ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολύωρη αντεξέταση του εκπαιδευτή σκύλων στην υπόθεση Petrana

Στην δικάσιμο παρέστη ο Αλέξης Παπαϊωάννου εμπειρογνώμονας και εκπαιδευτής Rottweiler από πλευράς του συνηγόρου υπεράσπισης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Mε την αντεξέταση του εκπαιδευτή σκύλων Χρίστου Θεοδοσίου από τον συνήγορο υπεράσπισης του 27χρονου, δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, συνεχίστηκε την Παρασκευή η υπόθεση του θανάτου της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova από την Βουλγαρία, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο. Στην δικάσιμο παρέστη ο Αλέξης Παπαϊωάννου εμπειρογνώμονας και εκπαιδευτής Rottweiler από πλευράς του συνηγόρου υπεράσπισης.

Ο κ. Θεοδοσίου στο πλαίσιο της αντεξέτασης του ανέφερε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ως εκπαιδευτής, όταν ένας σκύλος έχει προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό στον άνθρωπο, τότε είναι επικίνδυνος και πολύ πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Επεσήμανε δε, πως ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος στο χειρισμό του με τους σκύλους και ότι υπάρχει άγνοια στην Κύπρο για το πως μπορεί να συμπεριφερθεί ένας σκύλος.

Ο μάρτυρας συμφώνησε με το κ. Στεφάνου ότι η εμπλοκή του στην όλη υπόθεση αποτυπώνεται με την κατάθεση του ημερομηνίας Οκτωβρίου 2018 και πως το όλο μαρτυρικό υλικό που του υποδείχθηκε ήταν το φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως οι ανακριτικές αρχές απευθύνθηκαν αρχικά στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εκπαιδευτών προς ενημέρωση για το τί ενέργειες μπορούν να κάνουν οι σκύλοι Rottweiler. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου τον έκρινε ως τον καταλληλότερο. Όπως σημείωσε, οι ανακριτές του μίλησαν αόριστα αν και ο ίδιος είχε ενημερωθεί για το περιστατικό από τα ΜΜΕ. Αυτό που ερωτήθηκε, όπως είπε, είναι αν οι σκύλοι ράτσας Rottweiler μπορούν να τραυματίσουν θανάσιμα τον άνθρωπο ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να μιλάει αόριστα.

Αν σημείωσε, δεν έχεις ιδία άποψη τότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κανέναν. Είπε ακόμη πως ο ίδιος δεν εξέτασε κανέναν σκύλο.Οι απαντήσεις που τους έδωσε σημείωσε είναι μέσα από την εμπειρία του πως θα μπορούσε να αντιδρά ένας σκύλος – φύλακας.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε υποθετικά σενάρια δηλαδή αν έτρεχε το θύμα τότε οι σκύλοι μπορεί να την είδαν ως θήραμα. Αν η θανούσα τους πλησίασε απειλητικά τότε οι σκύλοι την εξέλαβαν ως απειλή. Εμείς με τη γνώση μας είπε, μπορούμε να πούμε τι μπορούν να κάνουν οι σκύλοι.
Σε σχέση με την άδεια εκπαίδευσης του ο μάρτυρας ανέφερε πως αυτή δεν έχει ανανεωθεί προς το παρόν γιατί αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο σημείωσε, αυτή την στιγμή έχει δικά του σκυλιά που εκπαιδεύει. Η αρχική του εκπαίδευση, όπως είπε , ήταν στην ιχνηλασία ενώ στην συνέχεια ήταν στην υπακοή, στην πειθαρχία, στην προστασία και στην ασφάλεια.

Ερωτηθείς από τον κ. Στεφάνου εάν η εκπαίδευση των σκύλων διαφέρει ανάλογα με την ψυχολογία του σκύλου, ο κ. Θεοδοσίου απήντησε πως η μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι η ίδια σημειώνοντας πως η θετική προσέγγιση τους είναι η βάση στον τομέα της εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα συνέχισε, εξετάζουν και τον χαρακτήρα του σκύλου. Εάν σημείωσε δεν δούμε ένα σκύλο πως συμπεριφέρεται, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ράτσα του.

Εκτίμησε μάλιστα πως η ανεπάρκεια του ιδιοκτήτη σκύλων είναι αυτή που φέρνει τα ατυχήματα σε πολλές περιπτώσεις . Παραδέχτηκε μάλιστα πως με το να δει ένα σκύλο μέσα σε ένα κλουβί δεν μπορεί να γνωρίζει εάν είναι ικανός ή όχι να σκοτώσει άνθρωπο. Ο κ. Θεοδοσίου τόνισε πως εάν άνθρωπος κρατάει ή πετάξει πέτρα ή ξύλο για να απομακρύνει ένα σκύλο τότε αυτός ο σκύλος θα είναι επιθετικός.

Σε ερώτηση του δικηγόρου ο μάρτυρας απήντησε πως εάν ένας σκύλος που έχει εμπλακεί σε περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού ανθρώπου και κάποιος πλησιάσει το κλουβί του και προτάξει το χέρι του τότε ο σκύλος θα επιδείξει επιθετικότητα. Ο εκπαιδευτής ωστόσο είπε πως αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό τεστ για να εξετάσεις την συμπεριφορά ενός σκύλου. Το καλύτερο τεστ είπε, είναι να δεις τα σκηνικά με το σκύλο επιδεικνύοντας πρώτα μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο συγκεκριμένο σκύλο και μία μη επιθετική συμπεριφορά ώστε να παρατηρήσεις τι θα κάνει.

Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως είναι στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εκπαιδευτών σκύλων, είναι μάλιστα εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου. Όπως εξήγησε συνεργάζεται με κτηνιατρείο σε περιπτώσεις περιστατικών ατυχημάτων που κάνουν οι σκύλοι.Επανέλαβε επίσης περιστατικό που σκύλος Rottweiler επιτέθηκε σε σκύλο και στον ιδιοκτήτη του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον θάνατο του σκύλου αλλά και τον τραυματισμό του ιδιοκτήτη του.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως εάν ένας σκύλος είναι μόνος του στην επίθεση μπορεί να συμπεριφερθεί ανάλογα. Αν ωστόσο ο σκύλος είναι μαζί με άλλους τότε μπορεί να παρασυρθεί. Όπως εξήγησε στην περίπτωση της επίθεσης από αγέλη σκύλων τότε δημιουργείται μεταξύ τους ο ανταγωνισμός. Είπε ακόμη πως οι σκύλοι Rottweiler είναι σκύλοι – φύλακες και οριοθετούν τον χώρο τους, ώστε να μην πλησιάζει ούτε άνθρωπος, ούτε σκύλος . Οι περιπτώσεις ωστόσο που οι σκύλοι αυτής της ράτσας αφήνουν κάποιον να μπει στο ζωτικό τους χώρο, είναι μόνο στην περίπτωση που νιώσουν ασφάλεια, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για άλλους σκύλους, όπως εξήγησε.

Αυτά που βλέπω στις φωτογραφίες, συνέχισε ο κ. Θεοδοσίου καταδεικνύουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ότι οι σκύλοι ήταν είτε ζευγάρι σκύλων, είτε ομάδα και σε αυτούς λειτούργησε το ένστικτο του ανταγωνισμού.Οι σκύλοι πάντως που την δάγκωσαν, όπως είπε, είχαν ανοικτούς κυνόδοντες και ότι μπορεί να ήταν τα δαγκώματα από σκύλους ράτσας Rottweiler. Σε άλλο ωστόσο φωτογραφικό υλικό ο μάρτυρας είπε πως διαφαίνονται εκδορές τρεις αδύνατες και δύο δυνατές. Είπε μάλιστα πως είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσεις τα δαγκώματα σκύλων ανάλογα με το πλάνο που βγαίνει μια φωτογραφία προσθέτοντας πως οι φωτογραφίες καμιά φορά εξαπατούν. Τα δαγκώματα πάντως παρατήρησε ξεχωρίζουν ανάλογα με τη ράτσα των σκύλων.

Μετά από υπόδειξη σχετικής φωτογραφίας καθαρόαιμου κυνηγετικού σκύλου 17 κιλών , ο μάρτυρας είπε πως τα κυνηγόσκυλα έχουν διαφορετική μορφολογία με ανοικτούς κυνόδοντες. Συμφώνησε μάλιστα με τον δικηγόρο ότι ένα κυνηγετικό σκυλί μπορεί να επιφέρει ανοικτά δαγκώματα. Εκτίμησε μάλιστα πως μέσα από την πείρα του ένας σκύλος μπορεί να είναι υπερμεγέθης και τα δαγκώματα του να είναι ελαφρά. Σε σχέση με τα συγκεκριμένα δαγκώματα που επέφεραν σκύλοι στην θανούσα, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιες φυλές αλλά όχι αυτές που είναι κοντά σκελετικά.

Είπε δε, πως ένα σκυλί κακής εκτροφής δεν αντιπροσωπεύει τα στοιχεία της φυλής του. Επεσήμανε μάλιστα πως ένα σκυλί Rottweiler που είναι εκτός προδιαγραφών όσο φαγητό και αν του δοθεί δεν θα μπορεί να μεγαλώσει η σιαγόνα του. Τα δαγκώματα εξήγησε είναι θέμα σιαγόνας, ανεξαρτήτου βάρους.

Ο εκπαιδευτής συμφώνησε με τον κ. Στεφάνου ότι το κλουβί του σκύλου είναι ζωτικός χώρος, ενώ ζωτικός χώρος μπορεί να θεωρηθεί και το χωράφι που είναι οριοθετημένο και που ο σκύλος αφήνεται ελεύθερος. Εκτίμησε πως αν δεν δώσουμε στο σκύλο κοινωνικοποίηση, τότε το μυαλό του νοσεί, Επανέλαβε πως ένας σκύλος για να μην είναι επιθετικός και να είναι ακίνδυνος χρειάζεται να είναι κοινωνικοποιημένος να πηγαίνει περπάτημα, να βλέπει κόσμο, να πηγαίνει θάλασσα , να βλέπει εικόνες κλπ.

Παραδέχτηκε μάλιστα πως ένας σκύλος νιώθει ασφαλής όταν έχει εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιείται.Δυστυχώς συνέχισε εδώ στην Κύπρο δεν εκπαιδευόμαστε με το αντικείμενο που λέγεται ¨"σκύλος".Όσες πιο πολλές εικόνες σημείωσε, φέρνουμε στα μάτια ενός σκύλου τόσο πιο πολύ τον κοινωνικοποιούμε.

Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε την θέση ότι οι σκύλοι του κατηγορούμενου ήταν κοινωνικοποιημένοι αφού σε καθημερινή βάση έβλεπαν πολλούς επισκέπτες που μετέβαιναν στο υποστατικό του κατηγορούμενου και πελάτη του.

Ο μάρτυρας δεν απέκλεισε ωστόσο και το ενδεχόμενο ένας αδέσποτος σκύλος μεγάλου μεγέθους να προκάλεσε τέτοιου είδους τραύματα. Ο δικηγόρος υπέβαλε την θέση ότι δεν μπορεί ο μάρτυρας να είναι σίγουρος αν όλα τα τραύματα που φέρει η Petrana είναι από σκύλους.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, την 46χρονη φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στην Γεροσκήπου.

Ο 27χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση για τις 7.6.2019 στις 09:00 το πρωί με την αντεξέταση του μάρτυρα .

Ο 27χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χι. Ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list ,και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Επιπρόσθετα οι σκύλοι του 27χρονου είναι στους όρους να φέρουν φίμωτρο και λουρί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X