ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολύωρη αντεξέταση του Κ. Λιασίδη στην υπόθεση των πινακίδων

Ο κ. Μάτσας, χαρακτήρισε την πληροφόρηση που είχε ο μάρτυρας ελλιπή και μη αληθή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κώστα Λιασίδη Λογιστικού Λειτουργού στο Δήμο Πάφου από το 2012, συνεχίστηκε την Πέμπτη η υπόθεση των πινακίδων του Δ. Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του Διευθυντή της Χρίστου Ιωάννου,  Δικηγόρος Σάββας Μάτσας, στην δικάσιμο υπέβαλε την θέση ότι την περίοδο 2007 -2012 έγιναν πολλά έργα στην Πάφο τόσο για σκοπούς εκτέλεσης του αποχετευτικού αλλά και για αναβάθμιση της ηλεκτροδότησης της Πάφου με αποτέλεσμα να καταστεί «μοιραίο», κατά την έκφραση του πολλές πινακίδες να αφαιρεθούν και ακολούθως να αντικατασταθούν. Επεσήμανε μάλιστα πως πολλές πινακίδες λόγω και των εργασιών καταστράφηκαν, προσθέτοντας πως δρόμοι που ήταν μονής κατεύθυνσης έγιναν διπλής και με κατασκευή νησίδας. Ο κ. Μάτσας σημείωσε πως τόσο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αλλά και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών κατέβαλαν χρήματα στον Δήμο Πάφου ποσά για τέτοιου είδους ζημιές.

Ο μάρτυρας ωστόσο απήντησε πως έχουν εντοπίσει σημειώματα πληρωμών από την ΑΗΚ και τη CYTA αλλά αυτά, όπως εξήγησε, αφορούν, ζημιές που έγιναν στο οδόστρωμα ή σε υπογειοποιήσεις καλωδίων στα πλαίσια έργων. Αυτό είπε, είναι κάτι διαφορετικό. Είπε ακόμη, πως ποτέ δεν του αναφέρθηκε πληρωμή για κατεστραμμένες πινακίδες λόγω του αποχετευτικού.

Ο Δικηγόρος έκανε λόγο για μη έγκυρη έρευνα αφού , όπως ισχυρίστηκε, δεν γίνεται κάποιοι μάρτυρες κατηγορίας που πέρασαν από το Δικαστήριο να αναφέρουν ότι σε αυτά τα 7 χρόνια μόνο μία πινακίδα καταστράφηκε και αυτή εξαιτίας δυστυχήματος.

Επιπρόσθετα ο κ. Μάτσας, χαρακτήρισε την πληροφόρηση που είχε ο μάρτυρας ελλιπή και μη αληθή.

Ο Δικηγόρος αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Πύργο που εργάζεται ως Γραμματειακός Λειτουργός στον Δ. Πάφου από το 1990 μέχρι σήμερα και που κατέθεσε στο Δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας και συμμετείχε στην έρευνα αλλά και στα συμφέροντα που είχε να αποκλείσει τις επίδικες εταιρείες λόγω του ότι η σύζυγος του είναι ιδιοκτήτρια μικρής εταιρείας κατασκευής πινακίδων. Ο συγκεκριμένος ερευνών λειτουργός σημείωσε, έκανε μη αντικειμενική έρευνα «προς όφελος της εταιρείας της συζύγου του».

Ο μάρτυρας απήντησε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι η σύζυγος του κ. Πύργου διεκδίκησε την ανάληψη του έργου κατασκευής πινακίδων αλλά έχασε από τις δύο επίδικες εταιρείες στον διαγωνισμό. Δικαιούται ωστόσο, όπως είπε, να διαγωνιστεί και να συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό οποιοσδήποτε , όταν προκηρύσσεται.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Κυριάκος Πύργος ήταν ερευνών λειτουργός στις μετρήσεις των διαστάσεων των πινακίδων αλλά και στο υλικό κατασκευής τους.Σ’ αυτήν την έρευνα συμμετείχε, όπως είπε, και ο Χριστάκης Κυπριανού, τότε Επιστάτης των Τεχνικών Υπηρεσιών που και αυτός κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα για διαφορετικά μεγέθη ταμπελών που ήταν στα τιμολόγια σε σχέση με τις πινακίδες που τοποθετούνταν αλλά και στο διαφορετικό υλικό δηλαδή πινακίδες κατασκευασμένες με λαμαρίνα , αντί με αλουμίνιο, όπως προβλέπονταν από την συμφωνία.


Ο κ. Σάββας Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι δεδομένου των συμφερόντων του Κυριάκου Πύργου θα έπρεπε αυτός να αποκλειστεί ώστε να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα που να είναι υπεράνω υποψιών. Από την πλευρά του ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως όποια δεδομένα παρέδωσε ο Κυριάκος Πύργος εξακριβώθηκαν μέσω εργασίας με τη συμμετοχή τρίτων πριν η υπόθεση οδηγηθεί στη Αστυνομία.

Εξήγησε επίσης πως οποιαδήποτε ζημιά ή αντικατάσταση πινακίδων καταγράφεται στο λογιστικό σύστημα. Είπε μάλιστα πως δεν βρήκε τιμολόγια για αγορά αυτοκόλλητης μεμβράνης που να αντικαθιστά την υφιστάμενη. Τέτοια τιμολόγια σημείωσε, δεν υπάρχουν στην περίοδο της έρευνας.

Ο κ. Μάτσας εκτίμησε ωστόσο πως τα σχετικά τιμολόγια για αντικατάσταση πινακίδων κατά την υπο διερεύνηση περίοδο εξαφανίστηκαν επιτηδείως από τους αρμόδιους.

Ο μάρτυρας επανέλαβε πως καμία αγορά καινούργιας πινακίδας δεν έγινε για να τοποθετηθεί σε θέση παλιάς χωρίς να το γνωρίζει ο Χριστάκης Κυπριανού ως τότε Επιστάτης των Τεχνικών Υπηρεσιών από το 2007- 2012. Το συνεργείο του Χριστάκη Κυπριανού στα καθήκοντα του από το 2007- 2012 ήταν η τοποθέτηση πινακίδων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιασίδης είπε μάλιστα πως στο πλαίσιο της διεξαγωγής της έρευνας, οι υπάλληλοι του Δήμου Πάφου, ερωτήθηκαν από τον Εσωτερικό Ελεγκτή του Δ. Πάφου Ιωάννη Χατζηπαναγιώτου.

Ο Δικηγόρος υπέβαλε την θέση ότι ο Δήμος Πάφου προχώρησε σε δίωξη κάποιων χωρίς να κατέχει τα δελτία των κρατικών αποθηκών.

Κατηγορήσατε είπε τον Ανδρέα Νικολάου ότι είναι « κλέφτης» επειδή κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για την υπόθεση των κερματοδεκτών.
Ο μάρτυρας απήντησε ότι σε συγκεκριμένη συνεδρία της ολομέλειας αναφέρθηκε ότι υπάρχουν υποψίες για την δράση του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου στα καθήκοντα του στις πινακίδες οδοσήμανσης. Ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως λόγω της ιδιοσυγκρασίας του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος υπάρχει πίεση για να γίνουν τάχιστα εργασίες και να δοθούν αποτελέσματα που να είναι σύμφωνα με τις δικές του αντιλήψεις.

Εγώ είπε «οποιαδήποτε στοιχεία παρέθεσα είναι από το λογισμικό σύστημα του Δημαρχείου» , προσθέτοντας πως αν κάποιοι θέλουν να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου είναι θέμα δικό τους και όχι δικό του.

"Παραπλανηθήκατε", επανέλαβε ο Σάββας Μάτσας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της αντεξέτασης, ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι στην όλη διαδικασία παράδοσης εμπλέκεται ο Χριστάκης Κυπριακού τότε Επιστάτης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Πάφου.Όπως εξήγησε ο κ. Λιασίδης οι πινακίδες φορτώνονταν από τις κατασκευάστριες εταιρείες πινακίδων σε υπηρεσιακό φορτηγό και μεταφέρονταν στα σημεία τοποθέτησης τους.

Ο μάρτυρας επανέλαβε επίσης πως κατά την αντικατάσταση πινακίδων υπάρχει σχετικό τιμολόγιο, προσθέτοντας πως από την έρευνα δεν προέκυψε ότι κατασκευάστηκε πινακίδα και μπήκε σε θέση κάποιας άλλης. Ωστόσο ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση πως δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν υπήρχαν αντικαταστάσεις την στιγμή που δεν τηρείτο αρχείο. Είπε ακόμη πως ο μάρτυρας δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τα υλικά που αγόρασε ο Δ.Πάφου από τις κρατικές αποθήκες.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου. Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για σκοπούς συνέχισης της αντεξέτασης του μάρτυρα στις 5.6.2019 στις 09:00 το πρωί

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση