ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προειδοποιούν για τα ξενικά είδη οι ψαράδες: Κινδυνεύει το θαλάσσιο οικοσύστημα

Προκαλούν τεράστια καταστροφή στα θαλάσσια αποθέματα αλλά και στον εξοπλισμό των ψαράδων

ΚΥΠΕ

Tην αύξηση στη Μεσόγειο ορισμένων ξενικών ειδών και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτά , θέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια τα είδη αυτά όπως είναι τα λαγοκέφαλα, τα κουνελόψαρα από τη διώρυγα του Σουέζ, τα λεοντόψαρα, οι φλογέρες και διάφορα καρχαροειδή, που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας , δεν μπορούν να καταναλωθούν αφού είναι τοξικά, αλλά και προκαλούν τεράστια καταστροφή στα θαλάσσια αποθέματα αλλά και στον εξοπλισμό των ψαράδων.

Ο κ. Λεωνίδου παρατήρησε πως κινδυνεύει το επάγγελμα του ψαρά αλλά και το θαλάσσιο οικοσύστημα αφού όλα αυτά τα ξενικά είδη είναι τις περισσότερες φορές δηλητηριώδη.

Εμείς ζητούμε είπε στήριξη και συνάντηση με τους αρμόδιους όπως το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Αλιείας αλλά και με τους ευρωβουλευτές αφού όπως εξήγησε οι επαγγελματίες ψαράδες που ζουν στην πράξη την κατάσταση έχουν και τον τρόπο σε συνεργασία με την Πολιτεία να εξεύρουν λύσεις.

Ενδεικτικά σημείωσε πως εάν χαθεί το ψάρι τότε θα υπάρξει πρόβλημα και με τα προστατευόμενα είδη, σημειώνοντας πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κρατηθούν τα αποθέματα όπως έχουν σήμερα. .

Οι επαγγελματίες ψαράδες ζητούν επίσης τόνισε από την Πολιτεία την συνέχιση του προγράμματος δημιουργίας τεχνιτών υφάλων αλλά και την καλύτερη τους αστυνόμευση αφού στους χώρους αυτούς, όπως υποστηρίζουν, διεξάγεται εκτεταμένα παράνομη αλιεία.Πρέπει να τιμωρηθεί το παράνομο ψάρεμα με δραστικά μέτρα γιατί πρόσθεσε το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά κινδυνεύει.

Ερωτηθείς σχετικώς, απήντησε πως στην Πάφο δραστηριοποιούνταν 650 επαγγελματίες ψαράδες, ωστόσο ανέφερε με το σχέδιο απόσυρσης , σήμερα δραστηριοποιούνται 327.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση