ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Εναρκτήρια Εκδήλωση των Εργασιών της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων NEOLAiA

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μας σε μία από τις πενήντα χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων»

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ως εταίρος της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων NEOLAiA, συμμετείχε στην επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση των εργασιών της Συμμαχίας (Kick-off Meeting), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 07-08 Φεβρουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις των 9 πανεπιστημίων, που συμμετέχουν στη συμμαχία, παρέστησαν στην εορταστική τελετή της επίσημης έναρξης του έργου. Συμμετείχαν επίσης στις συνεδριάσεις του Πρυτανικού Διοικητικού Συμβουλίου της Συμμαχίας και της Διοικούσας Επιτροπής αντίστοιχα, ενώ έλαβαν και μέρος στις σχετικές κοινωνικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν.

Στην επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εκπροσωπήθηκε από πολυάριθμη ομάδα ακαδημαϊκών, ερευνητών και διοικητικών λειτουργών, με επικεφαλής τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα, ο οποίος συμμετέχει στο Πρυτανικό Διοικητικό Συμβούλιο της Συμμαχίας.

Συμμετείχαν επίσης ο Ανώτερος Αντιπρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Συμμαχίας, ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, καθώς επίσης η Διευθύντρια του Γραφείου Erasmus+ και European University Alliance NEOLAiA, Δρ Μέλπω Ιακωβίδου, και η κ. Μαριάννα Χαραλάμπους, Υπεύθυνη Ερευνητικών Έργων στο Institute For the Future, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συμμαχίας.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι εκπρόσωποι των Πακέτων Εργασίας και ένας διδακτορικός και ένας προπτυχιακός φοιτητής, ως μέλη του Φοιτητικού Δικτύου που θα ενώνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των εννέα πανεπιστημιακών εταίρων της Συμμαχίας. Παρόν στην εναρκτήρια εκδήλωση ήταν και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δία Βίου Μάθησης, Δρ Στέλιος Μαυρομούστακος.

Στόχος της της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν η επίσημη έναρξη εργασιών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου των 10 Πακέτων Εργασίας, καθώς τα μέλη του κάθε πακέτου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν κατ’ ιδίαν με τα αντίστοιχα μέλη των συμμετεχόντων πανεπιστημίων. Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε συνεδριάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κοινές συνεδριάσεις με όλους τους συμμετέχοντες, ξεχωριστές συνεδριάσεις για κάθε Πακέτο Εργασίας, καθώς και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο για την υλοποίηση του οράματος της Συμμαχίας, αφού τέθηκε επικεφαλής του πακέτου εργασίας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» (Digital Transformation), καθώς και συν-επικεφαλής του πακέτου εργασίας «Ανοικτή Επιστήμη» (Adopting and Sustaining Open Science).

Με την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η εναρκτήρια εκδήλωση των εργασιών της Συμμαχίας NEOLAiA στην παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων από τις 9 χώρες των συμμετεχόντων πανεπιστήμιων έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινητική ατμόσφαιρα. Ως Πρυτανικό Διοικητικό Συμβούλιο συζητήσαμε τη στρατηγική υλοποίησης των στόχων της Συμμαχίας και επαναλάβαμε για μια ακόμα φορά την δέσμευσή μας για την εδραίωση της Συμμαχίας ως ένα καινοτόμο, συμπεριληπτικό και ψηφιακό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, με 9 πανεπιστημιουπόλεις. Με επίκεντρο τους φοιτητές και φοιτήτριές μας είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε το λειτούργημά μας ως Παιδαγωγοί και με πυξίδα το Τετράγωνο της Γνώσης να εμπλακούμε από κοινού σε ποιοτική διδασκαλία, μάθηση, έρευνα, καινοτομία και προσφορά στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους είκοσι συναδέλφους και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο μας που συμμετείχαν κατά την διήμερη εκδήλωση στις ομάδες εργασίας και συνέβαλαν σημαντικά στην μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης».

Εκπροσωπώντας τους διδακτορικούς φοιτητές, ο υποψήφιος διδάκτορας του προγράμματος Doctorate of Philosophy in Decentralization in DAOs, Department of Digital Innovation, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Λευκωσίας, κ. Σταμάτης Παπάγγγελου δήλωσε: «Το να έχεις, ως φοιτητής, την ευκαιρία και την τιμή να συμβάλλεις ουσιαστικά στις διαδικασίες, εργασίες και την υλοποίηση του έργου μιας τόσο σημαντικής Ευρωπαϊκής Συμμαχίας είναι μια εξαιρετική εμπειρία. Είναι υπέροχο να μπορείς να συμμετέχεις σε διάλογο και να ανταλλάσσεις απόψεις για την κινητικότητα, την ποικιλομορφία και την ψηφιακή μεταρρύθμιση εντός της συμμαχίας των Πανεπιστημίων μας. Οι γνωριμίες που έγιναν ήταν καθοριστικές στην καθιέρωση μιας σταθερής οργανωτικής δομής που υπηρετεί όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές γενιές της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φοιτητών. Η συμμετοχή μου σε αυτό το έργο αλλά και στην εναρκτήρια τελετή   ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και νιώθω τυχερός που είμαι μέρος του».

Ο προπτυχιακός φοιτητής Νομικής Δημήτριος Βέρδης ανάφερε: «Χάρη στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα, είχα αυτή τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτό το συναρπαστικό έργο ως εκπρόσωπος φοιτητών στη Συμβουλευτική Επιτροπή Φοιτητών (ΣΕΦ). Η παρακολούθηση της εναρκτήριας τελετής στις Βρυξέλλες και η συμμετοχή μου στις συναντήσεις της ΣΕΦ, ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία για μένα και θα χρησιμοποιήσω αυτή την εμπειρία για το όφελος όλων των φοιτητών και φοιτητριών του πανεπιστημίου μου και της συμμαχίας μας γενικότερα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και νιώθω τυχερός που συμμετέχω σε αυτό το έργο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση