ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς θα μπορούσαν να αποτραπούν τα απειλητικά emails στα σχολεία

Από πλευράς Υπουργείου κάνουν λόγο για σωστούς χειρισμούς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανησυχία προκλήθηκε ανά το παγκύπριο μετά την αποστολή δεκάδων email απειλητικού περιεχομένου σε αρκετά σχολεία της Κύπρου. Η ξαφνική κρίση σκόρπισε την ανησυχία, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας με τις Αρχές να κινητοποιούνται από την πρώτη στιγμή.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, της Αστυνομίας, φαίνεται πως το περιστατικό κατατάσσεται στα χαμηλής επικινδυνότητας περιστατικά, καθώς όλα δειχθούν ότι πρόκειται για φάρσα. Στο μεταξύ οι Αρχές έχουν ζητήσει βοήθεια τόσο από την Europol όσο και από την Interpol, ούτως ώστε να εξακριβωθεί ο αποστολέας.

Μιλώντας στην «Κ» ειδικός σε θέματα για την Κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με την αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι πρόκειται για φάρσα. Μάλιστα όπως είπε, αν υπήρχε ένα φίλτρο ανεπιθύμητων μηνυμάτων το εν λόγω mail ίσως να κατάληγε εκεί.

Το «ανησυχητικό» της όλης υπόθεσης πρόσθεσε είναι ότι στάλθηκε σε αρκετά σχολεία και όχι σε ένα, ωστόσο είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Πάντως από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου κάνουν λόγο για σωστούς χειρισμούς, προς την κατεύθυνση αυτή, δόθηκαν σχετικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις των σχολείων, ενώ συγκλήθηκε και σύσκεψη με την Αστυνομία.

Το email που στάλθηκε:Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η Αστυνομία το πρωί σήμερα Παρασκευή, 17 Μαΐου, έλαβε ενημέρωση ότι, τις πρωινές ώρες, οι Διευθύνσεις αριθμού δημόσιων σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης ανά το παγκύπριο, έλαβαν στους υπηρεσιακούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail), μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ίδιο περιεχόμενο και απεσταλμένο από τον ίδιο αποστολέα και την ίδια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που όπως έχει διαπιστωθεί αποστάληκε από χώρα του εξωτερικού και αφορά περιεχόμενο το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί στα ΜΜΕ.

Συγκλήθηκε άμεσα σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στην οποία έλαβαν μέρος ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και Διευθυντές και λειτουργοί των δύο Υπηρεσιών.

Από την πρώτη στιγμή, νωρίς το πρωί σήμερα, σε συντονισμό της Αστυνομίας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δόθηκαν οδηγίες προς τις Σχολικές Διευθύνσεις, όπως τεθούν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα ενεργείας που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή της Interpol και Europol.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο έχουν λάβει, σήμερα το πρωί, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails), με το ίδιο περιεχόμενο και τον ίδιο αποστολέα.

Από την πρώτη στιγμή, το ΥΠΑΝ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την Αστυνομία Κύπρου, για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη και ταχύτερη διαχείριση του ζητήματος, με πρώτιστη έγνοια την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών, των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού των σχολείων. Προς την κατεύθυνση αυτή, δόθηκαν σχετικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις των σχολείων, ενώ συγκλήθηκε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας, η Γενική Διευθύντρια (ΓΔ) του ΥΠΑΝ και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Αστυνομία Κύπρου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία και επισυνάπτεται.

Ακολούθως, η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ κ. Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη συγκάλεσε στο Γραφείο της νέα σύσκεψη, με σκοπό την ενημέρωση των οργανωμένων γονέων και των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τις ενέργειες που έγιναν και τις νεότερες εξελίξεις επί του θέματος. Κατά τη σύσκεψη, εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση όλων για την ομαλή κατάληξη του δύσκολου και πολύπλοκου αυτού ζητήματος, καθώς και για τους σωστούς χειρισμούς που έγιναν από την Αστυνομία Κύπρου, το ΥΠΑΝ, τα σχολεία και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το θέμα και ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ για τον χειρισμό του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση