ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Γεωργίας: Προσηλωμένη στην ενίσχυση πρωτογενούς τομέα η Κυβέρνηση

Ο κ. Πέτρος Ξενοφώντος μίλησε κατά τη διάρκεια τελετής απονομής υποτροφιών σε φοιτητές του τομέα της γεωργίας σε πανεπιστήμια της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, στοχεύοντας έμπρακτα στην ενίσχυσή της με κάθε τρόπο, δίνοντας ευκαιρίες και προοπτική στους νέους, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος.

Ο Υπουργός Γεωργίας μιλούσε κατά τη διάρκεια τελετής απονομής υποτροφιών σε φοιτητές του τομέα της γεωργίας σε πανεπιστήμια της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο υποδοχής του Υπουργείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, οι εν λόγω υποτροφίες αφορούσαν φοιτητές πτυχιακού κύκλου σπουδών, σε κλάδους της Επιστήμης Αγροτικής Παραγωγής, Ζωοτεχνίας και Γαλακτοκομίας ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εξασφάλισαν θέση εισαγωγής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023.

Τις υποτροφίες απένειμε στους επιτυχόντες φοιτητές ο κ. Ξενοφώντος, ενώ ανακοίνωσε και την προκήρυξη πέντε υποτροφιών για πρωτοετείς φοιτητές κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η παραχώρηση των υποτροφιών έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Κύπρος το αύριο, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για τη συμπερίληψη δράσεων προαγωγής των επαγγελματικών δεξιοτήτων των αγροτών και της εισαγωγής της έννοιας της επιχειρηματικότητας στις αγροδιατροφικές μονάδες, έγινε προφανής μέσα από τις τομεακές μελέτες.

Ο κ. Ξενοφώντος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας και η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν έμπρακτα τους αγρότες και να συνεργάζονται, προς τον σκοπό αυτό, με την επιστημονική κοινότητα του τόπου. Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, στοχεύοντας έμπρακτα στην ενίσχυσή της με κάθε τρόπο, δίνοντας ευκαιρίες και προοπτική στους νέους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η παροχή κινήτρων θα αυξήσει το ενδιαφέρον εισαγωγής των νέων μας σε προγράμματα σπουδών στον τομέα της Γεωργίας», είπε ο κ. Ξενοφώνοτας προσθέτοντας ότι η πανεπιστημιακή κατάρτιση νεοεισερχομένων στον αγροδιατροφικό τομέα αναμένεται ότι θα επιτρέψει την εισαγωγή καινοτομίας, αειφόρου προσέγγισης και, εν τέλει ενός επιτυχημένου αγροοικονομικού μοντέλου για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του τόπου.

Ανέφερε ακόμη ότι η επένδυση αυτή στους νέους επιστήμονές, συνδυάζεται με το ισχυρό σύστημα γεωργικών εφαρμογών που εφαρμόζεται από το Τμήμα Γεωργίας και τους ιδιώτες συμβούλους, σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς της γνώσης και προώθησης της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα σημειώνοντας ότι τέτοια συστήματα, γνωστά με την αγγλική ορολογία «Agriculture Knowledge and Innovation Systems» ή το ακρώνυμο «AKIS», στηρίζονται από τα Στρατηγικά Σχέδια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι οι υποτροφίες παραχωρούνται στο πλαίσιο υλοποίησης της Επένδυσης 3, «Αναβάθμιση των δεξιοτήτων της υπάρχουσας αγροτικής κοινότητας και επαγγελματοποίηση του μελλοντικού εργατικού δυναμικού μέσω επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο» του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Κύπρος το αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση