
Kathimerini.com.cy
Τον Σεπτέμβριο, με βάση τα χρονοδιαγράμματα της επιτροπής παιδείας της βουλής, θα προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας τις επίσημες προτάσεις του για τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών, ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου. Μιλώντας στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» του Σπορ FM, η κ. Βασιλείου δήλωσε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις της οργάνωσης με το Υπουργείο και σύγκλιση ως προς τις απόψεις τους σε κάποια σημεία. Παράλληλα, η κ. Βασιλείου μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με το νέο σύστημα τοποθετήσεων, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη σε ικανοποιητικό βαθμό τον παράγοντα της υγείας, πράγμα που οδηγεί σε ελλείψεις του χώρου εργασίας.
Αναμένουν τις γραπτές προτάσεις της ΥΠΑΝ τον Σεπτέμβριο
Στη χθεσινή συνάντηση τοποθετήθηκε το Υπουργείο προφορικά επί κάποιων σημείων των οποίων είχαμε προηγουμένως καταθέσει, ανέφερε η κ. Βασιλείου. «Φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς Υπουργείου να υιοθετηθούν προτάσεις, που πλησιάζουν περισσότερο τις θέσεις της ΠΟΕΔ», είπε, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια σημεία, για τα οποία το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα τοποθετηθεί.
Η ΠΟΕΔ τώρα περιμένει να προωθήσει επισήμως το Υπουργείο το επίσημο κείμενο τροποποιήσεων τον Σεπτέμβριο. «Δεν θα είναι το τελικό κείμενο», είπε, διότι με βάση αυτό θα συνεχιστεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα ο διάλογος.
Θετική πρόοδος στις συνομιλίες
Οι δυο πλευρές, ΠΟΕΔ και Υπουργείο, στοχεύουν στο να βρεθούν συγκλίσεις ανάμεσά τους. Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ δήλωσε ότι γίνονται υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές, με την ΠΟΕΔ να έχει δεχθεί σημεία, τα οποία δεν ήταν αρχικά στις προθέσεις της, όπως ο ρόλος του ανώτερου εκπαιδευτικού. «Αποδεχτήκαμε τη θέση, στην προσπάθειά μας να χτιστεί αυτός ο ρόλος με τον όσο πιο δυνατό σωστό τρόπο, προς όφελος του συστήματος».
Μεταθέσεις: «Σύστημα που χρήζει βελτίωση»
Οι τοποθετήσεις και οι διορισμοί καθηκόντων γίνονται από την εκπαιδευτική υπηρεσία, διευκρίνισε η κ. Βασιλείου. Η εκπαιδευτική υπηρεσία προχώρησε σε ένα νέο, ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο όμως, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ, λαμβάνει υπόψη μόνο τον αριθμό των εν δυνάμει εκπαιδευτικών, των συμβασιούχων, των έκτακτων εκπαιδευτικών στους δύο καταλόγους διοριστέων και διορισίμων εκπαιδευτικών και «απουσιάζουν από αυτήν τη διαδικασία οι προσωπικοί λόγοι». Δηλαδή, δεν υπάρχει η επιλογή να δηλώσει κάποιος σοβαρούς λόγους υγείας που να μην του επιτρέπουν να διοριστεί μακριά από τη διαμονή του.
Με βάση τη νομοθεσία η Εκπαιδευτική Υπηρεσία έλαβε υπόψη μόνο μερικές περιπτώσεις μητρότητας, εγκυμοσύνης και φροντίδας τέκνου κάτω των 12 μηνών.
Υπάρχουν πολύ σοβαροί προσωπικοί λόγοι, κυρίως λόγοι υγείας που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη ακόμα και στις περιπτώσεις των εκτάκτων εκπαιδευτικών, έστω κι αν η νομοθεσία δεν το προβλέπει, ανέφερε η κ. Βασιλείου. «Είμαστε άνθρωποι, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Έπρεπε να βρεθεί εκείνος ο τρόπος να ληφθούν υπόψη και αυτοί οι λόγοι».
Εκπαιδευτικοί βρέθηκαν φέτος εκτός εργασίας
Η Εκπαιδευτική Υπηρεσία στην ανακοίνωση της έδωσε την οδηγία να δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές μετάθεσης, στις οποίες όμως θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. «Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί εκπαιδευτικοί, για διάφορους λόγους, δεν μπήκαν στη διαδικασία να δηλώσουν απομακρυσμένα σχολεία και κοινότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε και άλλη στρέβλωσή του συστήματος: Άτομα με σύμβαση σε δημόσιο σχολείο, βρέθηκαν φέτος εκτός εργασίας», επισήμανε η κ. Βασιλείου.
Παρόλα αυτά, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ τόνισε πως δεν μηδενίζουν το νέο σύστημα, ωστόσο υπογραμμίζουν και τις στρεβλώσεις που εντοπίζουν. Αυτές οι στρεβλώσεις κατά την ίδια, οφείλονται στο γεγονός ότι είναι ένα απρόσωπο σύστημα, που λειτουργεί μόνο στη βάση ενός αριθμού.
Συνέπεια η έλλειψη ενδιαφέροντος για εργασία στη δημόσια εκπαίδευση
«Βλέποντας τους αριθμούς επιβεβαιώνεται εκείνο που λέμε ως ΠΟΕΔ εδώ και χρόνια – οδεύουμε σε εποχές όπου δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς να υπηρετήσουν στο δημόσιο σχολείο», είπε.
Ο αριθμός αυτών που ενδιαφέρθηκαν να μπουν στο σύστημα είναι μικρότερος από τις ανάγκες που υπάρχουν, εφόσον υπολογιστούν και οι ανάγκες των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων, καθώς και οι αντικαταστάσεις. «Είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο να μην έχουμε εκπαιδευτικούς να καλύψουν αυτές τις ανάγκες», ανέφερε.
Το σύστημα χρειάζεται βελτίωση μέσω διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων, της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, του Υπουργείου Παιδείας, για να βρεθεί η λύση, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ. «Γιατί, ναι, είναι απάνθρωπο να στέλνεις ένα καρκινοπαθή 70 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, ενώ ταυτόχρονα κάνει χημειοθεραπείες».
Τέλος, στόχος της οργάνωσης αποτελεί επίσης να μειωθούν οι θέσεις των συμβασιούχων και να αυξηθούν αντίστοιχα οι μόνιμες θέσεις. «Είναι ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν κάθε χρόνο».