ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρκαγιά Φαρμακά: Ολονύχτια πυρόσβεση - Στόχος να μη φτάσει στο δάσος Μαχαιρά

Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου (15/6), μεταξύ των κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά, για την κατάσβεση της οποίας ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός, ενώ οι αρχές εγκατέστησαν στην περιοχή προωθημένο κέντρο ελέγχου.

Μετά την αποχώρηση των πτητικών μέσων λόγω του σκότους, θα συνεχίσει η πυρόσβεση κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες δυνάμεις.

«Έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα», σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της νύκτας «θα εργάζονται πυρετωδώς με υποστήριξη προωθητών γαιών για διάνοιξη οδών και χρήση εγκατάστασης σωλήνων για κατασβέσεις και οριοθετήσεις».

Πρόσθεσε πως νωρίς το πρωί θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα για υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων. «Συνεχής επαναξιολόγηση ανάλογα με την εξέλιξη και ανάλογη αντίδραση», επεσήμανε ο κ. Κεττής.

Η φωτιά κινείται ανατολικά προς το δάσος του Μαχαιρά

Από την πλευρά του χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, οποίος είπε πως οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την πυρκαγιά από να εισέλθει στο δάσος του Μαχαιρά.

Ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, όπου μαίνεται εδώ και μερικές ώρες η πυρκαγιά, και ως υπεύθυνος συντονιστής για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανέφερε πως «τα μέτωπα είναι αρκετά και η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι η φωτιά κινείται ανατολικά προς το δάσος του Μαχαιρά και οι προσπάθειες είναι να ανακοπεί η φωτιά προτού εισέλθει στο δάσος».

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι ήδη έγιναν κάποιες εκκενώσεις διάσπαρτων κατοικιών στην περιοχή για προληπτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

«Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη φωτιά προκειμένου να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», κατέληξε.

Αρχική ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε πως κατόπιν εκτίμησης της εξέλιξης της πυρκαγιάς η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα προχωρούν σε εκκένωση της Κοινότητας του Φαρμακά, ωστόσο, νεότερη ενημέρωση αναφέρει ότι εκκενώνονται κατοικίες που είναι διάσπαρτες έξω από την Κοινότητα Φαρμακά. Για την κοινότητα Φαρμακά παραμένουν οι κάτοικοι και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για πιθανή εκκένωση στην πορεία.

Στον χώρο ο υπουργός Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με ανάρτηση στο X του εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, στο προωθημένο κέντρο ελέγχου που στήθηκε στην περιοχή του Φαρμακά, όπου μαίνεται η πυρκαγιά μεταβαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

«Στην πυρκαγιά και στο προωθημένο κέντρο ελέγχου κατευθύνεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως», σημείωσε ο κ. Κεττής.

Πρόσθεσε σε ότι ενεργοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός και πως "οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί αλλά και επικεφαλής των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών για διαχείριση του Εθνικού Σχεδίου ενημερώνονται για ανταπόκριση».

Στον χώρο της πυρκαγιάς βρίσκεται ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Νίκος Λογγίνος και ο Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας για συντονισμό των προσπαθειών. 

«Προχωρούμε με εγκατάσταση προωθημένου κέντρου ελέγχου. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από κρατικές υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης και οργανωμένα εθελοντικά σύνολα. Επιχειρούν συνολικά 9 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου και του συντονιστικού ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται για επτά air tractor και ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων», αναφέρει σε νεότερη ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Κλειστοί δρόμοι στην επαρχία Λευκωσίας

Με ανακοίνωσή της η Αστυνομία ενημερώνει ότι, λόγω πυρκαγιάς, θα κλείσουν για την τροχαία κίνηση, οι δρόμοι ΟΔΟΥ – ΛΑΖΑΝΙΑ και ΜΑΧΑΙΡΑ – ΛΑΖΑΝΙΑ.

Καλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση