ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόρισμα με ουρά για την κατάσταση εντός των Φυλακών

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες Αριστοτέλους κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού από τον ποινικό ανακριτή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πόρισμα του ποινικού ανακριτή που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακων, αφήνει πίσω του τρία ζητήματα που αξίζουν προσοχής. Πρώτον ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης δεν εντόπισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίχθηκαν κατά του διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού. Δεύτερον, οδήγησαν σε παραίτηση την Άννα Αριστοτέλους και τρίτο και πιο σοβαρό δεν έκλεισε το κεφάλαιο εγκληματικότητας εντός των Κεντρικών Φυλακών. Ένα θέμα που αναμένεται να φουντώσει αύριο στο Κακουργιοδικείο ενώπιον του οποίου βρίσκεται η υπόθεση με τον πρόσφατο φόνο εντός των Φυλακών.

Οι καταγγελίες

Στις 20 Ιουνίου 2022, μετά από καταγγελία της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διόρισε τον κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ως Ποινικό Ανακριτή για να διεξάγει ποινική έρευνα. Η έρευνα ολοκληρώθηκε και η Έκθεση του Ποινικού Ανακριτή παραδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποινικής έρευνας, ο κ. Αιμιλιανίδης δεν εντόπισε στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες που είχαν γίνει κατά του διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού περί «κατάχρησης εξουσίας και συνωμοσίας, οι οποίες αποτελούν πράξεις διαφθοράς». Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του πορίσματος ο κ. Αιμιλιανίδης δεν εντόπισε το οπτικό υλικό το οποίο φέρεται να αναζητούσε ο κ. Κατσουνοτός και αφορούσε την διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών.

Οι διαπιστώσεις

Όπως σαφέστατα αναφέρεται από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα μετά από μελέτη της έκθεσης του ποινικού Ανακριτή από λειτουργούς του ποινικού τομέα της Νομικής Υπηρεσίας, η αναζήτηση οπτικού υλικού από πλευράς του κ. Κατσουνωτού ήταν στο πλαίσιο άντλησης πληροφοριών για ποσότητες ναρκωτικών και πιθανή διάπραξη αδικημάτων από άτομα εντός των Φυλακών. Στην ουσία ο ποινικός ανακριτής δεν εντόπισε στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό πως τα κίνητρα του διοικητή της ΥΚΑΝ ήταν προσωπικά και όχι υπηρεσιακά. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα ο κ. Κατσουνωτός μετά από πληροφορία ήλθε σε επικοινωνία με κατάδικο που υποστήριζε «ότι υπήρχαν βίντεο με προσωπικές στιγμές και βίντεο με ποσότητες ναρκωτικών εντός των ΚΦ. Τα εν λόγω βίντεο, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, είχαν περιέλθει στα χέρια ανθρώπων που μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν και/ή τα εκμεταλλεύονταν εξασκώντας πιέσεις στη Διεύθυνση των ΚΦ». Από την έρευνα του κ. Αιμιλιανίδη το μόνο που εντοπίσθηκε ήταν μεγάλος αριθμός μηνυμάτων του κατάδικου με τον διοικητή της ΥΚΑΝ.

Η παραίτηση

Η αντίδραση της Άννας Αριστοτέλους στο πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη αλλά και την αξιολόγηση από την Νομική Υπηρεσία, η οποία εντόπισε ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα σε σχέση με τον τρόπο επικοινωνίας του με τον εν λόγω κατάδικο και τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του, ήταν η παραίτησή της από το πόστο της διευθύντριας των Φυλακών. Εκφράζοντας απογοήτευση για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να κλείσει το κομμάτι ποινικής δίωξης του κ. Κατσουνωτού επανέλαβε τις αρχικές καταγγελίες της, περί «κατάχρησης εξουσίας και συνωμοσία από ένα ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας και η οποία στρεφόταν εναντίον μας». Η κ. Αριστοτέλους διαφώνησε με το κομμάτι της έκθεσης του ποινικού ανακριτή που δεν εντόπισε προσωπικά κίνητρα στην αναζήτηση του οπτικού υλικού σημειώνοντας. «Οι ενέργειες του εν λόγω αξιωματικού παραμένουν ως πράξεις που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα το αναφαίρετο δικαίωμα της αξιοπρέπειας και της προσωπικής ζωής του κάθε πολίτη». Υποστηρίζοντας πως ο χειρισμός της όλης υπόθεσης «δεν αποτρέπει την επανάληψη ανάλογων περιστατικών και ούτε τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουμε» έκανε γνωστό πως θα ζητήσει να μετεκινηθεί από τη θέση της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών.

Τα ναρκωτικά

Στο πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη γίνεται λόγος πως ένα από τα βίντεο για τα οποία επικοινωνούσε ο διοικητής της ΥΚΑΝ με κατάδικο αφορούσε ποσότητα ναρκωτικών εντός των Φυλακών. Για το συγκεκριμένο θέμα με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης του πρόσφατου φόνου εντός της Φυλακές. Στην ακροαματική διαδικασία που θα συνεχισθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιασθούν γεγονότα της υπόθεσης τα οποία κατά κάποιες πληροφορίες αφορούν τις συνθήκες που επικρατούσαν εντός των Κεντρικών Φυλακών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση