ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέραν των 96.000 ευρώ τα πρόστιμα προσωπικών δεομένων το 2022

Συνολικά υποβλήθηκαν 386 παράπονα

ΚΥΠΕ

Πρόστιμα ύψους 96.750 ευρώ επέβαλε το 2022 (ως 31/10) το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εξέδωσε 42 αποφάσεις.

Συνολικά, μεταξύ άλλων, υποβλήθηκαν 386 παράπονα, εκ των οποίων τα 151 αφορούσαν ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα, έγιναν 50 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης, υποβλήθηκαν 26 νομοσχέδια για διαβούλευση και διενεργήθηκαν 55 έλεγχοι, που είναι αυξημένοι σε σχέση με το 2021. Παράλληλα ασκήθηκαν 5 προσφυγές εναντίον αποφάσεων του Γραφείου.

Η Επίτροπος Ειρήνη Νικολαΐδου Λοϊζίδου ανέλυσε την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό του Γραφείου της για το 2023, επισημαίνοντας ότι ο φόρτος εργασίας συνεχώς αυξάνεται, καθώς κοντά της αποτείνεται τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας, ζητώντας καθοδήγηση και κατεύθυνση.

Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός δεν άλλαξε από τα τελευταία χρόνια και ότι ένα κονδύλι 75.000 ευρώ που εγκρίθηκε, αφορά αγορά υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες (και νομικές υπηρεσίες).

«Υποφέρουμε και εμείς από υποστελέχωση, έχουμε προσωπικό 21 ατόμων και οι μισοί είναι διοικητικοί», είπε η κ. Λοϊζίδου, σημειώνοντας ότι η συνεχής εναλλαγή είναι ένα επιπρόσθετο θέμα, καθώς εκπαιδεύεται προσωπικό, σε έξι μήνες φεύγει και ανοίγονται ξανά θέσεις.

«Δεν προφασιζόμαστε όμως την υποστελέχωση για να μην ανταποκρινόμαστε», είπε στους Βουλευτές.

Η Επίτροπος είπε ότι το Γραφείο της θα μεταφερθεί στο χώρο όπου πριν στεγαζόταν η Επιτροπή Σιτηρών και ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται εξοικονόμηση του κονδυλίου για ενοίκιο που ως τώρα ανερχόταν γύρω στις 2.500 ευρώ το μήνα. Η μετακόμιση υπολογίζεται ως το τέλος του έτους.

Υπόθεση παρακολουθήσεων, Πόθεν Έσχες – Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Άριστος Δαμιανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ ζήτησε να πληροφορηθεί για την υπόθεση της εταιρείας Wi Spear και για την έρευνα που έγινε από το Γραφείο της Επιτρόπου, η οποία απάντησε πως η απόφαση για την εταιρεία δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά δεσμεύτηκε να την στείλει στον κ. Δαμιανού και σε άλλους βουλευτές που την ζήτησαν.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ ρώτησε για την συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία για θέματα προσωπικών δεδομένων και ζήτησε την άποψη της Επιτρόπου για το Πόθεν Έσχες και αν πρέπει, μεταξύ άλλων, η δημοσιοποίηση να είναι περιορισμένη.

Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως και η Νομική Υπηρεσία και άλλοι ζητούν να πάρουν κατεύθυνση από τις αποφάσεις του Γραφείου της και αυτές δημοσιοποιούνται κάθε τρίμηνο και είναι ανηρτημένες. Πρόσθεσε πως τα θέματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα είτε τα χειρίζεται σε συνεργασία μαζί της, είτε η Νομική Υπηρεσία τα αποστέλλει στο Γραφείο της «για να τα δούμε ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι».

Για την υπόθεση, συγκεκριμένα, των παρακολουθήσεων ανέφερε πως, όπως είπε και στο παρελθόν, η Αστυνομία έστειλε σε αυτήν τα πορίσματά της και τα ευρήματα και από αυτά κατέληξε ότι «υπήρχε παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Για τους ελέγχους η Επίτροπος είπε πως αυτοί διενεργούνται είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν παραπόνου και ότι σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα τα επίπεδα συμμόρφωσης είναι πολύ πίσω και ήδη επιβλήθηκαν κυρώσεις εκεί. «Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις, αλλά δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον δημόσιο τομέα γιατί έχει να κάνει με τον πολίτη», σημείωσε.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι σε όλες τις συμφωνίες με εξωτερικούς συνεργάτες τηρούνται οι συμφωνίες επαγγελματικού απορρήτου και επιπρόσθετες συμφωνίες εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας.

Για το Πόθεν Έσχες η Επίτροπος ανέφερε ότι αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας αλλά δεν πρέπει να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι, «χωρίς να λέμε ότι μια κοινότητα, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υποπέσει σε σφάλματα».

«Δώσαμε κατευθύνσεις και αν στο πλαίσιο της αναλογικότητας μπορούν να γίνουν βήματα, τότε ναι να γίνουν», ανέφερε.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ζήτησε να μάθει για την μη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ατόμων που συλλαμβάνονται για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση στην Ελλάδα με την 12χρονη μαθήτρια, όπου δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία και ονόματα των συλληφθέντων.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση και έγιναν και παρεμβάσεις δικές της ότι και η δική μας νομοθεσία επιτρέπει ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων και ελλειπόντων και καταζητούμενων και υπό σύλληψη και υπόδικων και ότι η Αστυνομία ζήτησε κατευθύνσεις.

Η δική μας νομοθεσία, ανέφερε, έχει αυτή τη δυνατότητα (δημοσιοποίησης) και τα ΜΜΕ, αν η ενημέρωση εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον έναντι της ιδιωτικότητας, μπορούν να δημοσιοποιήσουν στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση