ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:36
 

Πέραν των 52 χιλ. μαθητών θα φοιτήσουν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Πρώτη μέρα σήμερα για τους μαθητές με τα προβλήματα στης σχολικές μονάδες να παραμένουν

Newsroom K

Πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς για μαθητές δημοτικών, προδημοτικών και Ειδικών Σχολείων. Το πρώτο κουδούνι ήχησε στις 07:45 το πρωί και σήμερα αναμένεται οι μαθητές να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα ή ομάδες, να παραλάβουν τα βιβλία τους και να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματά τους μέχρι τη 13:05.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδεία επισήμανε πως κατά την νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 331 δημοτικά σχολεία, ίδιος αριθμός με την σχολική χρονιά 2018-2019 ενώ ο αριθμός των μαθητών/μαθητριών φτάνει τους 52,479 με αύξηση 731 σε σχέση με τους περσινούς

Σε ότι αφορά τα Ολοήμερα Σχολεία, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο θεσμός του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου (ΠΟΣ) σε πενθήμερη βάση

Επίσης, θα λειτουργήσουν 2.749 τμήματα, 14 περισσότερα σε σχέση με τα τμήματα που λειτούργησαν το 2018-2019. Παράλληλα, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4494 (4258 μόνιμοι και 236 έκτακτοι) δάσκαλοι δημοτικής εκπαίδευσης εκ των οποίων 3 θα εργαστούν στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου.

Κατά τον χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη στο Α' Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νηπιαγωγεία, με τα δύο νέα νηπιαγωγεία (Άγιος Ιωάννης Λευκωσίας και Λεμεσός Μέσα Γειτονιά ΚΘ΄-Γ.Ν. Καλογερόπουλου) και την αναστολή λειτουργίας του νηπιαγωγείου στον Πωμό, το 2019-2020 θα λειτουργήσουν 273 δημόσια νηπιαγωγεία, στα οποία θα φοιτήσουν 11.630 μαθητές/μαθήτριες σε σχέση με 11.892 που φοίτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων, ο αριθμός του συνόλου των μαθητών αναμένεται αν αυξηθεί. Σε σχέση με την ειδική εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 θα λειτουργήσουν εννέα Ειδικά Σχολεία και 113 Ειδικές Μονάδες στα δημοτικά σχολεία και στα δημόσια νηπιαγωγεία. Το διδακτικό προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους 903 εκπαιδευτικούς (522 μόνιμοι και 381 έκτακτοι).

Σε ότι αφορά τα Ολοήμερα Σχολεία, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο θεσμός του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου (ΠΟΣ) σε πενθήμερη βάση, σε 57 νηπιαγωγεία, σε 130 δημοτικά και σε 7 ειδικά σχολεία, όπως και πέρσι.

ΑΚίΔΑ: Ερωτήματα για την υποστελέχωση και ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων

Στη δημόσια κατάθεση ερωτημάτων, που αφορούν στην υποστελέχωση των δημόσιων σχολείων, στην πολιτική στήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές και πρόληψης και αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού, καθώς επίσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα, προχώρησε Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ διερωτάται γιατί νιώθει τόση άνεση η επίσημη πλευρά, (Υπουργείο Παιδείας, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Υπουργείο Οικονομικών, Κυβέρνηση) να ταλαιπωρούν εκπαιδευτικούς και σχολεία και γιατί νιώθουν τόσο άνετα να μην εφαρμόζουν τη νομοθεσία», σημειώνοντας ότι «αφήνουν τα σχολεία υποστελεχωμένα και δεν δίνουν αυτά που οι μαθητές δικαιούνται να απολαμβάνουν στο σύνολο τους».

Επίσης, διερωτάται μήπως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει επιτέλους να δώσει ξεκάθαρα στην κυπριακή κοινωνία εξηγήσεις για την πολιτική στήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές και πρόληψης κι αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού, συμπληρώνοντας ότι «είναι καιρός να δοθούν εξηγήσεις για τα σκαμπανεβάσματα στην παραχώρηση ή μη διδακτικού χρόνου».

Σε άλλο ερώτημα που παρατίθεται από την ΑΚΙΔΑ είναι «γιατί οι Οργανωμένοι Γονείς τηρούν σιγή ιχθύος» και «αν θα τολμήσουν, άραγε, τα Μέλη τους, να απαιτήσουν Ωρολόγιο Πρόγραμμα από τα σχολεία αύριο».

Στο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη και μετά το πρώτο κτύπημα του κουδουνιού

Αποχή των παιδιών τους αποφάσισαν οι γονείς του Δημοτικού Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς

Οι γονείς των παιδιών του δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας Πόλεως Χρυσοχους δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε σήμερα στο σχολείο, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση των γονιών του σχολείου χθες βράδυ αποφασίσθηκε το μέτρο αυτό ως αντίδραση των γονιών και των μαθητών έναντι της συμπεριφοράς της Διευθυντρίας του σχολείου. Οι γονείς υποστηρίζουν ότι ένεκα ακριβώς αυτής της συμπεριφοράς τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει το σχολείο αρκετοί εκπαιδευτικοί ενώ φέτος μόνο πρωτοδιόριστοι στελεχώνουν το συγκεκριμένο σχολείο.

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση έχει αποφασισθεί ότι η σημερινή αποχή όλων των παιδιών από το σχολείο αποτελεί ένα πρώτο μέτρο και ένα ηχηρό μήνυμα προς την διεύθυνση δημοτικής εκπαίδευσης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, ανέφεραν οι οργανωμένοι γονείς αμέσως μετά την χθεσινοβραδινή έκτακτη γενική συνέλευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X