ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι γίνεται με τις εξετάσεις τετραμήνων; - Μάχη για αναβολή μέχρι τέλους

Περιμένει επιδημιολόγους και Υπουργικό ο Προδρόμου

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εξετάσεις τετραμήνων, λίγες μέρες πριν την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η προγραμματισμένη επιστροφή σύμφωνα με την τελευταία εξαγγελία των μέτρων διά στόματος Υπουργού Υγείας έχει ορίζοντα την 10η Ιανουαρίου, όμως όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα πληροφορίες της «Κ» από τους κύκλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αναφέρουν πως ενδέχεται να ζητηθεί παράταση στο άνοιγμα των σχολείων λόγω της επιβαρυμένης εικόνας. Αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ως «ντόμινο» αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 14/1 και θα ολοκληρωθούν στις 28/1.

Ξεκίνησαν με διαμαρτυρία οι μαθητές, στο πλευρό τους οι οργανωμένοι γονείς

Παρά την παύση ελέω διακοπών οργανωμένοι μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς είχαν εκφράσει διαφωνίες, ανησυχίες αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις την αντίθεση τους, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συζητήσεις. Μάλιστα η ΠΣΕΜ εκπροσωπώντας τους μαθητές είχε προβεί προ ημερών και σε οργανωμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας την αναστολή του μέτρου των εξετάσεων τετραμήνου -τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά- λόγω και των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Στο πλευρό των μαθητών τάχθηκε και η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης εκπαίδευσης στηρίζοντας έμπρακτα την ΠΣΕΜ αφού με ανακοίνωση της ζητά την αναστολή των εξετάσεων τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά και την χρησιμοποίηση του προηγούμενου μοντέλου Παγκυπρίων Εξετάσεων. Θέση έλαβε μάλιστα και η ΟΕΛΜΕΚ η οποία μέσω του Προέδρου της Κώστα Χατζησάββα τόνισε την ανησυχία της για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων ενώ κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να ξεκαθαρίσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα.

Ζητά χρονοδιάγραμμα η ΟΕΛΜΕΚ και ρίχνει το γάντι στο Υπουργείο Παιδείας

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά νεότερη ενημέρωση, «αλλά σίγουρα ενοχλεί εκείνο που ακούμε καθημερινά, διάφορες φήμες, κατά πόσο θα ανοίξουν ή δε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία». «Άρα, αυτό το ζήτημα αν θα ανοίξουν ή δε θα ανοίξουν (ΣΣ τα σχολεία) πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Να ενημερωθούν όλοι για το που βαδίζουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ιδιο «οι τελειόφοιτοι μαθητές αυτή την στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις του απολυτηρίου τους και τούτη η συζήτηση που γίνεται και κατά την άποψη μου πρέπει να τερματιστεί, να ληφθεί μια απόφαση όσο πιο σύντομα γίνεται. Το μόνο που κάνει είναι να ζημιώνει τους ίδιους τους τελειόφοιτους μαθητές». «Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε με την ψυχολογία των μαθητών μας, ειδικά των τελειόφοιτων και να ληφθεί μια απόφαση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζησάββας επισήμανε ότι ειδικά για το Λύκειο, και τούτο θα πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν από τους ειδικούς, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, ότι στις 14 Ιανουαρίου , δηλαδή την επόμενη Παρασκευή, οι μαθητές θα παρακαθίσουν στις κεντρικές εξετάσεις.

Καραγιάννης: Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει τρομερή μετάδοση του ιού

Θέση έλαβαν και οι ειδικοί με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρα Πέτρο Καραγιάννη να προειδοποιεί για τρομερή μετάδοση σε περίπτωση που ανοίξουν κανονικά τα σχολεία αναφέροντας σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τα ακόλουθα:

«Αυτή την στιγμή υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τα σχολεία κατά πόσον θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου κάτω από ασφαλείς συνθήκες», είπε.

Προσβλέπαμε προς την εορταστική περίοδο, ανέφερε, «για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο αλλά αυτή την στιγμή λόγω της έξαρσης που βλέπουμε στις μολύνσεις από την Όμικρον αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Αντιθέτως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στο οικογενειακό περιβάλλον».

«Κατ΄ επέκταση αναμένουμε ότι αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει τρομερή μετάδοση. Λόγω του ότι μεγάλος αριθμός παιδιών, δασκάλων και καθηγητών είναι σε αυτοπεριορισμό είτε επειδή νοσούν είτε είναι επαφές, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση