ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφιοποιείται το αρχείο της Μητρόπολης Πάφου μέσω συνεργασίας με Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Υποκλινόμαστε στην τεράστια προσπάθεια του Μητροπολίτη Πάφου, ανέφερε ο κύριος Καλδής

ΚΥΠΕ

Η Μητρόπολη Πάφου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπέγραψαν το βράδυ της Παρασκευής, στην Πάφο, μνημόνιο συνεργασίας για την ψηφιοποίηση του αρχείου της Μητροπόλεως.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφος ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εξέφρασε την χαρά του γιατί εγκαινιάζεται μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με σκοπό την παροχή βοήθειας για ανάδειξη και συντήρηση των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα.

«Νοιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί έναν πολιτισμό 3.500 χρόνων ελληνικό σ’ αυτόν τον τόπο θα τον αναδείξουμε, θα πιστοποιήσουμε και την ταυτότητα μας και θα τη διακηρύξουμε σε όλον τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πείραμα αυτογνωσίας, αλλά και ένα μήνυμα σε αυτούς που λένε ότι ο τόπος αυτός δεν ήταν ελληνικός αλλά ανήκε κάπου αλλού, είναι σημείο που θα τους διαψεύσει και θα αποδείξει τι στην πραγματικότητα είμαστε».

Ανέφερε επίσης ότι στις προτεραιότητες τους είναι «η ψηφιοποίηση της μεγάλης βιβλιοθήκης που διαθέτει η Μητρόπολη Πάφου, το Μουσείο αλλά και η ανάδειξη των προσκυνημάτων μας για τουρισμό προσκυνηματικό και για συντήρηση όλων αυτών που συνιστούν την κληρονομιά μας».

Εξάλλου σε δηλώσεις ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Παναγιώτης Καλδής ανέφερε πως με εξαιρετική συγκίνηση αποδέχτηκαν την ευγενική πρόσκληση του Μητροπολίτη Πάφου ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Καλδής είπε πως επί μακρόν η Πάφος υπήρξε η πρωτεύουσα της Κύπρου, ότι είχε την μοναδική καινοτομία ως ευρωπαϊκή πρώτη πόλη να φέρει τον χριστιανισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ κατά την επίσκεψη του Πάπα ο οποίος είπε ότι οφείλουμε να διασώσουμε τον παγκόσμιο πολιτισμό μας είναι ένας πολιτισμός που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον ελληνισμό .

Άλλωστε, συνέχισε ο κ. Καλδής, όπως έλεγε και ο Γιώργος Σεφέρης «αυτή η γή δεν μας ανήκει, ανήκει στον Όμηρο».

Υποκλινόμαστε, είπε, στην τεράστια προσπάθεια που ξεκινά ο Μητροπολίτης Πάφου, δηλώνοντας πως θα είναι συμπαραστάτες.

Είπε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι το δεύτερο στην Αττική και το τρίτο στην χώρα σε μέγεθος που καλύπτει με τα 27 τμήματα και τις 26 σχολές όλες τις επιστήμες. Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα κοινό κέντρο Καινοτομίας με την Μητρόπολη Πάφου, κατέληξε.

Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, τον οποίο ανέγνωσε ο Μιχάλης Σπύρου Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, συνεχάρη τα δύο συνεργαζόμενα μέρη για την πρωτοβουλία τους.

Οι Έλληνες είπε, «έχουμε να προτείνουμε στην ανθρωπότητα το ήθος και τον πολιτισμό μας που συγκεφαλαιώνονται στα κειμήλια που φυλάγουμε στα Μουσεία και τις βιβλιοθήκες μας και που είναι κατάσπαρτα στην επιφάνεια αλλά και στα έγκατα της γης μας».

Αυτά, συνέχισε, «έχουμε καθήκον να προβάλουμε προς τους ξένους ως τεκμήρια και αποδείξεις της καταγωγής μας αλλά και απ΄αυτά να εμπνεόμαστε οι ίδιοι για συνέχιση της πορείας».

Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα σήμερα, έχουμε ανάγκη επιδίωξης και των δύο αυτών στόχων.

Υπάρχει, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στις μέρες μας ένα έκδηλο σε πολλούς πνεύμα ξενομανίας, ένας πανικός μοντερνισμού. Οι άνθρωποι, συνέχισε, «που πάσχουν από αυτό το νεωτεριστικό πνεύμα, φοβούνται μήπως εκληφθούν ως καθυστερημένοι και εμφανίζουν μια άρνηση σε ότι διέσπασαν οι αιώνες ως απόσταγμα της σοφίας και της τέχνης των προγόνων».

Σ’ αυτούς, συνέχισε, «αλλά και σε όλους τους Έλληνες του καιρού μας έχουμε καθήκον ως Εκκλησία να εμφυτέψουμε την αίσθηση ότι θα πρέπει να νιώθουν ότι είναι ηλικίας 3.500 ετών, ότι το γεγονός της γέννησης τους, συμπίπτει με την ελληνική ιδέα».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του τμήματος Βιομηχανικής Παραγωγής και Σχεδίασης του ΠΑΔΑ Θεόδωρος Γκανέτσος.

Ακολούθησε επίδοση τιμητικού διπλώματος προς το ΠΑΔΑ και ανταλλαγή δώρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση