ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:00
 

Αποσύρονται οι περιορισμοί του ΓΤΠ για δημοσιογράφους

Σήμερα ωστόσο το ΓΤΠ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με μέτρα ρύθμισης της διακίνησης των δημοσιογράφων

Newsroom K

Αποσύρεται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα ρύθμισης της διακίνησης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση μετά από την έντονη αντίδραση των ΜΜΕ αποσύρει την δια του ΓΤΠ προσπάθεια χειραγώγησης της διακίνησης των εντεταλμένων για κάλυψη γεγονότων δημοσιογράφων και παραμένει στη συνεννόηση που είχε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την Τετάρτη με την Ένωση Συντακτών.

Παράλληλα το βράδυ της Πέμπτης ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής διευκρίνισε ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μπορούν να κυκλοφορούν με :

Την πολιτική ταυτότητα ή διαβατήριο

Με την εν ισχύ δημοσιογραφική τους ταυτότητα και

Με το υπογεγραμμένο από τον εργοδότη, έντυπο «Α», στο οποίο ρητά θα αναφέρεται ότι ο υπάλληλος του οργανισμού/εκδοτικού οίκου/συγκροτήματος «βρίσκεται σε συγκεκριμένη δημοσιογραφική αποστολή».

Αναμένω ότι η ΕΣΚ θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε η συγκεκριμένη διευκόλυνση να μην γίνει αντικείμενο κατάχρησης.

Περιορισμούς στους δημοσιογράφους από το ΓΤΠ

Εμπόδια και περιορισμούς στην ενάσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος θέτει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) με ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα, σε αντιδιαστολή με την χθεσινή τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου και του Προέδρου της ΕΣΚ Γιώργου Φράγκου, ότι όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και όμιλοι συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς εξαιρούνται από το πρώτο αρχικό απαγορευτικό διάταγμα της Κυβέρνησης. Συμφωνήθηκε μάλιστα ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, που βρίσκονται σε υπηρεσία και επαγγελματική αποστολή έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, ανεξαρτήτως ωραρίου.Φτάνει να φέρουν μαζί τους, εκτός από την πολιτική τους ταυτότητα, έγκυρη και σε ισχύ δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς επίσης και σχετική βεβαίωση από το ΜΜΕ που τους εργοδοτεί.

Σήμερα ωστόσο το ΓΤΠ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με μέτρα ρύθμισης της διακίνησης των δημοσιογράφων τα οποία προκαλούν τεράστιες δυσχέρειες και περιττή γραφειοκρατία σε ότι αφορά τη διεκπεραίωση της δουλειάς μας στις εξαιρετικά δύσκολες μέρες που βιώνει ο τόπος συνεπεία της επιδημίας κορωνοϊού και που ο δημοσιογράφος αντί να οχυρώνεται στην ασφάλεια του σπιτιού του, σπεύδει ως οφείλει, εκεί που είναι η είδηση για να ενημερώνει το λαό. Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση ως εκ τούτου προκαλεί η ανακοίνωση του ΓΤΠ καθότι καταδεικνύει επιπλέον και ελλιπή γνώση της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος αφού εκτός των άλλων ζητά τη συμπλήρωση εντύπου που θα ανανεώνεται κάθε τρεις μέρες ακόμα και για τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ και τους φωτορεπόρτερ οι οποίοι όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ρυθμίσουν πότε και που θα συμβεί ένα γεγονός και οι οποίοι είναι ως γνωστόν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Θεωρούμε ότι η αρχική συμφωνία της ΕΣΚ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της 25/03/2020 που προνοούσε την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και επιπλέον μια έγγραφη πιστοποίηση από το Διευθυντή του κάθε ΜΜΕ ότι ο δημοσιογράφος εργάζεται σε αυτό, ήταν και είναι ικανοποιητική. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι πεποίθηση μας ότι το ΓΤΠ, η ΕΣΚ και όλα τα ΜΜΕ θα πρέπει να είμαστε όλοι στο ίδιο χαράκωμα δίπλα στην κυβέρνηση και το κράτος και όχι σε λαβύρινθους γραφειοκρατίας που ενδεχομένως επινοούνται και κοινοποιούνται αβρόχοις ποσί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου.

17 νέα κρούσματα

Μέχρι στιγμής 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X