ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε ερωτήματα για την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο

Ο πρώην διοικητής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς μιλά στην «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η έκρηξη ενός, αδέσποτου όπως όλα δείχνουν, πυραύλου στη βουνοπλαγιά του Πενταδακτύλου προς την πλευρά που βλέπει προς τις ελεύθερες περιοχές, πέρα από τις τεράστιες ανησυχίες που έχει προκαλέσει για πιθανές απώλειες εγείρει και τεράστια ερωτηματικά τα οποία αγγίζουν την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από αέρος.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αντικείμενο που εξερράγη στο Πενταδάκτυλο φαίνεται, για άγνωστους λόγους, να διέσχισε την περιοχή της Καρπασίας, του κόλπου της Αμμοχώστου και στη συνέχεια να κατευθύνθηκε προς το τελικό σημείο πτώσης. Άγνωστο παραμένει αν το αντικείμενο εξερράγη στο αέρα ή όταν προσέκρουσε στο έδαφος. Ωστόσο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δεν φαίνεται να έχει προκληθεί κρατήρας που θα δικαιολογούσε την πρόσκρουση και έκρηξη στο έδαφος. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι έχουν εντοπισθεί συντρίμμια του αντικειμένου σε μεγάλη απόσταση, ενισχύεται το σενάριο της έκρηξης πριν την πρόσκρουση στο έδαφος.

Τα ερωτήματα

Εάν δεχθεί κάποιος το λογικοφανές σενάριο το αντικείμενο να διέσχισε ένα μεγάλο τμήμα τον βορειοανατολικών ακτών της Κύπρου, τα ερωτήματα που προκαλούνται είναι απολύτως κατανοητά.

-Ασχέτως αν το αντικείμενο διέσχισε και κατέληξε σε κατεχόμενα εδάφη, το πρώτο πασιφανές ερώτημα είναι αν το αντιπυραυλικό σύστημα της Εθνικής Φρουράς ήταν σε λειτουργία ή όχι.

-Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι αν εντόπισε την παρουσία ενός άγνωστου στρατιωτικού αντικειμένου, ή όχι. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες τα αντιπυραυλικό σύστημα της Ε.Φ έχει βεληνεκές που καλύπτει το σύνολο της κυπριακής επικράτειας σε στεριά και θάλασσα.

-Το τρίτο ερώτημα είναι εάν υπήρξε αντίδραση και ποια ήταν αυτή. Δηλαδή αν ειδοποιήθηκε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για την παρουσία ενός άγνωστου αντικειμένου που κινείται εντός της κυπριακής επικράτειας ασχέτως εάν ήταν οι κατεχόμενες περιοχές.

-Το τέταρτο ερώτημα είναι τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή το σύστημα μπαίνει σε κατάσταση επιφυλακής ή υπάρχει μια διαφορετική διαδικασία;

-Νοουμένου ότι το άγνωστο αντικείμενο διέσχισε τα βορειανατολικά παράλια της Κύπρου, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις κατοχικές δυνάμεις πως αντιδρά η Εθνική Φρουρά για προστασία των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας;

S-200 ή Σκούντ;

Επίσημα δεν έχει διευκρινιστεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας αν το αντικείμενο που εξερράγη στον Πενταδάκτυλο ήταν πύραυλος ή κάποιο άλλο οπλικό σύστημα. Η «Κ» μίλησε με τον Γαβριήλ Δημητρίου, πρώην διοικητή Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς ο οποίος είναι της άποψης πως το αντικείμενο που εξερράγη είναι πύραυλος εδάφους αέρος.

Ρωτήσαμε τον απόστρατο αξιωματικό για το γεγονός ότι το αντικείμενο παρέμεινε αόρατο. Η εξήγηση που μας δόθηκε ήταν πως δεν θα μπορούσε να ήταν ορατό από ραντάρ έρευνας επειδή έχει μικρή αντανακλαστική ικανότητα, που εντοπίζεται μόνο από τα ραντάρ πυραυλικών συστημάτων που σημειωτέων διαθέτει η Εθνική Φρουρά. Κατά τον κ. Δημητρίου αν το αντικείμενο ήταν ρωσικός πύραυλος S 200, το βεληνεκές τους είναι 300 χιλιόμετρα.

Ωστόσο όπως μας εξήγησε ο κ. Δημητρίου μετά από τα 70 με 80 χιλιόμετρα, ο συγκεκριμένος πύραυλος χάνει την βαλλιστική του εμβέλεια και συμπεριφέρεται διαφορετικά. Ο κ. Δημητρίου δεν είναι σίγουρος εάν πρόκειται για S 200. Ο πρώην διοικητής Αεροπορίας επικαλείται τις εικόνες από τα συντρίμμια, υποστηρίζοντας πως τα πτερύγια των S 200 είναι πιο μεγάλα από αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι διαφορετικές απόψεις, που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια αποχώρησής του από την κυβέρνηση .

Χάθηκε προς την κάλπη το SafePass

Η καλή επιδημιολογική εικόνα και το παρασκήνιο πίσω από την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε εξωτερικούς χώρους
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ