ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσα χρειάζεται ένας μαθητής για να τρώει στο σχολείο; (Πίνακες)

Οι νέες αυξημένες τιμές προσθέτουν ένα ακόμα οικονομικό βραχνά σε μαθητές και... κατ'επέκταση γονείς

Ακρίβεια και αύξηση των τιμών δε θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον τομέα των σχολείων και ιδιαίτερα κυλικεία και καντίνες. Οι τιμές των προϊόντων αναμένεται να παρουσιάσουν μία αύξηση λίγο πάνω από το 10% προσθέτοντας άλλο ένα βραχνά στους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ποια όμως βασικά προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση στην τιμολόγηση; Πόσα χρειάζεται πλέον ένας μαθητής για να φάει και να πιει από το κυλικείο του σχολείου;

Το κόστος των πρώτων υλών αλλά και της διακομιδής εκτοξεύτηκε για τους κυλικειάρχες ενώ στον αντίποδα οι οργανωμένοι γονείς προσπαθούν συμμετέχοντας στις επιτροπές να διατηρήσουν τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Για να γεφυρωθεί το χάσμα που φυσιολογικά δημιουργήθηκε ανάμεσα στο κέρδος που επιζητούν οι ενοικιαστές των καντίνων και να παραμείνουν οι τιμές σε πλαίσια που να μην επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους μαθητές -και κατ’επέκταση τους γονείς- οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μία μέση λύση.

Από τα είδη που είθισται να λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τις προτιμήσεις των μαθητών μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ένα απλό σάντουιτς μόνο χαλλούμι ή τυρί ξεκινά από το 1.75 ενώ με λούντζα ή ρόστο από τα 2.10 και 2.20 αντίστοιχα. Λίγο πιο χαμηλά τα είδη αρτοποιείου με τις τυρόπιτες (με σφολιάτα ή χωρίς), πίτσες και ταχινόπιτες να βρίσκονται στο 1.55. Αξίζει να σημειωθεί πως οι λουκανικόπιτες έχουν αφαιρεθεί από τους πάγκους των κυλικείων μετά από συστάσεις διατροφολόγων.

Σε ότι αφορά τα ποτά το νερό θεωρείται ίσως αυτό που έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση με το μπουκαλάκι (μικρό) στα 0.25 σεντ και το μεγάλο (500ml) στα 0.45 σεντ. Τα γνωστά σοκολατούχα γαλατάκια (ή με γεύση μπανάνας) από 1€ μέχρι 1.15€ αναλόγως του μεγέθους ενώ αν ένας μαθητής προτιμήσει τον χυμό το εύρος τιμών ξεκινά από τα 0.85 σεντ του ευρώ και φτάνει μέχρι το 1.40€.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε σχέση με πέρυσι;

Κατά 15 σεντ με 20 σεντ πάνω οι τιμές στα σάντουιτς σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές αφού το χαλλούμι ή τυρί (σάντουιτς ή πίτα) από το 1,60 ανέχεται πλέον στο 1,75 ενώ το ρόστο χοιρινό από τα 2 ευρώ τιμολογείται πλέον στα 2,20€. Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση εντοπίζεται και στην πίτα της Σάτζιης (από 1,70 στο 1,90) ενώ τυρόπιτα και πίτσα επανέρχονται στους πάγκους με «καπελάκι» 15 σεντ (από 1,40 σε 1,55). Μικρότερη η διαφοροποίηση στα γαλακτομικά σκευάσματα (από 0,05 μέχρι 0,15 σεντ) όπως το γαλατάκι, το αιράνι, το στραγγιστό γιαούρτι και το φρουτογιαούρτι ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η αύξηση σε χυμούς και παγωμένο τσάι. 0,05 σεντ ακριβότερο και το νερό.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως ένα σάντουιτς ή ένα σνακ, παρέα με ένα μπουκαλάκι νερό και κάποιο χυμό ή γαλατάκι ανέρχεται συνολικά σε ένα ποσό γύρω στα 3€. Με τις θερμοκρασίες που επικρατούν μπορεί εύκολα κάποιος να υποθέσει ότι ένα μπουκαλάκι νερό μπορεί να μη φτάσει ενώ στις 6 περίπου ώρες που ένας μαθητής θα παραμείνει στο σχολείο είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί ένα γιαουρτάκι ή μια μπάρα (ένα έξτρα σνακ). Ένα εβδομαδιαίο κόστος λοιπόν της τάξεως των 20€ για κάθε μαθητή μπορεί να καταστεί απαραίτητο για την σίτιση του -με προμήθειες αποκλειστικά από το κυλικείο της σχολικής μονάδας- ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα στις περιόδους που διανύουμε. 

Αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τις παραινέσεις ειδικών διατροφολόγων για τη σημασία του προγεύματος και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην μαθησιακή -και όχι μόνο- ικανότητα των μαθητών αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο τις σωστές διατροφικές συνήθειες ατόμων σε νεαρές ηλικίες. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση