
Kathimerini.com.cy
Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95.00 ήταν ο κ. Τίμης Μπόγιας, Επικεφαλής Γεωπόνος της ΚΕΟ, ο οποίος βρισκόταν στο οινοποιείο στη Μαλιά τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. Ο κ. Μπόγιας περιέγραψε την αστραπιαία ταχύτητα που ανέπτυξε η φωτιά για να βρεθεί έξω από μια απόσταση 800 μέτρων.
Ερωτηθείς για το εάν τα αμπέλια αποτελούν αντιπυρηνικές ζώνες, δήλωσε πως αν κάνει κάποιος μια βόλτα στις καμένες περιοχές θα δει ότι το αμπέλι λειτουργεί ως αντιπυρική ζώνη. Σύμφωνα με τον κ. Μπόγια, το αμπέλι είναι καλλιεργημένο μέσα στο έδαφος και επίσης τα φύλα του τα πράσινα είναι γεμάτα νερό. «Επομένως θα καούν οι 2 - 3 πρώτες σειρές και μετά η φωτιά περιορίζεται».
Για το εάν θα πρέπει σιγά σιγά να διαφοροποιούμαστε σε άλλες ποικιλίες λόγω των καιρικών συνθηκών, ο κ. Μπόγιας τόνισε ότι «οι Κυπριακές ποικιλίες, όπως του Ξυνιστέρη το Μαραθεύτικο είναι προσαρμοσμένα πάνω στις θερμικές συνθήκες της Κύπρου».