ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Youth Tech Fest 2024 στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό

Το φεστιβάλ ενθαρρύνει νέους/ες και παιδιά να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Τεχνολογίας, των Επιστημών και των Τεχνών

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Frederick συνδιοργανώνει το 2ο Youth Tech Fest Cyprus 2024, μια γιορτή της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και της Δημιουργικότητας. To Youth Tech Fest θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, μεταξύ των ωρών 09:00-16:30 στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό, προσφέροντας μια σειρά από συναρπαστικά, διαδραστικά εργαστήρια, διαγωνισμούς και άλλες δράσεις για παιδιά και νέους/ες, σε πεδία όπως: Ρομποτική, Gaming, Woodworking, XR/VR, επιστημονικά πειράματα, κ.ά. Καταξιωμένοι/ες ακαδημαϊκοί, προγραμματιστές/τριες, μηχανικοί και επιστήμονες θα καθοδηγήσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στις διάφορες δραστηριότητες.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προώθησης του ψηφιακού γραμματισμού στις σύγχρονες κοινωνίες, το Youth Tech Fest επιδιώκει να ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερα παιδιά και νέους/ες να δραστηριοποιηθούν στους τομείς ESTEAM (Entrepreneurship, Science, Technology, Art, Mathematics): της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Επιχειρηματικότητας, των Θετικών Επιστημών και των Τεχνών. Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και νέους/ες, ανεξαρτήτως φύλου και κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Σε αυτό το πλαίσιο, μαθήτριες ηλικίας 14-19 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εργαστήρι Girls Go Circular, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και στη διερεύνηση της κυκλικής οικονομίας. Το εργαστήρι αποτελεί συνδιοργάνωση του Junior Achievement Cyprus και του Πανεπιστημίου Frederick με στόχο την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης κοριτσιών στον ψηφιακό και επιχειρηματικό τομέα στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία από σειρά δράσεων που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της εκστρατείας του με τίτλοTo all women and girls: Join the Journey in Technology and Engineering. Στο Youth Tech Fest, η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου θα προσφέρει εργαστήρια Ρομποτικής ενώ η FUF Racing Team του Πανεπιστημίου θα παρουσιάσει το μονοθέσιο όχημα τύπου Φόρμουλα που κατασκεύασαν από το μηδέν οι φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στην ομάδα.

Το Youth Tech Fest καλεί όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο όχι μόνο να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του αλλά και να υποβάλουν εργασίες μαθητών και μαθητριών τους που σχετίζονται με τους τομείς ΕSTEAM, στον Ανοιχτό Διαγωνισμό της διοργάνωσης. Όλες οι εργασίες θα τύχουν αναγνώρισης κατά την Τελετή Βράβευσης.

Σημαντικό σκέλος του Youth Tech Fest αποτελεί, ακόμη, το Youth Tech Summit, στο πλαίσιο του οποίου κορυφαίοι/ες ομιλητές και ομιλήτριες μοιράζονται γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Συνέδριο προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων στους τομείς ESTEAM.

Αναφέρει η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνδιοργάνωση του φετινού Youth Tech Fest. Εκεί όπου η Επιχειρηματικότητα, οι Επιστήμες, η Τεχνολογία, η Μηχανολογία και οι Τέχνες συγκλίνουν, η καινοτομία θριαμβεύει. Η στήριξη ταλέντων, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους είναι μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη και διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Γι’ αυτό έχουμε ενσωματώσει δραστηριότητες που καλλιεργούν δεξιότητες βιωσιμότητας και βοηθούν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να αναπτύξουν ψηφιακές, τεχνολογικές και επιχειρηματικές ικανότητες, με έμφαση στην κυκλική οικονομία. Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλλιέργεια μιας γενιάς φορέων αλλαγής κατά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, που αναμένεται να αναδιαμορφώσει ριζικά την αγορά εργασίας.»

Ο κος Sean Alimov, ιδρυτής της πρωτοβουλίας Youth Tech Fest, αναφέρει: «Ανυπομονούμε, για ακόμη μια χρονιά, να δούμε σε αυτή τη γιορτή της δημιουργικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μερικά από τα πιο ταλαντούχα και φιλομαθή μυαλά από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο, αλλά και αφοσιωμένους/ες εκπαιδευτικούς, άτομα σε κέντρα λήψης αποφάσεων, και εκπροσώπους πρωτοπόρων επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στους τομείς ESTEAM, καθώς ενισχύει τα παιδιά μας με γνώσεις και δεξιότητες υψηλών απαιτήσεων ώστε να προσανατολίζονται σε τομείς που περιλαμβάνουν την καινοτομία και την αλλαγή. Η Λεμεσός θεωρείται ο τεχνολογικός και ναυτιλιακός κόμβος της Κύπρου και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεργαζόμαστε φέτος με το Πανεπιστήμιο Frederick για να συνδιοργανώσουμε το 2ο Youth Tech Fest σε μια τόσο ζωντανή πόλη.»

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Youth Tech Fest Cyprus 2024, όπου τα σχολεία μπορούν να κάνουν και την εγγραφή τους για συμμετοχή στον Ανοιχτό Διαγωνισμό της διοργάνωσης. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση