ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παίρνουν φωτιά τα φλας από κάμερες τροχαίας - Πόσα θα πληρώνουμε για κάθε παράβαση

Όλα όσα αλλάζουν για όρια ταχύτητας και ποινές

Του Ανδρέα Κόκκινου

Συμπληρώνεται την εβδομάδα που διανύουμε ένας μήνας από την εγκατάσταση και έναρξη της πιλοτικής χρήσης των καμερών φωτοεπισήμανσης που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορους κεντρικούς δρόμους με σκοπό την δραστική μείωση τροχαίων ατυχημάτων και θανατηφόρων. 

Τα πρώτα στοιχεία μόνο ευοίωνα δε μπορούν να θεωρηθούν αφού εκατοντάδες είναι οι τροχαίες παραβάσεις που καταγράφονται καθημερινά καταδεικνύοντας άλλωστε και το τεράστιο πρόβλημα οδηγικής συνείδησης, παιδείας και συμπεριφοράς στους δρόμους. Η πιλοτική χρήση με έκδοση και αποστολή προειδοποίησης -και όχι εξωδίκου- θα συνεχιστεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. 

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» οι κάμερες φωτοεπισημάνσης που έχουν τοποθετηθεί εντοπίζουν ουσιαστικά παραβάσεις γραμμής στάσης, κόκκινου σηματοδότη και φυσικά υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Αυτό όμως είναι ουσιαστικά ο «προπομπός» αφού σε περίπτωση που σημειωθεί οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες παραβάσεις οι αρμόδιες εταιρείες μπορούν από το υλικό να εντοπίσουν άλλα αδικήματα όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου, η ζώνη ασφαλείας, το προστατευτικό κράνος κτλ. 

Αλλαγή στα εξώδικα για όριο ταχύτητας

Ο άτυπος νόμος της χαριστικής παράβασης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και είχε ορίζοντα τα 20 χιλιόμετρα (ουσιαστικά στον αυτοκινητόδρομο με το όριο στα 100, μέχρι τα 119 χιλιόμετρα δεν εκδιδόταν εξώδικο) αποτελεί πλέον παρελθόν. Συγκεκριμένα με τις νέες οδηγίες θα ισχύει το 10% της υπέρβασης του ορίου +2 χιλιόμετρα, οπότε οτιδήποτε περισσότερο αυτόματα θα επιφέρει και το ανάλογο πρόστιμο. Για παράδειγμα με το όριο ταχύτητας στα 65 χιλιόμετρα, +6.5 (που αποτελεί το 10%) +2, άρα στα 74 χιλιόμετρα βάζουμε το χέρι στην τσέπη. Στον αυτοκινητόδρομο από τα 100 (+10% + 2 χιλιόμετρα) τα 113 χιλιόμετρα ανά ώρα θα αποτελούν επίσης παράβαση που ισούται με ποινή. 

Από 25€ μέχρι… 300€ - Τι πληρώνουμε 

Η παράβαση της γραμμής στάσης σε φώτα τροχαίας θεωρείται και η ‘μικρότερη’ από αυτές που θα εξετάζουν οι κάμερες τροχαίας με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 25€. Η ζώνη ασφαλείας θα τιμωρείται ισόποσα με τη χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση με το εξώδικο να φτάνει τα 150€ ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνος από μοτοσικλετιστές θα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 200€. Σημειώνεται ότι για τις 3 προαναφερθείσες κατηγορίες, σε περίπτωση που το αδίκημα επαναληφθεί εντός 36 μηνών από την πρώτη παράβαση, το εξώδικο θα διπλασιάζεται. Τέλος 300€ θα καλούνται να πληρώσουν ως πρόστιμο οι οδηγοί που παραβιάζουν τους κόκκινους σηματοδότες. 

Έτσι θα εντοπίζονται οι παραβάτες 

Εάν οδηγός «φωτογραφηθεί» για οποιαδήποτε παράβαση, το σύστημα δύναται να προβεί σε ενδελεχή έλεγχο τιμωρώντας ουσιαστικά τον οδηγό για περισσότερες από μία κατηγορίες. Για παράδειγμα εάν οι κάμερες εντοπίσουν πολίτη που οδηγούσε κάνοντας χρήση τηλεφώνου και στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι δεν έφερε ζώνη ασφαλείας, τότε οι ποινές θα προστίθενται και ο παραβάτης θα καλείται να πληρώσει τη «σούμα». 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση