ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέταξε το αποτσίγαρό του και προκάλεσε φωτιά - Δύο χρόνια φυλάκιση σε 27χρονο

Στην επιμέτρηση της ποινής, το δικαστήριο συνυπολόγισε, προς όφελος του κατηγορούμενου, την άμεση παραδοχή του

ΚΥΠΕ

Σε δυο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα 27χρονος, σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά σε κρατικό δάσος στην ανατολική Λεμεσό, στις 3 Ιουλίου 2021, ίδια μέρα με την καταστροφική πυρκαγιά που ακολούθησε στην ορεινή Λεμεσού – Λάρνακας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κακουργιοδικείο, μετά από παραδοχή του 27χρονου, του επέβαλε ποινή φυλάκισης δυο χρόνων για το αδίκημα της πρόκλησης πυρκαγιάς, συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας του.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πως, ενώ έπνεαν μέτριοι προς ισχυροί άνεμοι, πέταξε το αναμμένο αποτσίγαρο του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, σε απόσταση 480 μέτρων από τις παρυφές του κρατικού δάσους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά που κατέκαψε 10 περίπου εκτάρια από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και πεύκα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κλήθηκαν οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και δυο πτητικά μέσα πυρόσβεσης, χωρίς ευτυχώς να επηρεαστεί το κρατικό δάσος.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο επεσήμανε ότι εκείνο που καθιστά ιδιαίτερα σοβαρό το συγκεκριμένο αδίκημα, για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια ή χρηματική ποινή μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ, είναι οι επιπτώσεις από τη διάπραξη του.

«Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών για πάταξη των εν λόγω αδικημάτων, καθώς και για την προστασία της περιουσίας και ασφάλειας των πολιτών, ευρύτερα της κοινωνίας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής και του επιπέδου υγείας κάθε ανθρώπου», προσθέτει.

Περαιτέρω, επισημάνθηκε ότι το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στην μικρή μας πατρίδα, αποτελεί και σημαντική παράμετρο της φυσιογνωμίας της, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση σημαντικός αριθμός φυτών που ευδοκιμούν και ανάλογος αριθμός ζώων που ενδημούν στην Κύπρο, «απότοκο των σοβαρών πληγμάτων που δέχεται κάθε χρόνο ο βιότοπος εξαιτίας της φωτιάς, η οποία τίθεται από διάφορους ασυνείδητους, είτε σκόπιμα, είτε από εγκληματική ενέργεια».

Είναι αδύνατον, συνεχίζει στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο, να προβλεφτούν οι καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς στο περιβάλλον και ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, ενώ υπενθυμίζει ότι πέρσι θρηνήσαμε και την απώλεια αθώων συνανθρώπων μας.

Στην επιμέτρηση της ποινής, το δικαστήριο συνυπολόγισε, προς όφελος του κατηγορούμενου, την άμεση παραδοχή του, το λευκό ποινικό του μητρώο, τις προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις, τη συνεργασία με την Αστυνομία και το γεγονός ότι αντιλήφθητε το σφάλμα του και παρέμεινε στην περιοχή, προσπαθώντας ο ίδιος να κατασβήσει τη φωτιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση