ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πού βρισκόμαστε με τα πτητικά μέσα; - Έφτασαν τα ισπανικά, πάμε για άλλα 4

Από τον Δεκέμβριο παλεύει το Τμήμα Δασών

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων για την θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές, ευρισκόμενοι ένα περίπου δεκαήμερο πριν από την ημερολογιακή έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τροχοπέδι στις διαδικασίες εκμίσθωσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων κατάσβεσης και υποστήριξης φέρεται να αποτελεί το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες αφαιρώντας ουσιαστικά την επιλογή της ενοικίασης από τη Ρωσία, χώρα που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια μας προμήθευε με σύμβαση ελικόπτερα τύπου Kamov.

Τα απαιτούμενα έγγραφα για εκκίνηση των διαδικασιών κατατέθηκαν από τις 28 Δεκεμβρίου του 2021 στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Τρέχει ο προγραμματισμός

Η Κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο εξέτασε όλα τα δεδομένα γύρω από την πυρόσβεση αλλά και τη συνολικότερη διαχείριση των πυρκαγιών με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να θέτει κατευθυντήριες γραμμές ενόψει του καλοκαιριού.

Η Κύπρος μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχε στην κατοχή της 4 πτητικά μέσα (εκ των οποίων 3 θεωρούνται πρωτεύοντα), δηλαδή δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας (που θεωρείται δευτερεύον). Στις αρχές της βδομάδας στον στόλο των πτητικών μέσων προστέθηκαν και δύο ισπανικά εκμισθωμένα αεροσκάφη -τύπου AIR TRACTOR- ανεβάζοντας τον αριθμό σε 6 (5+1).

Πάμε για άλλα 4 - Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά

Βρισκόμαστε μάλιστα στη διαδικασία απόκτησης τεσσάρων ακόμα πτητικών μέσων (2 αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων) με τη χώρα μας να συμμετέχει σε παράλληλα σε δύο διαγωνισμούς με τους εμπλεκόμενους να είναι αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση συμφωνίας. Κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Η αυξημένη ζήτηση στο παζάρι φέρεται να είναι δυσανάλογη της προσφοράς αφού αρκετές χώρες -κυρίως του νότου- αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις πυρκαγιές και προσπαθούν να προμηθευτούν πτητικά μέσα.

«Σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε ν’αντιμετωπίσουμε και δύο κρίσεις» πρόσθεσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών αναφερόμενος τόσο στην περίοδο της πανδημίας, όσο και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Αναλογιστείτε πόσος καιρός χρειαζόταν για να παραγγείλεις αυτοκίνητο που θα έρθει από το εξωτερικό και πόσος χρόνος χρειάζεται με τα υφιστάμενα δεδομένα.» για να καταλήξει ότι στο «σαφάρι» της εξεύρεσης πτητικών μέσων το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο.

Από τον Δεκέμβριο το παλεύει το Τμήμα Δασών

Η διαδικασία μάλιστα που πραγματοποιείται είναι μακρά και λεπτομερής απαιτώντας τη συνεργασία και την έγκριση διαφόρων φορέων με τον κύριο Χαράλαμπο Αλεξάνδρου να αποκαλύπτει πως τα απαιτούμενα έγγραφα για εκκίνηση των διαδικασιών κατατέθηκαν από τις 28 Δεκεμβρίου του 2021 στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και αφορούσαν τους πρώτους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε η Κύπρος με τις πρώτες προσφορές να είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Είναι ολόκληρο σύστημα που ακολουθείται για να βγει η χώρα σε ανοιχτό διαγωνισμό και δεν εμπίπτει προφανώς μόνο στο Τμήμα Δασών αλλά περιλαμβάνει την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, τον Γενικό Ελεγκτή, το Γενικό Λογιστήριο και ούτω καθ’εξής.

Από τη στιγμή που προκηρύσσεται ο διαγωνισμός πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι, να ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες και προδιαγραφές ούτως ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα πρόσθεσε, με την διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού να παρέχει τη δυνατότητα να εξετάσουμε και να πάρουμε ότι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ερχόμενη εβδομάδα που αποτελεί την «Εβδομάδα Προστασίας Δασών» με τον κύριο Αλεξάνδρου να τονίζει τη σημαντικότητα της ενημέρωσης αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που άπτονται των πυρκαγιών καθώς με αυτό τον τρόπο θα πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα προς την συμπεριφορά και την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση