ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποια ήταν η οικογένεια Παυλίδη του ιστορικού αρχοντικού της Λεμεσού

Ανάγκη διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λεμεσού

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ένα ακόμη ιστορικό κτήριο της Λεμεσού καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο δεύτερος όροφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ ο πρώτος έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Η οικία ανήκε στην εύπορη οικογένεια του Παύλου Παυλίδη, και στη σύζυγό του Κρυσταλλία Παυλίδου και αποτελούσε ένα σημαντικό τοπόσημο στην περιοχή.

Η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητάς της θα πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από τις δημοτικές αρχές. Οπωσδήποτε, οι πόλεις αλλάζουν, εξελίσσονται, αλλά εκείνες που αγαπούν το παρελθόν τους, σχεδιάζουν και το βιώσιμο μέλλον τους, και η πόλη της Λεμεσού φαίνεται ότι αρχίζει να ξεχνάει τις ρίζες της και να μεταλλάσσεται σε έναν άμορφο υψηλών στόχων πολεοδομικό ιστό.

Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

Οικογένεια Παυλίδη

Ο Παύλος Παυλίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1897 και πέθανε το 1977 στο Μόντε Κάρλο. Σπούδασε Εμπορικά στη Λοζάνη και το Λονδίνο και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη Λεμεσό. Ο Παύλος Παυλίδης διετέλεσε μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος και τoυ Εκτελεστικού Συμβουλίου. Μετείχε επίσης στην αποστολή αντιπροσωπείας της Κύπρου κατά τη στέψη της βασίλισσας Ελισσάβετ.

Η σύζυγός του Κρυσταλλία ήταν κόρη του κτηματία Μιχαήλ Γαβριηλίδη. Το ζεύγος Παύλου και Κρυσταλλίας Παυλίδη είχε δωρίσει στον Δήμο Λεμεσού έκταση 6 στρεμμάτων και το ποσό των 10.000 λιρών για την ανέγερση Κέντρου Καθυστερημένων Ενηλίκων, όπως ονομαζόταν τότε. Μάλιστα η Κρυσταλλία Παυλίδου διετέλεσε και ταμίας του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση