ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει της επιστροφής στα θρανία

Χωρίς τεστ δεν κάνει μάθημα εκπαιδευτικός - Τι αναφέρει στην «Κ» ο Υπ. Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου

Της Άντρης Θρασυβούλου

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αρμοδίων για την ομαλή επιστροφή στα θρανία των μαθητών των δημοτικών σχολείων και τελειόφοιτων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, τη Δευτέρα (8/2). Το Υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει έγκαιρα από τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στη διενέργεια rapid test ενώ είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς αρνητικό τεστ κανένας εκπαιδευτικός δεν θα γίνεται δεκτός από τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων. Όπως πληροφορούμαστε, αυτή είναι η οδηγία που έχει διαβιβαστεί σε όλες τις διευθύνσεις των σχολείων παγκύπρια.

Μικρή μερίδα εκπαιδευτικών είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί και δεν θα προχωρήσει στη διενέργεια rapid test με αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που έσπευσε να διασφαλίσει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα βρεθούν αντικαταστάτες ώστε να μην παρατηρηθούν κενά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπάρχει διάταγμα το οποίο το εφαρμόζουμε. Συστήνεται και είναι επιθυμητό οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά να κάνουν τη διάγνωση για το καλό όλων.

Στο μεταξύ, το ζήτημα που κυριάρχησε αυτές τις ημέρες ήταν το αίτημα εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ για υποχρεωτική διενέργεια rapid test και στους τελειόφοιτους μαθητές που επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου δεν έλαβε καμία απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας στην επιστολή την οποία απέστειλε η Οργάνωση ζητώντας την έκδοση διατάγματος, που να προνοεί ότι και οι μαθητές/τριες θα πρέπει να κάνουν το rapid test, ώστε να προστατευτεί η υγεία των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Ο κ. Πολυβίου εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της ΟΕΛΜΕΚ καθώς όπως αναφέρει χωρίς τη διενέργεια rapid test και στους μαθητές αφήνεται παραθυράκι εισροής του ιού στα σχολεία που σύμφωνα με τον ίδιο πιθανόν να μετατραπεί σε «καμαρόπορτα». Πάντως, ο κ. Πολυβίου τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πανέτοιμοι για την επιστροφή στις σχολικές μονάδες τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τις ανησυχίες του εκφράζει στην «Κ» και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος θεωρεί ότι λόγω και της ύπαρξης του βρετανικού στελέχους του ιού που έχει εντοπιστεί στην Κύπρο, θα πρέπει και οι μαθητές να έκαναν υποχρεωτικά rapid test. Με το άνοιγμα τομέων της οικονομίας αλλά και των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα η ανησυχία για αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού αυξάνεται εύλογα, τονίζει ο κ. Καραγιάννης.

Ξεκάθαρος ο Υπουργός Παιδείας

Σχετικά με το ενδεχόμενο υποχρεωτικής διενέργειας rapid test και στους μαθητές, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου ξεκαθαρίζει στην «Κ» ότι μόνο με τη συγκατάθεση γονέων θα μπορούσαν να διενεργηθούν υποχρεωτικά rapid tests σε ανήλικους.

«Υπάρχει διάταγμα το οποίο το εφαρμόζουμε. Συστήνεται και είναι επιθυμητό οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά να κάνουν τη διάγνωση για το καλό όλων», τονίζει ο Υπουργός Παιδείας σημειώνοντας ότι και σε ότι αφορά στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε την περασμένη σχολική χρονιά στα σχολεία με τη διενέργεια 16 χιλιάδων τεστ, χρειαζόταν η συγκατάθεση εκ μέρους των γονέων. Ο κ. Προδρόμου τονίζει επίσης ότι ναι μεν οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία, ωστόσο δεν πρόκειται για εργαζόμενους όπως προνοεί το σχετικό διάταγμα. «Άρα δεν υπήρχε περιθώριο να πούμε ότι είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές και επιπλέον το διάταγμα αναφέρεται σε εργαζόμενους». Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας συστήνει σε όλους στους γονείς να προχωρήσουν στη διάγνωση στα παιδιά τους μέσω rapid test. Παράλληλα, ενόψει της επιστροφής στις σχολικές μονάδες, το αρμόδιο Υπουργείο θα βρίσκεται σε επιφυλακή και θα παρακολουθεί διεξοδικά την κατάσταση σε ότι αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και σε προβλήματα που πιθανώς να προκύψουν σε ότι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα.

Ακόμη 6.000 μονοθέσια θρανία στα σχολεία

Στο μεταξύ, οι Σχολικές Εφορείες δηλώνουν ότι τα σχολεία είναι έτοιμα σε ότι αφορά στις απολυμάνσεις των χωρών αλλά και σε υλικά όπως αντισηπτικά. «Εκεί όπου είχαμε βανδαλισμούς και ζημιές επιδιορθώθηκαν και τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν εκπαιδευτικούς και μαθητές», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας.

Παράλληλα, ξεκινά η φύλαξη στα Λύκεια ενώ σε ότι αφορά στα μονοθέσια θρανία ο κ. Έλληνας αναφέρει ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα 6.000 σε σχολεία παγκύπρια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαν τοποθετηθεί συνολικά σε σχολικές μονάδες παγκύπρια, 10.000 μονοθέσια θρανία. Ο στόχος είναι να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, οι ανάγκες σε μονοθέσια θρανία παγκύπρια αγγίζουν τις 50.000.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση