ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσοχή στους ηλεκτρονικούς συνδέσμους, συστήνει η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Νέες καταγγελίες απάτης και απόπειρας κλοπής μεγάλων χρηματικών ποσών

ΚΥΠΕ

Νέες καταγγελίες απάτης και απόπειρας κλοπής μεγάλων χρηματικών ποσών, από πρόσωπα που ψευδώς παρουσιάζονται ως ιατροί, δέχθηκε η Αστυνομία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ενώ οι διαδικτυακές απάτες έχουν πάρει ευρύτατες διαστάσεις, με τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέα Αναστασιάδη να καλεί το κοινό με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, να είναι προσεκτικό.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διεκπεραίωση των εργασιών μας μέσω του διαδικτύου», υπογραμμίζει, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πατούμε με ευκολία ηλεκτρονικούς συνδέσμους».

Ερωτηθείς πού οφείλεται η αυξητική τάση στις ηλεκτρονικές απάτες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ειδικά μετά την περίοδο του κορωνοϊού, κατά την οποία υπήρξε περισσότερη χρήση του διαδικτύου, άρχισε μια οργανωμένη μέθοδος για απάτες μέσω διαδικτύου, δηλαδή έγιναν κατά κάποιο τρόπο πιο οργανωμένες οι διαδικτυακές απάτες και επικεντρώνονταν στους χρήστες του διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο.

Σημείωσε ότι οι δράστες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, σε χώρες της Ασίας ή και σε χώρες της Αφρικής.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι μαζικά που στέλνονται κάποιου είδους παραπλανητικά μηνύματα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω SMS και αυτή η μέθοδος λέγεται phishing, και ο λόγος που ονομάζεται έτσι είναι γιατί ομοιάζει με το ψάρεμα και όποιος τσιμπήσει, κατά κάποιο τρόπο, για τους δράστες είναι κέρδος.

Αποστέλλονται μηνύματα είτε από οργανισμούς όπως τράπεζες, μεγάλες υπεραγορές, ταχυδρομεία και άλλες διεθνείς εταιρείες, δήθεν, είτε πιο μεμονωμένα από κάποιους τοπικούς οργανισμούς, μικρές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών κ.λπ. «Σκοπός είναι να παραπλανήσουν το κοινό, βάζοντας τα λογότυπα και τα σήματα των οργανισμών αυτών και καλούν το κοινό να πατήσει ένα ηλεκτρονικό σύνδεσμο με σκοπό να διευθετηθεί το πρόβλημα ή να διευθετηθεί το θέμα που έχει προκύψει», συμπλήρωσε.

Δεν πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, το κοινό να πατά πάνω σε link τόσο εύκολα.

«Πρέπει να μελετά καλύτερα το θέμα. Να μην βιάζεται και να προσέχει» στις συναλλαγές του, ούτως ώστε να είναι σε πιο ασφαλές επίπεδο, πρόσθεσε.

Άλλου είδους απάτες, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, είναι οι τάχα επενδύσεις για κρυπτονομίσματα, όπου κατά κάποιο τρόπο υπόσχονται τεράστια κέρδη οι δράστες με πολύ λίγα χρήματα σαν επένδυση, και εκεί επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει να χειρίζεται το θέμα για τα κρυπτονομίσματα και τέτοιου είδους επενδύσεις, είναι εκεί που ξεγελιέται και δυστυχώς χάνονται πάρα πολλά χρηματικά ποσά.

«Σημασία έχει να είμαστε προσεχτικοί, αλλά σε περίπτωση που πάθουμε ζημιά να γίνεται έγκαιρα η καταγγελία τόσο στην τράπεζα όσο και στην Αστυνομία για να υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες να βοηθήσουμε το κοινό σε οτιδήποτε τους απασχολεί», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι κανένας οργανισμός δεν ζητά τους κωδικούς πρόσβασης σε κάποιο λογαριασμό για να τους δώσουμε.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι για τον ίδιο τον χρήστη και μόνο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις υποκλοπές κωδικών λογαριασμών κοινωνικών δικτύων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Αποστέλλονται μηνύματα ότι τάχα χρειάζεται να πατήσουμε κάποιο σύνδεσμο για να βοηθήσουμε κάποιον άνθρωπο. Χρειάζεται και πάλι τοποθέτηση κωδικών για να προχωρήσει να ενημερωθεί ο λογαριασμός και εδώ δεν πρέπει να πιστεύουμε τόσο πολύ εύκολα ό,τι μας αποστέλλουν. Να προσπαθούμε, παραδείγματος χάριν, αν μας στείλει κάποιος ένα συγκεκριμένο link να επικοινωνούμε μαζί τους αν πράγματι εκείνος έστειλε το σύνδεσμο ή όχι. Και σίγουρα να γίνεται αλλαγή κωδικών και να γίνεται με πιστοποίηση με δύο μεθόδους για πρόσβαση στο λογαριασμό, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολη η ανάκτηση της κυριότητας του λογαριασμού από άλλο χρήστη», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι συστήνει προς το κοινό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πλέον γιατί στέλνουν διάφορους ηλεκτρονικούς συνδέσμους, όπως τον δούρειο ίππο, που λέμε, δηλαδή μας στέλνουν ένα κακόβουλο ηλεκτρονικό σύνδεσμο και μας καλούν να ακολουθήσουμε το σύνδεσμο αυτό, επειδή είναι κατά κάποιο τρόπο και ελκυστικός, και είναι εκεί που την παθαίνουμε».

«Στο διαδίκτυο προσφέρονται πάρα πολλά πράγματα, απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διεκπεραίωση των εργασιών μας μέσω του διαδικτύου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πατούμε με ευκολία ηλεκτρονικούς συνδέσμους χωρίς να μελετούμε το θέμα. Να βλέπουμε ότι προέρχεται από πραγματικό αυθεντικό οργανισμό και όλα να γίνονται μέτρο. Συμβουλεύω το κοινό να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: https://cyberalert.cy/ , όπου υπάρχουν πάρα πολλές συμβουλές αλλά και πλαίσιο υποβολής παραπόνων για να βοηθήσουμε το κοινό για οτιδήποτε τους απασχολεί», κατέληξε.

Προσοχή στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο

Στο μεταξύ, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σημερινή της ανακοίνωση, καλεί τους γονείς να είναι προσεχτικοί στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο.

«Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Ο κάθε ένας από εμάς, αναμφίβολα είναι ελεύθερος να αναρτά φωτογραφικό υλικό από τις προσωπικές ή τις οικογενειακές του στιγμές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο είναι ωστόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί και από υποθέσεις που διερεύνησε η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου Αστυνομίας, εκτός από φωτογραφίες γυμνών παιδιών, παιδόφιλοι έχουν στα αρχεία τους και φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε φέρουν ελαφριά ενδυμασία ή φοράνε μαγιό, για παράδειγμα σε κάποια παραλία», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει για πάντα στο διαδίκτυο και οποιοσδήποτε μπορεί να τις δει, να τις αντιγράψει και να τις φυλάξει στο αρχείο του.

«Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να τύχουν αλλοίωσης και η ανάρτηση τους στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν άλλους κίνδυνους γενικότερα. Ας μην τροφοδοτούμε αυτό το έγκλημα. Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας», σημειώνει.

Νέες καταγγελίες απάτης και απόπειρας κλοπής μεγάλων χρηματικών ποσών

Εξάλλου, η Αστυνομία, σε σημερινή της ανακοίνωση, συστήνει εκ νέου προσοχή στο κοινό, μετά από νέες καταγγελίες απάτης και απόπειρας κλοπής μεγάλων χρηματικών ποσών, από πρόσωπα που ψευδώς παρουσιάζονται ως ιατροί.

Συγκεκριμένα, σημειώνει η Αστυνομία, οι δράστες της απάτης, επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες και παριστάνοντας τους γιατρούς, αναφέρουν ψευδώς ότι κάποιο συγγενικό πρόσωπο των πολιτών που απαντούν στη τηλεφωνική κλήση, έχει τραυματιστεί και χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση και άλλη ιατρική περίθαλψη.

«Οι δράστες ζητούν από τους πολίτες να καταβάλουν αμέσως μεγάλα χρηματικά ποσά για τα ιατρικά έξοδα. Οι δράστες καλούν από απόκρυψη κλήσης και ζητούν από τους πολίτες να μην διακόψουν την τηλεφωνική κλήση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το συγγενικό τους πρόσωπο ή την Αστυνομία», προσθέτει.

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή, τονίζοντας ότι τέτοιες τηλεφωνικές επικοινωνίες και ισχυρισμοί είναι ψευδείς και αποσκοπούν στην εξαπάτηση των πολιτών και στην κλοπή μεγάλων χρηματικών ποσών.

Καλεί, τέλος, το κοινό όπως, σε περίπτωση που δεχθεί παρόμοιου τύπου τηλεφωνήματα, να ενημερώσει άμεσα την Αστυνομία, επικοινωνώντας με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τα Επαρχιακά ΤΑΕ, ή με τη Γραμμή του Πολίτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 1460.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση