ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:53
 

Μαζική κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών έξω από Υπ. Παιδείας

Κοινή πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις τετράμηνες εξετάσεις και των πολιτικών που ασκούνται κατά των φοιτητών

Του Νικόλα Πέτρου

Μαζική κινητοποίηση έξω από του Υπουργείς Παιδείας θα πραγματοποιήσουν η ώρα 10.30 το πρωί της Πέμπτης φοιτητές και μαθητές. Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) φθάνουν για μια ακόμη φορά μέχρι το κατώφλι του Υπουργείου για να διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους.

Η μεν ΠΟΦΕΝ προτάσσει τρία αιτήματα – διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής για τους φοιτητές, ενώ η δε ΠΣΕΜ διαμαρτύρεται για την επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο παρά τον διάλογο που γίνετε για το Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή. Συγκεκριμένα το φοιτητικό κίνημα αιτείται:

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι όσοι μαθητές συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία θα πάρουν απουσίες.

«1.Το συνολικό κονδύλι αλλά και ότι τα κριτήρια για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012. Διεκδικούμε ως πρώτο βήμα την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για να επιστρέψει το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας τουλάχιστον στα επίπεδα του 2016, και αυτό να διανεμηθεί σε φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο, στην ολότητα του.

2. Άμεση μείωση των ενοικίων. Καλούμε την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του ζητήματος, είτε μέσω μείωσης των ενοικίων είτε μέσω οικονομικής στήριξης των φοιτητών. Άμεση τροχιοδρόμηση κατασκευής φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών

3. Μείωση των υπέρογκων διδάκτρων που οι φοιτητές πληρώνουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και διασύνδεση των διδάκτρων με την κάλυψη παροχής βιβλίων κα υλικών μαθημάτων.»

Σημειώνεται δε, πως κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η ΠΟΦΕΝ με τον υπουργό Παιδείας, το φοιτητικό κίνημα κατέθεσε τα αιτήματα του χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθούν. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το φοιτητικό κίνημα, αναφέρει πως κατά τη συνάντηση με τον υπουργό αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και η ΠΟΦΕΝ για συζήτηση των κριτηρίων που διέπουν τη φοιτητική μέριμνα. Προσθέτοντας δε, πως θεωρούν τη σύσταση της επιτροπής ως ένα βήμα, όχι όμως και ως ικανοποίηση των αιτημάτων τους. «Στη συνάντηση σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν αυστηρές δεσμεύσεις σχετικά με το περιεχόμενο του διαλόγου στη συγκεκριμένη επιτροπή και τη συνάφεια με τα αιτήματά μας», υπογραμμίζει η ΠΟΦΕΝ. Τονίζοντας δε, πως, «ο υπουργός Παιδείας, δυστυχώς, συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να συζητήσει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ούτως ώστε να αυξηθεί το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας».

Όσον αφορά την πλευρά των μαθητών, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τέτοιες ενέργειες, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν αναστάτωση, ενώ τόνισε πως θα επιβληθούν απουσίες σε όσους μαθητές απουσιάζουν από τις σχολικές μονάδες λόγω της πορείας διαμαρτυρίας. Από την πλευρά της η ΠΣΕΜ δήλωσε πως μετά την απόφαση τους για κινητοποίηση δέχονται καθημερινά πόλεμο και απειλές για την επιβολή απουσιών, τονίζοντας δε, πως με αυτή την πρακτική το Υπουργείο επιβεβαιώνει το ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις το μαθητών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X