ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πού οφείλεται η κακοκαιρία... καλοκαιριάτικα

Αυτή την περίοδο του χρόνου (Ιούνιο – Ιούλιο) σημειώνονται καλοκαιρινές καταιγίδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Τύμβιος

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Για την χθεσινή κακοκαιρία και για τις καλοκαιρινές καταιγίδες, μίλησε στο 24news, ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Φίλιππος Τύμβιος.

«Οι καλοκαιρινές καταιγίδες είναι πάρα πολύ συχνές σε εμφάνιση», αναφέρει στο 24news ο κ. Τύμβιος ενώ σημείωνει πως, «αυτή την περίοδο του χρόνου (Ιούνιο – Ιούλιο) σημειώνονται καλοκαιρινές καταιγίδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες πολλές φορές είναι ιδιαίτερα έντονες λόγω της ενέργειας που δίνεται στην ατμόσφαιρα από τον Ήλιο».

Εξηγώντας αναφέρει ότι: «Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα αυτή την εποχή διότι ψυχρός αέρας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδρατμούς βρίσκεται να διασχίζει περιοχές με ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες εδάφους και εάν η ανώτερη ατμόσφαιρα το υποστηρίζει, τις μεσημεριανές και απογευματινές κυρίως ώρες (οι ώρες της μέγιστης θέρμανσης από τον ήλιο) οι καταιγίδες πυροδοτούνται λόγω της ανύψωσης των αερίων μαζών και του σχηματισμού καταιγιδοφόρων νεφών».

Όσον αφορά το πώς σχηματίζονται οι καταιγίδες είπε: «Στην Κύπρο, ο αέρας που έρχεται προς το εσωτερικό, δεν είναι και τόσο ψυχρός άλλά ούτε και τόσο θερμός οπότε και χρειάζεται λίγη περισσότερη «βοήθεια» ώστε να σχηματιστούν οι καταιγίδες: αυτή μπορεί να είναι οι οροσειρές (μηχανική ανύψωση) ή οι πεδιάδες χωρίς υψηλή βλάστηση οι οποίες μπορούν να φθάσουν σε ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες (αστάθεια). Βεβαίως για να γίνει αυτό, επιπλέον των πιο πάνω παραγόντων θα πρέπει να υπάρχει και αρκετή υγρασία στην κατώτερη / ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά και η ίδια η ατμόσφαιρα να επιτρέπει στις αέριες μάζες να προχωρήσουν στα ψηλότερα στρώματα», προσθέτοντας «Αυτό όμως είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά λόγω της θέσης που βρίσκεται το νησί μας και αυτός είναι ο λόγος που στην Κύπρο η περίοδος των καταιγίδων είναι πολύ πιο περιορισμένη σε φαινόμενα έντονου καιρού σε σχέση με την Ηπειρωτική Ευρώπη».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταιγίδες που σημειώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στις οποίες η θερμοκρασία είναι υψηλή, πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως «τροπικού τύπου» καταιγίδες αφού στη ζώνη των τροπικών το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν καθημερινό.

Ερωτηθείς για το πού οφείλεται η νέα κίτρινη προειδοποίηση απάντησε: «Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ κοντά στις χθεσινές οπότε εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα πυροδότησης καταιγίδας στο εσωτερικό και τα ορεινά το μεσημέρι και απόγευμα. Συνήθως οι διαταραχές της ανώτερης ατμόσφαιρας χάρη στις οποίες ευνοούνται οι συνθήκες αυτές κρατούν για μερικές ημέρες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση