ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου: Ευθύνη όλων η προστασία των παιδιών μας

Υποστηρίζεται ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και τις βιώνουμε συχνά

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η προστασία των παιδιών και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους αποτελεί την πρώτιστη ευθύνη της πολιτείας απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό, μια ευθύνη η οποία μοιράζεται εξίσου σε όλους μας, αναφέρει, με σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το κράτος, την κοινωνία των πολιτών αλλά και οργανωμένα σύνολα για τη διασφάλιση, προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τόσο νομοθετικές όσο και σε επίπεδα δομών, οι οποίες εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, ακόμα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουμε συχνά, τόσο ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μέλη της κοινότητας αλλά και ως δέκτες τέτοιων υπηρεσιών.

Μεγάλο πρόβλημα, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, εντοπίζεται στη νομοθεσία, η οποία τη δεδομένη στιγμή δε δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στο παιδί όταν δεν υπάρχει η συνεργασία και συγκατάθεση και από τους δυο γονείς.

Το εν λόγω γεγονός, σημειώνει, έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού και την πεποίθηση πως το παιδί μπορεί να υπάρξει ως μια ανεξάρτητη οντότητα που μπορεί από μόνο του να αναζητήσει και λάβει υπηρεσίες από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Στόχος μας, αναφέρει, θα πρέπει να είναι εκτός από το να δώσουμε φωνή στα παιδιά, να διασφαλίσουμε πως αυτή τη φωνή δεν θα εμποδιστεί από άλλους παράγοντες.

Κατανοώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο αλλά και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, «θεωρούμε πως η έναρξη ενός διαλόγου που θα ασχοληθεί επιτακτικά και με προσήλωση στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα μας».

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, είναι σημαντικό και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και όσοι εμπλέκονται με παιδιά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντα τους.

«Η δουλεία μας δεν ολοκληρώνεται απλά με τη διεκπεραίωση πρωτοκόλλων ή διαδικασιών. Η ευθύνη μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού αποτελούμε τους επαγγελματίες που θα πρέπει να βρουν τους τρόπους να επικοινωνήσουν αλλά και να ενεργοποιήσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για την προστασία ενός παιδιού σε πρακτικό επίπεδο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι «η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να εγκύψει με μεγαλύτερη προσοχή στο εν λόγω ζήτημα. Η απλή ενημέρωση των αρμοδίων και η κινητοποίηση υπήρξε αρκετές φορές καταλυτική στην προστασία ενός παιδιού. Η ενεργοποίηση μας είναι πολύ πιο ουσιαστική, όταν γίνεται πριν τη δημοσιοποίηση άρθρων και περιστατικών στα ΜΜΕ».

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση, παραμένει προσηλωμένος και δηλώνει έτοιμος να συνεισφέρει στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης των πιο πάνω προβλημάτων τόσο μέσα στα επαγγελματικά και θεσμικά πλαίσια αλλά και με δράσεις εντός της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X