ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράνομη εκκλησία στο Κάβο Γκρέκο: Στο πειθαρχικό του ΕΤΕΚ αρχιτέκτονες και μηχανικοί

Τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τα φαινόμενα οικοδομικής αυθαιρεσίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕTEK θα παραπεμφθούν οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί που έχουν σχέση με την ανέγερση Ιεράς Μονής, σε περιοχή Natura στο Κάβο Γκρέκο, δήλωσε στο «Τρίτο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη μέρα που αποκαλύφθηκε η παράνομη οικοδομή, το ΕΤΕΚ ζήτησε να ενημερωθεί ποιοι μηχανικοί βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη. «Αναμένουμε να μας αποσταλούν τα ονόματα για να ξεκινήσει η διαδικασία», σημείωσε.

Την ίδια ώρα γνωστοποίησε πως θα ανακοινωθούν οι ποινές που θα επιβληθούν για να είναι αποθαρρυντικό για οποιονδήποτε στο μέλλον «να προκαλεί την κοινή γνώμη και το περί δικαίου αίσθημα», τονίζοντας πως το ΕΤΕΚ θα επιδείξει αυστηρότητα έναντι των μελών του που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις.

Ο κ. Κωνσταντή πρόσθεσε ότι η εκκλησία θα έπρεπε να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στην τήρηση των διαδικασιών νομιμότητας, σημειώνοντας ότι την κύρια ευθύνη για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών φέρει ο Δήμος Αγίας Νάπας.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τα φαινόμενα οικοδομικής αυθαιρεσίας. «Είναι η Μονή στο Κάβο Γκρέκο, μια άλλη οικοδομή στη Νεάπολη Λεμεσού, οι αναπτύξεις στις κοινότητες Συλίκου και Τριμίκλινης, η έκρηξη στο υποστατικό στην Έγκωμη. Η λίστα δεν έχει τέλος. Ωστόσο, όλα ξεχνιόνται, τίποτα δεν κατεδαφίζεται, κανένας δεν τιμωρείται. Αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση τα χειρότερα έπονται».

Και... παράνομος λαχνός

Παρόλο που η κατασκευή της εκκλησίας Αγίου Εφραίμ και Αικατερίνης στην περιοχή natura του Κάβο Γκρέκο κρίθηκε παράνομη από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Πολεοδομίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλες αρμόδιες Αρχές, η Μητρόπολη Κωνσταντίας κυκλοφόρησε λαχνό αξίας 10 ευρώ για οικονομική ενίσχυση για κατασκευής της εν λόγω μονής. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω, η κλήρωση αναφέρει πως θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου και το μεγάλο δώρο θα είναι ένα Χρυσό Μενταγιόν του Αγίου Χριστοφόρου αξίας 1.500 ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τους πολίτες να αναρωτιούνται πώς η Μητρόπολη έλαβε τις απαραίτητες άδειες για κυκλοφορία των λαχνών.

Ο Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το εν λόγω ζήτημα θα παραπεμφθεί στην Αστυνομία, καθώς, «στο λαχείο, ο εκδότης δεν καθορίζεται. Όταν εκδίδεται ένα λαχείο, αναφέρεται ένας Σύνδεσμος ή μια Επιτροπή και είναι υποχρέωση να αναφέρεται. Εδώ έχουμε ένα λαχείο που είναι και λίγο λαχείο και λίγο έρανος». Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών, ως η αρμόδια Αρχή για έκδοση λαχνών, διενήργησε άμεσα την έρευνά της και δεν βρέθηκε οποιαδήποτε αίτηση για έκδοση άδειας του συγκεκριμένου λαχνού. «Έχουμε επικοινωνήσει με την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες. Πρώτα-πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εάν κυκλοφορεί αυτός ο λαχνός, θα καταγγελθεί ο εκδότης στην Αστυνομία και θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Έλλειψη βούλησης για επιβολή της νομοθεσίας 

 «Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει με ανεξέλεγκτο ρυθμό τα φαινόμενα οικοδομικής αυθαιρεσίας, με ένα ντόμινο περιστατικών που προκαλεί έντονη ανησυχία. Μονή στο Κάβο Γκρέκο, Μονή Αββακούμ, οικοδομή στη Νεάπολη Λεμεσού, αναπτύξεις στις Κοινότητες Συλίκου και Τριμίκλινης, έκρηξη σε υποστατικό στην Έγκωμη είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα περιστατικά και δυστυχώς, η λίστα δεν έχει τέλος...», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΤΕΚ. 

Προστίθεται ότι «το ένα μέτωπο ανοίγει μετά το άλλο ενώ τα περιστατικά αυξάνονται σε ένταση και κλίμακα απειλώντας σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της χώρας, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και πρωτίστως το κοινό αίσθημα περί δικαίου.

Φαίνεται ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο με μη αναστρέψιμες συνέπειες ο οποίος διακόπτεται από δηλώσεις, έρευνες και δημόσιες παρεμβάσεις όπου καταγράφονται τα αυτονόητα μέχρι την εμφάνιση του επόμενου περιστατικού. Με απογοήτευση διαπιστώνουμε πως έχει επικρατήσει μία αντίληψη ατιμωρησίας και ανοχής στην παρανομία που υποθάλπει αυτό το καθεστώς ανομίας. Οι νομοταγείς τιμωρούνται με αχρείαστες διαδικασίες, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία, ενώ άλλοι προχωρούν σε τετελεσμένα συχνά χωρίς καμία επίπτωση. Το ΕΤΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί: τα χειρότερα έπονται αν δεν αλλάξουμε άμεσα κατεύθυνση.

Το Επιμελητήριο έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις αποτελούν συχνά αιτία ή πρόφαση, στην οποία γίνεται επίκληση, για έναρξη εργασιών και παράνομων αναπτύξεων. Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για να ενταθεί ο επιτόπιος έλεγχος στις οικοδομές και να ελεγχθεί η παρανομία και η αυθαίρετη δόμηση, μέσω ελεγκτών δόμησης, είτε από τις αρμόδιες αρχές είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Το κρίσιμο σημείο όμως για να σπάσει ο φαύλος κύκλος είναι να δοθεί σαφές μήνυμα πως δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στην παρανομία, μέσω της παραδειγματικής και αυστηρής τιμωρίας των παρανομούντων και της άμεσης κατεδάφισης των παράνομων κατασκευών. Η πολιτεία μέσα από όλους τους βραχίονές της (υπηρεσίες κεντρικού κράτους και τοπική αυτοδιοίκηση) οφείλει να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να εκσυγχρονίσει άμεσα τα διαθέσιμα εργαλεία επιβολής της νομιμότητας και άρσης της παρανομίας.

Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας ότι θα πρέπει να τηρούν και να περιφρουρούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος και να επιδεικνύουν συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από τιμιότητα, να μην υποτάσσουν τις αρχές της επιστήμης και της επαγγελματικής τους τάξης στο συμφέρον τρίτων, να συμμορφώνονται προς την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης την οποία επωμίζονται έναντι του κοινωνικού συνόλου ως επιστήμονες μηχανικοί ταγμένοι στην υπηρεσία της επιστήμης τους.

Το Επιμελητήριο έχει απευθυνθεί στις κρατικές υπηρεσίες για όλες τις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θα τις εξετάσει ενώ θα είναι αυστηρό με τα μέλη του που εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση