ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΕΟ: Η διάρκεια της πανδημίας δημιουργεί πιεστικό περιβάλλον για τους εργαζομένους

Τι αναφέρει ο ΓΓ της ΠΕΟ σε ομιλία του στην εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΚΥΠΕ

Η παρατεταμένη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, δημιουργεί ένα δύσκολο και πιεστικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα συσσωρεύονται, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Σε ομιλία του στην συμβολική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά με τίτλο «Μένουμε δυνατοί! Υπερασπιζόμαστε – Διεκδικούμε» που έγινε χθες έξω από τα γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί και αυτή η κρίση για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και για μια νέα επίθεση ενάντια στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι περισσότερο από εμφανής.

«Είναι φανερό ότι ενώ απειλείται ξανά η συνοχή της κοινωνίας η Κυβέρνηση, δεν δείχνει καμία διάθεση για έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και των ανατροπών που η νέα κρίση δημιουργεί στις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται νομικά υποχρεωτικοί, είναι η ώρα να δημιουργηθεί τριμερής μηχανισμός καθορισμού κατώτατων μισθών και για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις» και πρόσθεσε πως «πρέπει να μπει φραγμός, στην χρησιμοποίηση των λεγόμενων ΄ευέλικτων΄ μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι τώρα και όχι αργότερα, χρειάζονται γενναία μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, και δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των πολλών».

«Μέτρα όπως η κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63, η εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας, η στήριξη του δημόσιου τομέα της υγείας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «οι συνθήκες δυστυχώς δε μας επιτρέπουν ούτε φέτος να γιορτάσουμε από κοινού με τους Τ/κ συμπατριώτες μας όπως το έχουμε καθιερώσει, την σημερινή μεγάλη μέρα των εργαζομένων».

Ανέφερε ότι παρά τις αντικειμενικές όμως δυσκολίες, έχουν εκδώσει και φέτος κοινή Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη, με την οποία «επαναβεβαιώνουμε την δέσμευση μας στον αγώνα για ειρήνη, και κοινωνική πρόοδο».

«Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού, που θα επανενώσει την πατρίδα μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση