ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεσμοθετήθηκαν συναντήσεις Εκπαιδευτικών Οργανώσεων – Υπ. Παιδείας κάθε μήνα

«Έχουμε αποφασίσει να συνεχιστεί ο διάλογος σε τακτά χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο Κ. Χαμπιαούρης

Newsroom K

Σε καλό κλίμα διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη με τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, προκειμένου για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους στον κ. Χαμπιαούρη σχετικά με τα ανοιχτά μέτωπα που εκκρεμούν στην Παιδεία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη στελέχωση των εκπαιδευτικών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, για τα μέτρα ασφάλειας και υγείας τα οποία άρχισε το Υπουργείο κατά το τελευταίο διάστημα να βάζει σε εφαρμογή, αλλά και για το θέμα της βίας και παραβατικότητας το οποίο απασχολεί ευρύτερα όλη την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε από κοινού ο υπουργός Παιδείας να πραγματοποιεί μια συνάντηση κάθε μήνα με κάθε εκπαιδευτική Οργάνωση ξεχωριστά, ούτως ώστε να ανταλλάζονται απόψεις για τα ειδικά θέματα που αφορούν την κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων και άγγιξαν διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

«Έχουμε αποφασίσει να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα γίνεται μια φορά το μήνα αυτή η συνάντηση με την κάθε εκπαιδευτική οργάνωση ξεχωριστά και εκεί που προκύπτει ανάγκη για επιπλέον συναντήσεις θα πραγματοποιούνται», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι ο αγώνας είναι κοινός. «Έγνοια όλων μας είναι το καλό των παιδιών μας και ναι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι είχαν πάντοτε κάποια επικοινωνία και σε επιτροπές και πρόσθεσε ότι σήμερα ξεκινά ένας νέος κύκλος επαφών, εποικοδομητικός.

«Θέλω να ευχαριστήσω και τους τρεις Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, καθώς και όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν στη σημερινή συνάντηση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει άλλη κοινή συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ή θα είναι κατ’ ιδίαν, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι αν τούτο κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει, «αλλά επαναλαμβάνω ότι έχουν οριστεί συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα είναι σε μηνιαία βάση και εκεί που χρειάζεται να κάνουμε επιπλέον συναντήσεις θα γίνονται».

Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν αναμένουν ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα. «Θα τα δούμε στην πορεία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι «κοιτάζουμε μπροστά» και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πίσω».

«Νομίζω αυτό είναι το σημαντικό. Πάνω στα θέματα, τα οποία έχουμε συζητήσει, διαφάνηκε ότι υπάρχουν πολλά και ανοικτά ζητήματα, τα οποία πρέπει σιγά -σιγά να κλείσουν και γι’ αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξουν αυτές οι τακτικές συναντήσεις πλέον, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα με την κάθε οργάνωση ξεχωριστά για να μπορέσουμε να κλείσουμε διάφορα θέματα. Απ’ εκεί και κάτω, νομίζω, η καλή διάθεση που βλέπουμε σήμερα από όλες τις πλευρές φαίνεται ότι αφήνει μια ελπίδα ότι όλα τα πράγματα θα προχωρήσουν με απώτερο σκοπό το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών. Νομίζω αυτό να κρατήσουμε. Ας μην κοιτάξουμε πίσω, να κοιτάξουμε μπροστά γιατί έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε, υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά, τα οποία θα πρέπει να δούμε σε βάθος», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του είπε ότι μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση «και ελπίζουμε, πραγματικά, να είναι η αφετηρία μιας καινούργιας πορείας και μιας καινούργιας προσπάθειας μέσα από την οποία θα επιλύονται προβλήματα για να μην φτάνουμε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι θεσμοθετήθηκε, όπως ήδη έχει λεχθεί, συνάντηση σε τακτά χρονικά διαστήματα που σημαίνει ότι αυτό το πράγμα θα είναι ανοικτή διαδικασία χωρίς τέλος, γιατί τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν έχουν τέλος, όπως και στη ζωή, συνεχώς ανακύπτουν διάφορα προβλήματα και γι’ αυτό μέσα από τις μηνιαίες συναντήσεις μας θα δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και τα οποία όταν αφήνονται πολλές φορές ξεφεύγουν και φτάνουμε σε καταστάσεις ανεπιθύμητες. Απ’ εκεί και πέρα, σήμερα είναι η αρχή, τα ζητήματα της βίας και της παραβατικότητας, της ασφάλειας και υγείας, τα θέματα της στελέχωσης και της έγκαιρης ρύθμισης και προγραμματισμού των αναγκών για την επόμενη σχολική χρονιά, είναι πάρα πολλά και θα έλεγα επείγοντα, θα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά τα ζητήματα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ΟΕΛΜΕΚ, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, έχουν ζητήματα που θα δουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό, όπως είναι το θέμα των εξετάσεων στα τετράμηνα, το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή, το σχέδιο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού που πολύ σύντομα θα είναι μπροστά τους.

«Συνεπώς, υπάρχουν πάρα – πάρα πολλά ζητήματα και εμείς θα είμαστε εδώ με εποικοδομητικές θέσεις για να χτίσουμε, γιατί η εκπαίδευση, όπως και κάθε τι, χρειάζεται ακριβώς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για το καλό της κοινωνίας και νομίζω ότι αυτό έχει απαίτηση και η κοινωνία από όλους εμάς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ο χρόνος να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, ο κ. Σωκράτους είπε ότι θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά προβλήματα και ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

«Υπάρχουν άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε με μια μακροπρόθεσμη οπτική. Άρα, λοιπόν, θα αξιολογείται η κρισιμότητα των ζητημάτων και αυτά που είναι πιο επείγοντα θα τίθεται πιο έγκαιρα στο πλαίσιο του διαλόγου. Για παράδειγμα, τα θέματα της στελέχωσης ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς είναι σημαντικό. Εκκρεμεί αυτή την στιγμή, όμως, η συζήτηση στην ΜΕΠΕΥ που, αντιλαμβάνεστε, επηρεάζει τα θέματα της στελέχωσης. Συνεπώς, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει σε επίπεδο ΜΕΠΕΥ. Θα συζητήσουμε με το Υπουργείο Παιδείας και από εκεί και πέρα θα δούμε πως προχωρούμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι το θέμα των τετραμήνων «είναι πολύ σημαντικό και για μας», και πρόσθεσε ότι θα έχουν την ευκαιρία πολύ σύντομα να τα πουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό «και είμαι σίγουρος όταν τα συζητήσουμε τα ζητήματα μπορούν να εξευρεθούν και οι λύσεις για να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν».

Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφώνησαν ότι θα κρατούνται πρακτικά, θα αποστέλλεται η ατζέντα εκ των προτέρων, με συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα δίνονται γραπτώς, και θα τηρούνται όλες οι σωστές διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι έγινε σήμερα μια ειλικρινή και πάνω απ’ όλα χρήσιμη συνάντηση.

«Σήμερα νοιώθουμε ότι έχει γίνει μια νέα αρχή. Οι τακτικές συναντήσεις που έχουμε συμφωνήσει, νομίζω θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να δούμε και τα θέματα που συζητούμε στην ΜΕΠΕΥ, αλλά κυρίως άλλα θέματα που είναι και αυτά πολύ σημαντικά, που αφορούν τις βαθμίδες ξεχωριστά και θέλω να πιστεύω, να είμαστε αισιόδοξοι, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και τα χειροπιαστά αποτελέσματα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση