ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προγράμματα οινοποιίας-τυροκομίας από Σεπτέμβριο στο Όμοδος

Θα λειτουργήσουν δύο κλάδοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Προγράμματα Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που αφορούν στους κλάδους οινοποιίας και τυροκομίας, θα προσφέρονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην κοινότητα Ομόδους, όπως εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης.

Ο κ. Χαμπιαούρης μετέβη το πρωί στην κοινότητα Ομόδους, όπου συναντήθηκε με κοινοτικές αρχές και επιχειρηματίες της περιοχής και συζήτησε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με σχετικό αίτημα που είχε τεθεί πρόσφατα.

Σε δηλώσεις του, ο κ.Χαμπιαούρης ανέφερε πως «αρχίζουμε να λειτουργούμε εδώ δυο κλάδους της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τον κλάδο της οινοποιίας και τον κλάδο της τυροκομίας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους τοπικούς επιχειρηματίες που έχουν οινοποιεία και τυροκομεία εδώ στην περιοχή».

Στόχος και προτεραιότητα μας, σημείωσε, «να στηρίξουμε την ύπαιθρο αλλά και να συνδέσουμε το σχολείο με την αγορά εργασίας που είναι μια από τις βασικές μας πολιτικές», ενώ υπέδειξε πως μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο χρόνο, το ενδιαφέρον φοίτησης παιδιών στην Τεχνική Εκπαίδευση, έχει αυξηθεί από το 15% στο 22%.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του από την ανταπόκριση των κρασοχωριών και τόνισε πως «ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Παιδείας είμαστε αποφασισμένοι να παίρνουμε και να υλοποιούμε αποφάσεις, να ακούμε τον κόσμο, να στηρίζουμε τις τοπικές αρχές, τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Χαμπιαούρης διαβεβαίωσε πως τέλος Μαΐου όλα θα είναι όλα έτοιμα ώστε τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν στα εκπαιδευτήρια Ομόδους τα δυο νέα προγράμματα.

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο κοινοτάρχης Ομόδους Ευγένιος Μιχαήλ, υποδεικνύοντας πως το αίτημα των κοινοτήτων της περιοχής τέθηκε μόλις πριν από δέκα μέρες, στο περιθώριο εκδήλωσης του σχολείου, στην οποίαν παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας.

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό και την Κυβέρνηση που είναι δίπλα στην ύπαιθρο και ευελπιστούμε και σε άλλες καινοτομίες για να στηρίξουμε την ύπαιθρο μας», είπε και πρόσθεσε ότι από τα νέα αυτά προγράμματα επωφελούνται περίπου 25 κοινότητες.

Λεπτομέρειες γύρω από τη λειτουργία των δυο προγραμμάτων έδωσε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Ηλίας Μαρκάτζιης, ο οποίος ανέφερε πως άμεσα θα αρχίσει η ενημέρωση των παιδιών της περιοχής για την έναρξη λειτουργίας των προγραμμάτων στους κλάδους της οινοποιίας και τυροκομίας.

Όπως είπε «η ιδέα ξεκινά με γνώμονα πως πρέπει να προσφέρεται η εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο κοντά στην περιοχή διαμονής των παιδιών και ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών και πως πρέπει να προσφέρουμε προγράμματα τα οποία εξυπηρετούν παιδιά, με γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που ταιριάζουν στις ανάγκες κάθε περιοχής».

Θα αξιοποιήσουμε, εξήγησε, τις εγκαταστάσεις του υφιστάμενου σχολείου και θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σχολείο στα πρότυπα του Λυκείου και Τεχνικής Σχολής Πόλεως Χρυσοχούς, όπου δηλαδή θα προσφέρονται προγράμματα Μέσης Γενικής και προγράμματα Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ανέφερε, επίσης, πως θα αξιοποιηθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής, ούτως ώστε οι μαθητές να κάνουν το πρακτικό μέρος του προγράμματος τους σε οινοποιεία και τυροκομεία, ενώ θα λειτουργήσει μηχανισμός συνεχούς παρακολούθησης, για βελτιώσεις και επίλυση των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν κατά τη λειτουργία των προγραμμάτων.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης εξέφρασε τη βεβαιότητα του για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει για τα δυο νέα προγράμματα, με δεδομένο την ενασχόληση των περιοχών αυτών με την τυροκομία και την οινοποιία, ενώ πρόσθεσε «είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ικανοποιητική συμμετοχή, ώστε τουλάχιστον ένα από τα δυο προγράμματα να λειτουργεί κάθε χρόνο».

Υπέδειξε ότι «είναι σημαντικό να προσφέρεις εκπαίδευση στους ανθρώπους της περιοχής, όχι για να τελειώσουν την εκπαίδευση τους και να φύγουν, αλλά να παραμείνουν στην περιοχή τους και να την αναπτύξουν».

Ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ανέφερε ακόμη πως η στελέχωση θα γίνει αρχικά με αγορά υπηρεσιών "μέχρι να θεμελιωθούν τα προγράμματα αυτά και να εξασφαλιστεί 100% η βιωσιμότητα τους και τότε θα προχωρήσουμε κανονικά με εκπαιδευτικούς".

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεχή αύξηση που καταγράφεται στο ενδιαφέρον μαθητών για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και υπογράμμισε ότι «με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται πως παίρνουμε τους καρπούς και θα φτάσουμε στους στόχους που θέσαμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X