ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σενάριο κρατικών εγγυήσεων για τους Κύπριους φοιτητές στην Βρετανία

Το Υπουργείο Άμυνας απέρριψε την παραχώρηση αναστολής στράτευσης, ενώ οι εναλλακτικές στην Κύπρο δεν φαίνεται να καλύπτουν τις ανάγκες

Του Γιάννου Λύτρα

Στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, του θέματος που προκύπτει με την αύξηση των διδάκτρων από τα πανεπιστήμια της Βρετανίας, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, για τους φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέλυσαν τις επαφές και τις προσπάθειες που πραγματοποιούν με σκοπό την καλύτερη διευθέτηση του ζητήματος, αναγνωρίζοντας τον κόπο που κατέβαλαν οι μαθητές για να εξασφαλίσουν θέση. Παρόν στην συζήτηση ήταν διά εκπροσώπου και το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο τοποθετήθηκε σε σχέση με το ενδεχόμενο παραχώρησης αναστολής στράτευσης για τους άρρενες φοιτητές, προκειμένου να μην χάσουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, στα οποία εξασφάλισαν θέση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο ότι πρέπει να γίνει γνωστός ο αριθμός των παιδιών αυτών, προκειμένου η διαπραγμάτευση με την βρετανική κυβέρνηση να γίνει στην βάση στοιχείων, ωστόσο τέθηκε στο τραπέζι μια εισήγηση για στήριξη των μελλοντικών φοιτητών με μοντέλο κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα που προέκυψε, με τον ίδιο να έχει πραγματοποιήσει δύο επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους. Όπως είπε, εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόθεση για διάλογο και κατάληξη σε λύση. Παρ’ όλ’ αυτά, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, όσον αφορά στην απόφαση της Βρετανίας για μη παραχώρηση του ευρωπαϊκού δανείου, δεν φαίνεται ότι υπάρχει προοπτική για αίσια κατάληξη. Παρ’ όλ’ αυτά, τόνισε ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό φοιτητών που υπέβαλαν αίτηση και εξασφάλισαν θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια, ώστε η δική μας πλευρά να διαπραγματεύεται στην βάση συγκεκριμένων στοιχείων. Μάλιστα, αυτό θα γίνει κατορθωτό, είπε, με το κάλεσμα εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας όπως προβούν τα παιδιά στην απαραίτητη δήλωση μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ανησυχίες εκφράστηκαν όσον αφορά το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί το φαινόμενο της ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένων παιδιών με την παραχώρηση αναστολών

Με την σειρά του, ο Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης στο θέμα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην επίτευξη κάποιας ρύθμισης όσον αφορά στο ύψος των διδάκτρων, καθώς για το δάνειο δεν φαίνεται ότι υπάρχει προοπτική. Αναφερόμενος και ο ίδιος στην σημασία του να λάβουμε γνώση όσον αφορά στον αριθμό των αγοριών που εξασφάλισαν θέσεις και επηρεάζονται, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από την Βρετανία, οι Κύπριοι που φοιτούν στην χώρα ανέρχονταν στους 8,865. Ως εκ τούτου, ο ακριβής αριθμός των μελλοντικών φοιτητών θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις μας, είπε.

«Όχι» στις αναστολές

Εκπροσώπηση στην Επιτροπή Παιδείας είχε το Υπουργείο Άμυνας, σε σχέση με την συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο παραχώρησης αναστολής στράτευσης στα άτομα τα οποία εξασφάλισαν θέσεις σε βρετανικά πανεπιστήμια. Η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ, αφού τόνισε, κατ’ αρχάς, ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς τους νέους και τις οικογένειές τους, ξεκαθάρισε ότι είναι ανέφικτη η παραχώρηση αναστολής, καθώς επιχειρησιακά επηρεάζει την Εθνική Φρουρά. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χιλιάδες νέους άρρενες τους οποίους αφορά το θέμα, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό. Πρόσθεσε, δε, ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, στην πραγματοποίηση κάποιας μελέτης αναφορικά με διευκολύνσεις στα παιδιά για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κρατικές εγγυήσεις

Η θέση του Υπουργείου Άμυνας προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις εκ μέρους των βουλευτών, με κάποιους εκ των οποίων να ζητούν όπως παραχωρηθούν αναστολές, ενώ ανησυχίες εκφράστηκαν και όσον αφορά το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί το φαινόμενο της ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένων παιδιών. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ήδη υπάρχουν πολλές αιτήσεις στο Υπουργείο και το θέμα της πιθανής εύνοιας συγκεκριμένων νέων έναντι άλλων θα παρακολουθείται στενά.

Μάλιστα, μια πρόταση που τέθηκε προς συζήτηση είναι και η οικονομική στήριξη των φοιτητών αυτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, με μοντέλο κρατικών εγγυήσεων. Η εισήγηση δεν εξετάστηκε περαιτέρω την Τετάρτη, ούτε και απερρίφθη, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει η πρόθεση για εκτενέστερη αναφορά επί του θέματος αυτού σε μελλοντική συζήτηση.

Εναλλακτικές στην Κύπρο

Εν όψει του σεναρίου αριθμός μελλοντικών φοιτητών να μην έχει την δυνατότητα να σπουδάσει, εν τέλει, σε βρετανικό πανεπιστήμιο ένεκα των νέων δεδομένων, τα πανεπιστήμια της Κύπρου θα κληθούν να καλύψουν την ανάγκη αυτή. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίο ήταν παρών στην συζήτηση, ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα για απορρόφηση ενός μικρού αριθμού φοιτητών, με την διαδικασία των μετεγγραφών. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι, όπως είπε, η δυνατότητα κάλυψης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου των γνωστικών αντικειμένων των φοιτητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση