ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:51
 

48ωρη απεργία αποφάσισαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Την ερχομενη Τρίτη και Τετάρτη, αναμένεται να καταρτίσουν πλάνο κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.40 το βράδυ της Τετάρτης η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Μετά από μια δίωρη περίπου σύσκεψη ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή απεργιακών μέτρων. Σημειώνεται πως τα Κεντρικά Συμβούλια των τριών οργανώσεων, μετά την ολοκλήρωση της κοινής σύσκεψης, συνεδρίασαν ξεχωριστά και άναψαν το «πράσινο φως» για την εφαρμογή απεργιακών μέτρων.

Κατά τη σύσκεψη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν την εφαρμογή 48ωρης απεργίας, η οποία, δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την βδομάδα, αλλά την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (18-19/9) . Ο λόγος που πιθανώς τα απεργιακά μέτρα θα εφαρμοστούν την επόμενη βδομάδα, είναι για να μην υπάρξει πανικός και οι γονείς των παιδιών να διευθετήσουν που θα αφήσουν τα παιδιά τους. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα καταρτίσουν πλάνο κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά της αποφάσεις που πάρθηκαν ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ανέφερε πως «μόλις έχει ολοκληρωθεί η κοινή συνεδρία των τριών Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Μετά από αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων, δυστυχώς, της απόρριψης από πλευράς κυβερνήσεως, της τελευταίας υποχώρησης που έκαναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, δυστυχώς φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν θέλαμε και το τονίζαμε πως δεν ήταν αυτοσκοπός οι απεργίες ή τα όποια απεργιακά μέτρα. Γι’ αυτό λοιπόν, τα τρία Κεντρικά Συμβούλια αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία διαμαρτυρίας, την ερχόμενη βδομάδα, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 18-19 Σεπτεμβρίου».

Σημείωσε παράλληλα πως, «την ίδια στιγμή επιτροπή έχει συγκροτηθεί και απαρτίζεται από στελέχη των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων. Θα εκπονήσει πλάνο κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν την 48ώρη απεργία, το οποίο θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο. Από εκεί και πέρα, έχουν συγκροτηθεί άλλες επιτροπές οι οποίες θα προωθήσουν άλλες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα είναι οι νομικές διαδικασίες, συγκεκριμένα επιτροπή από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προχωρήσουν μέσα από τους νομικούς μας συμβούλους σε βήματα τα οποία θα ανακοινώνονται σιγά σιγά και θα έχουν να κάνουν με καταγγελίες, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου για όλα αυτά που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα και αφορούν το θέμα του διαλόγου, ο οποίος δεν έγινε. Το θέμα της γενικότερης απαξίωσης του θεσμοθετημένου διαλόγου, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα, που συνδέονται και σχετίζονται με το δικαίωμα του συνδικαλίζεστε που είναι κατοχυρωμένο από το ίδιο το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις οι οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να σέβεται».

Συνεπώς, «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι η Κυβέρνηση εξ υπαιτιότητάς της μας ανάγκασε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί έχουν βιώσει μια πρωτόγνωρη απαξίωση το προηγούμενο διάστημα».

Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι το μήνυμα της κοινής συνεδρίας είναι ότι ο περήφανος εκπαιδευτικός κόσμος ενωμένος θα αντιδράσει με μια 48ωρη απεργία «στις παράνομες και παράτυπες μεθοδεύσεις και στις μεθοδεύσεις οι οποίες καταστρατήγησαν κάθε θεσμικό και δημοκρατικό διάλογο, πράγματα τα οποία δεν ανεχόμαστε».

«Επιβάλλεται να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε αρχές και αξίες σε αυτό το τόπο. Και αυτό κάνει ο εκπαιδευτικός κόσμος και ναι, παραδίδει και μαθήματα στα παιδιά μας» συμπλήρωσε.

Ενώ ξεκαθάρισε ότι για την επιλογή της μέρας της απεργίας λήφθηκε υπόψη και το κομμάτι των γονέων και για αυτό ανέφεραν πως δεν θα προχωρούσαν τις αμέσως επόμενες ημέρες στη λήψη μέτρων

«Οι γονείς πιστεύουμε ότι είναι και πρέπει να είναι μαζί μας, διότι εκείνο το οποίο θέλουμε να προστατέψουμε και να διασφαλίσουμε είναι το δημόσιο σχολείο» συμπλήρωσε. Θα γίνουν επαφές με τους όλους τους γονείς - και τους οργανωμένους - ώστε για να ενημερωθούν, ενώ είπε ότι «γονείς, δάσκαλοι και παιδιά οφείλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο», πρόσθεσε.

Αυτά που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα ήταν «καθαρά ένας στόχος να πληγεί το δημόσιο σχολείο, χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση, καθαρά με οικονομίστικες προσεγγίσεις», κατέληξε.

Να σημειωθεί πως καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του Σίγμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ξεκαθάρισε, πως τα σχολεία αύριο θα ανοίξουν κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως η κοινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο μετά την απόρριψη της αντιπρότασης των εκπαιδευτικών οργανώσεων από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X