ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Times Higher Education: Tο Παν. Λευκωσίας στα 201-300 πανεπιστήμια στην ποιοτική εκπαίδευση

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, τόνισε τη δέσμευση και το ισχυρό αίσθημα ευθύνης του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία

Newsroom K

Η εναρκτήρια κατάταξη του Times Higher Education University Impact Rankings αποτελεί μία πολύ σημαντική αναγνώριση των πανεπιστημίων απ’ όλον το κόσμο για την κοινωνική και οικονομική τους συνεισφορά, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να κατατάσσεται ανάμεσα στα 201-300 πανεπιστήμια στην Ποιοτική Εκπαίδευση και ανάμεσα στα 301+ πανεπιστήμια συνολικά.

Η πρώτη κατάταξη του Times Higher Education (THE) University Impact Rankings, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2019, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 301+ πανεπιστήμια με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο παγκοσμίως. Εκατοντάδες πανεπιστήμια από 76 χώρες, με ισχυρή εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αξιολόγηση, η οποία είναι η πρώτη που αποτιμά την επιτυχία των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations’ Sustainable Development Goals – SDGs).

«Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, σε τομείς ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη», σημειώνει ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών και Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει δεσμευτεί να συμβάλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ τα αποτελέσματα της κατάταξης του Times Higher Education αντανακλούν τη παγκόσμια συνεισφορά μας», τόνισε ο Καθηγητής Δρικάκης.

Αυτή η πρώτη έκδοση της κατάταξης του THE είναι βασισμένη πάνω σε μετρήσεις των 11 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.), με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να κατατάσσεται σε όλες τις σχετικές κατηγορίες, στους εξής σημαντικούς τομείς: Καλή υγεία και ευεξία, Ποιοτική εκπαίδευση, Ισότητα των φύλων, Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, Μείωση των ανισοτήτων, Αειφόρες πόλεις και κοινότητες, Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Δράσεις για το περιβάλλον, Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, και Παγκόσμιες συνεργασίες για την εκπλήρωση των Στόχων των Η.Ε..

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, επισήμανε ότι είναι ενδεικτική της μεγάλης κοινωνικής συνεισφοράς του Πανεπιστημίου: «Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν σαφώς τον κομβικό μας ρόλο στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για τους Κυπρίους και μη-Κυπρίους που διαμένουν στη χώρα, με γνώμονα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, η κατάταξη αυτή σηματοδοτεί την αναγνώριση του Πανεπιστημίου μας από το TΗΕ ως φορέα παροχής ποιοτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ισχυρή δέσμευση ως προς την Κοινωνική Ευθύνη», κατέληξε ο Καθηγητής Καρτακούλλης.

Από τη δική του πλευρά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, τόνισε τη δέσμευση και το ισχυρό αίσθημα ευθύνης του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία: «Βάσει των προτεραιοτήτων της ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η στρατηγική και ο ρόλος του Πανεπιστημίου μας εκτείνεται πέρα από τη δημιουργία και τη διάδοση της γνώσης, στην ώσμωση με την κοινωνία και την σημαντικότατη προσφορά του στην ευημερία της ανθρωπότητας. Η κατάταξη από το THE, μία από τις σημαντικότερες κατατάξεις πανεπιστημίων στον κόσμο, επαναβεβαιώνει την κορυφαία διεθνή θέση του Πανεπιστημίου, σε σχέση με τους τρεις πυλώνες ενός σύγχρονου πανεπιστημίου: έρευνα, διδασκαλία/μάθηση, και συμβολή στην κοινωνία», συνέχισε. Ο Καθηγητής Πουγιούτας επισήμανε, τέλος: «Η αυξανόμενη διεθνής αναγνώριση του Πανεπιστημίου, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια συνεισφορά του, είναι το αποτέλεσμα του σημαντικότερου πλεονεκτήματός του: του ανθρώπινου δυναμικού του».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X