82 μπορεί από μόνο του να προκαλεί θλίψη, αντιπαραβάλλοντας το με το 8,4 του 2018, γεννά και περισσότερα ερωτηματικά.

Ξένες γλώσσες

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων όρων σε σύγκριση με το 2018 παρουσιάζουν οι ξένες γλώσσες. Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Τουρκικά φαίνεται να κερδίζουν σημαντικό έδαφος έναντι τόσο της μητρικής γλώσσας, όσο και των μαθημάτων θετικής κατεύθυνσης. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα τουρκικά, όπου σε σύνολο έντεκα εξεταζόμενών ο μέσος όρος ανέρχεται στο 15,19 σε αντίθεση με το 9,18 πέρσι. Μοναδική περίπτωση χαμηλότερου μέσου όρου φέτος, συναντάμε στα Ιταλικά με μείωση κατά 1,8 μονάδα, συγκεκριμένα στο 12,15.

Θετικές επιστήμες

Στα μαθήματα θετικών επιστημών δεν παρατηρείται μια συμπαγής ροή αύξησης ή μείωσης των ποσοστών. Η μεγαλύτερη αύξηση συναντάται στο μάθημα της Βιολογίας, όπου ο φετινός μέσος όρος είναι στο 11.03 σε αντιδιαστολή με 10,19 το 2018. Αύξηση επίσης παρατηρείται και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης με 9,4 μέσο όρος για φέτος. Χαμηλότερα νούμερα συναντάμε στα υπόλοιπα τρία μαθήματα, αυτά της Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών κοινού κορμού. Στα τελευταία μάλιστα παρατηρείται και η μεγαλύτερη μείωση κατά 0,69 μονάδες σε σχέση με πέρσι, συγκεκριμένα μέσος όρος στα 7,69.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X