ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα «ρίχνει» σε γονείς και μαθητές για τα προβλήματα στα σχολεία ο Σκαλιάς

Δεν διαπιστώνει θέμα με τα τετράμηνα ο σύμβουλος του Προέδρου για την Παιδεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη θέση ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα σε σχέση με μια γενικότερη διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις τετραμήνων και ότι αυτό που έγινε την Δευτέρα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, εξέφρασε ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Παιδείας, Γιώργος Σκαλιάς, αποδίδοντας μάλιστα ευθύνες σε γονείς και μαθητές για τα προβλήματα που υπάρχουν στις τάξεις των σχολείων. Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» και ερωτηθείς αν στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη συζητήθηκε αν υπάρχει θέμα με μια γενικότερη διαρροή θεμάτων απάντησε «καθόλου δεν συζητήθηκε διότι το αδιάβλητο των εξετάσεων που εδώ και δεκαετίες, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας είναι προς παραδειγματισμό και για άλλες χώρες». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες πολύ μεμονωμένες, ανάξιες λόγου, όπως τις χαρακτήρισε, περιπτώσεις όπου παρουσιάστηκαν θέματα. Υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να μεγαλοποιούμε τέτοιες περιπτώσεις και ότι αυτό που προέκυψε ήταν «μια επιπολαιότητα από κάποια συνάδελφο σε ιδιωτικό σχολείο». Αναφέρθηκε μάλιστα στο θέμα της ευθύνης υποστηρίζοντας ότι «και το τελειότερο σύστημα εξετάσεων να έχει μια χώρα αρκεί ένας μόνο για να τινάξει το σύστημα στον αέρα». «Εμείς εμπιστευόμαστε και τιμούμε τους εκπαιδευτικούς μας», ξεκαθάρισε. 

Σε σχόλιο ότι υπάρχουν καθηγητές που δεν δέχονται απορίες από τα παιδιά γιατί δεν υπάρχει χρόνος μέσα στο 40λεπτο, ο κ. Σκαλίας είπε ότι αδυνατεί να πιστέψει ότι τίθενται από παιδιά απορίες και ότι «υπάρχει εκπαιδευτικός που τους λέει σας προσπερνώ γιατί θέλω να τελειώσω το μάθημά μου». Εξέφρασε βεβαιότητα ότι σε τέτοια περίπτωση ο εκπαιδευτικός θα καλέσει το παιδί κατ’ ιδίαν κάποια άλλη στιγμή για να του λύσει την απορία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά στο Δημόσιο σχολείο δεν φεύγουν με απορίες». Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη να πηγαίνουν στα φροντιστήρια αν δεν έχουν απορίες, είπε ότι πρόκειται για «μόδα» και ότι «οι συνάδελφοι στο δημόσιο σχολείο επιτελούν τα καθήκοντά τους άψογα και ότι υπάρχουν παιδιά που είναι αδύνατα και είναι φυσιολογικό να θέλουν μια επιπρόσθετη προσπάθεια». Κληθείς να πει αν πιστεύει ότι μέσα στο σύνολο των καλών εκπαιδευτικών υπάρχουν και κάποιοι που δεν πρέπει να υπάρχουν εντός της τάξης και αν πρέπει να περάσουμε σε ουσιαστική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο κ. Σκαλιάς σημείωσε ότι σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί σε ένα σώμα αρκετών χιλιάδων εργαζομένων, ωστόσο τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί περνούν από αξιολόγηση, έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, περνούν από προ-υπηρεσιακή κατάρτιση, έχουν σεμινάρια από τους επιθεωρητές και ότι όλα αυτά συντελούν στο να τελειοποιείται η παιδαγωγική προσέγγιση των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές. «Από την άλλη μεριά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έχουν και κάποιοι γονείς ευθύνη για την απειθαρχία που κάποιοι μαθητές επιδεικνύουν μέσα στο σχολείο. Δεν μπορούμε συνέχεια να κατηγορούμε τους εκπαιδευτικούς. Έχουν ευθύνη και άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γονείς: Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά τέτοιες εξετάσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης , Λοΐζος Κωνσταντίνου, εξέφρασε τη θέση ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια και «δεν έχουμε μάθει να κάνουμε εξετάσεις». Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» και ερωτηθείς αν με την ολοκλήρωση του τετράμηνου θα υπάρξει περεταίρω δράση για να αλλάξουν τα δεδομένα, είπε ότι είναι η τελευταία φορά που γίνονται αυτής της μορφής εξετάσεις. «Ελπίζω να μας αφήσουν να ολοκληρώσουμε τη φετινή χρονιά γιατί με τον ρυθμό που πάνε θα μας αναγκάσουν να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα που δεν το θέλουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα παράπονα που έρχονται για τις εξετάσεις είναι σωρηδόν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση