ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Προς εκτόνωση οδηγείται η κρίση στη Δένεια

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα μέχρι τον Δεκέμβρη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνάντηση στο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη για σκοπούς συντονισμού με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στην νεκρή ζώνη της Δένειας. Στόχος η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών και η απρόσκοπτη πρόσβαση και καλλιέργεια της γης τους σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Eξωτερικών Δημήτρης Σαμουήλ δήλωσε πως το Υπουργείο, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, ενημερώνεται συνεχώς και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τα πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού στην περιοχή της Δένειας, εντός της νεκρής ζώνης, προβαίνοντας σε καταγγελίες και διαβήματα εκεί και όπως κρίνεται σκόπιμο.

"Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο συνάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης με τον κοινοτάρχη Δένειας και με εκπρόσωπο των επηρεαζόμενων γεωργών για σκοπούς περαιτέρω συντονισμού", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "στόχος μας στην προκειμένη περίπτωση είναι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών και η απρόσκοπτη πρόσβαση και καλλιέργεια της γης τους σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας".

Κατέληξε λέγοντας πως "δεν επιθυμούμε σε αυτό το στάδιο να προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση, πέραν από του να ευχαριστήσουμε τον κοινοτάρχη και τους γεωργούς για τη συνεργασία τους".

Σε διαβήματα προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα για τα γεγονότα στη Δένεια, μετά την απομάκρυνση γεωργών από την περιοχή εκ μέρους του κατοχικού στρατού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα μέχρι τον Δεκέμβρη, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία.

Το θέμα τέθηκε σήμερα Τετάρτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης εκπροσώπων της Δένειας και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Συνάντηση του Κοινοτικού Συμβουλίου με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ την Τρίτη έγινε συνάντηση του Κοινοτικού Συμβουλίου με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Τετάρτης  στο Υπουργείο Εξωτερικών και μετά τις διαβουλεύσεις αναμένεται το θέμα να οδηγηθεί προς επίλυση.

Ε/κ γεωργοί είχαν μεταβεί εκ νέου στη νεκρή ζώνη για να καλλιεργήσουν χωράφια, συνοδεία εκπροσώπων της ειρηνευτικής δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ενώ 15-20 λεπτά αργότερα έφτασαν στο σημείο Τούρκοι στρατιώτες, ζητώντας από τους γεωργούς να αποχωρήσουν.

Ο κοινοτάρχης Χριστάκης Παναγιώτου είπε χθες στο ΚΥΠΕ ότι γίνονται διαβουλεύσεις , σημειώνοντας την προθυμία από πλευράς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της ίδιας της Κοινότητας, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

«Η διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο και η ασφάλεια των πολιτών παραμένουν οι πιο σημαντικές μας προτεραιότητες, οποιεσδήποτε δραστηριότητες υπονομεύουν το στρατιωτικό στάτους κβο δεν μπορούν να επιτραπούν», ήταν η δήλωση χθες στο ΚΥΠΕ του Εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ.

Ο Παναγροτικός κατήγγειλε σε διεθνή όργανα τις προκλήσεις του κατοχικού στρατού 

Ο Παναγροτικός Σύνδεσμος έχει καταγγείλει τις προκλήσεις του κατοχικού στρατού στη Δένεια, σε διεθνή όργανα στα οποία συμμετέχει και πιο συγκεκριμένα στις ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa – Cogeca, και Geopa, όπως επίσης και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αγροτών (WFO).

Ο Σύνδεσμος, με σημερινή ανακοίνωση, εκφράζει τη συμπαράσταση του προς τους αγρότες της Κοινότητας Δένειας, για τις δύσκολες στιγμές που περνούν εξαιτίας των προκλήσεων του τουρκικού στρατού και τη στήριξή του στις προσπάθειες των αγροτών να καλλιεργήσουν τη γη των προγόνων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X