ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς ανησυχία το άνοιγμα των σχολείων

Η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων, με τους επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι

Του Γιάννου Λύτρα

Σημαντική ήταν η ανακοίνωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Μαΐου, μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα για τον κορωνοϊό. Ο Υπουργός, μετά από τις συμβουλές που έλαβε η Κυβέρνηση από την επιστημονική ομάδα, είπε ότι από την 21η Μαΐου θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια και, βεβαίως, θα συνεχίσει τη φοίτηση, όπως έχει ήδη ξεκινήσει, η Γ’ τάξη Λυκείου και το Γ’ έτος των Τεχνικών Σχολών. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, διά στόματος του κου Λεόντιου Κωστρίκη, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ανησυχία από την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί πολλάκις, τόσο από γονείς, όσο και από εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, η απόφαση για την επιστροφή περισσότερων μαθητών στα σχολεία στηρίζεται στην υπευθυνότητα των γονέων, όπως επίσης και των παιδιών. Η επιστημονική ομάδα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων έχει τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο για την διενέργεια 20 χιλιάδων δειγματοληψιών από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που αναμένεται να δώσει μια πολύ καλή εικόνα σχετικά με τον επιπολασμό του ιού σε αυτές τις ομάδες. Η δειγματοληψία θα πραγματοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της επιστροφής των μαθητών, μετά από την συγκατάθεση των γονέων τους.

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου «είναι πάρα πολύ εκπαιδεύσιμα και πολλές φορές επιδεικνύουν μια ωριμότητα που δεν χαρακτηρίζει ούτε ακόμα και τους ενήλικες»

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής, επίσης, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, θα εντατικοποιηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα με τρόπο που θα ανακοινωθεί και θα συνεχίζονται σε όλη την περίοδο, για να παρακολουθεί καλύτερα η επιστημονική ομάδα την επαναδραστηριοποίηση στα σχολεία. Οι εξετάσεις αυτές θα γίνουν βεβαίως σε όλα τα σχολεία, στα Δημοτικά στα Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστούν και στα Λύκεια.

Ευνοϊκές οι συνθήκες

«Αν μετά το πέρας των δύο πρώτων εβδομάδων από την εφαρμογή του πλάνου χαλάρωσης, κριθεί ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, εμείς, ως επιστημονική ομάδα, μπορούμε να τοποθετηθούμε αρνητικά», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κ» η Δρ Μαρία Κολιού, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Μια βδομάδα μετά –την δεύτερη της σταδιακής άρσης των μέτρων- ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο επιτρέπει στο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω άρση περιορισμών. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαμορφώνονται στο επιθυμητό επίπεδο. Η εικόνα που διαμορφώνεται δύο εβδομάδες μετά την πρώτη άρση των περιορισμών είναι πολύ ικανοποιητική για αυτό και η Επιστημονική Ομάδα εισηγήθηκε σήμερα στην πολιτική ηγεσία την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών. Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές, διότι θα έχουμε την επιστροφή μεγάλου αριθμού μαθητών. Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και παραμένουμε σε εγρήγορση», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Κωστρίκης.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι και την 12η Μαΐου, τα οποία παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο καθηγητής Γεώργιος Νικολόπουλος, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που είχαν καταγραφεί μέχρι εκείνη την ημέρα στην Κύπρο μεταξύ των ηλικιών 0-19 ήταν κάτω από τα 40.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Δρ Κολιού στην συνέντευξή της στην «Κ», τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου «είναι πάρα πολύ εκπαιδεύσιμα και πολλές φορές επιδεικνύουν μια ωριμότητα που δεν χαρακτηρίζει ούτε ακόμα και τους ενήλικες. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επισκέπτριες υγείας, οι ιατροί της Σχολιατρικής Υπηρεσίας Κύπρου, ενώ θα εκπαιδευτούν κατάλληλα και οι δάσκαλοι». Τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, «την Πέμπτη, 21 Μαΐου θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα διαχωριστούν, προκειμένου να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έγινε και στη Γ’ Λυκείου, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα ειδοποιηθούν από τα σχολεία τους. Οι δυο αυτές πρώτες μέρες θα αφιερωθούν στην ενημέρωση των παιδιών στην ανάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων που θα ισχύσουν για τη φοίτηση, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν στο πεδίο της αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν την τουριστική ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ