ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αθώος δηλώνει ο ύποπτος για την πυρκαγιά στη Λεμεσό (φωτο - βίντεο)

Υπό τετραήμερη κράτηση τέθηκε το πρωί από το επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ο 49χρονος

Newsroom K

Αθώος δηλώνει ο άνδρας ηλικίας 49 ετών, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος σε σχέση με την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Πάχνας – Κισσούσας – Βουνί.

Από την πυρκαγιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, καταστράφηκε έκταση 2,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων από καλλιέργειες, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια και άγρια βλάστηση. Καταστράφηκαν επίσης εγκαταλελειμμένα υποστατικά, πάσσαλοι και καλώδια της ΑΗΚ.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή της πυρκαγιάς, εναντίον του υπόπτου εξασφαλίστηκε μαρτυρία που τον τοποθετεί στην περιοχή της φωτιάς.

Ο ίδιος ωστόσο αρνείται ενοχή και ισχυρίζεται ότι την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν σε άλλο χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Τους ισχυρισμούς τους διερευνούν τα μέλη του ΤΑΕ, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο ωστόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν ακόμη για τελική κατάσβεση.

Το πρωί επισκέφθηκαν εκ νέου την περιοχή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.
Επίσης βρέθηκε στην περιοχή και ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ο οποίος υποσχέθηκε στήριξη των πληγέντων αγροτών.

Ο κ. Σαββίδης έγραψε πριν από λίγο στο twitter: "Επίσκεψη στο χώρο πυρκαγιάς. Ευτυχώς υπό έλεγχο".

Ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Αστυνομία, την Επαρχιακή Διοίκηση, την Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, την Πολιτική Άμυνα και τους εθελοντές για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Κοινοτάρχης Μαλλιάς: «Επενδύσαμε χρήματα ώρες και κόπο»

Το 24News επικοινώνησε με τον Κοινοτάρχη Μάλλιας, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, ο οποίος εξέφρασε τον πόνο του για την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή. Μας μετέφερε την εικόνα από το χωριό και το μέγεθος της καταστροφής όχι μονό οικολογικής αλλά και οικονομικής. «Κοιτάς έξω και είναι όλα μαύρα» μας είπε αναφερόμενος στις εκτάσεις γης που έγιναν στάχτη την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα μας εξήγησε τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γεωργοί και αγρότες μαζί τους και ίδιος. Όπως δήλωσε οι αμπελώνες που κάηκαν ήταν οι κόποι ενός ολόκληρου χρόνου που ήταν έτοιμοι να αποδώσουν καρπούς, «Ήμασταν έτοιμοι για τον τρύγο» ένα βήμα πριν την παραγωγή. «Επενδύσαμε χρήματα και ώρες για αυτά τα αμπέλια», αλλά είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να χάνονται μπροστά στα μάτια τους. Τόνισε ακόμη ότι αν πρόκειται για ανθρώπινη αμέλεια η αιτία που ξεκίνησε η πυρκαγιά είναι πραγματικά λυπηρό που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι με τέτοιο ήλιο και αέρα θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει η φωτιά. Αν πρόκειται για εμπρησμό όπως δήλωσε αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας να το βρει.

Πως εξελίχθηκε η χθεσινή μέρα 

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής από το βράδυ της Δευτέρας δήλωνε ότι είναι καλύτερα τα πράγματα στο μέτωπο παρόλα αυτά οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν βάσει σχεδίου τις προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Στο σημείο Αρχηγός Αστυνομίας και Υπουργός Δικαιοσύνης

Στο σημείο βρέθηκαν το βράδυ ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης για να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός σημείωσε πως «έχουμε σπεύσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας επιτόπου και ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον κ. Λεωνίδου. Όπως πληροφορούμαστε μέχρι στιγμής, έχει καεί άγρια βλάστηση δυο τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 38 πυροσβεστικά οχήματα τα οποία εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και 120 άτομα προσωπικό από την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, την Επαρχιακή Διοίκηση, την Πολιτική Άμυνα και το Ταμείο Θήρας. Όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα».

Την ίδια στιγμή επισήμανε πως θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται όλα τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων ενώ παράλληλα όπως και σήμερα έτσι και αύριο θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ίκαρος». Υπάρχει μια υποψία για το πώς προέκυψε η πυρκαγιά και αυτή την στιγμή ανακρίνεται ένα άτομα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχουν απειληθεί σπίτια μέχρι στιγμής πλην όμως υπάρχουν υποστατικά έξω από τις κοινότητες τα οποία έχει προσεγγίσει η φωτιά.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομία ανέφερε πως «ανακρίνεται ένα πρόσωπο. Έχω δώσει οδηγίες και την υπόθεση ερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού σε μια προσπάθεια να δούμε τι ακριβώς έχει προκύψει». Επίσης τόνισε πως δεν έχει πληροφορηθεί για οποιαδήποτε ολιγωρία από πλευράς είτε της Πυροσβεστικής είτε της Αστυνομίας.

Για το πρόσωπο για το οποίο εθεάθη στην περιοχή και ανακρίνεται, ο Αρχηγός αρκέστηκε στο να σημειώσει πως «δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες» για το εάν καψάλιζε ή έθεσε κακόβουλα την φωτιά. «Έχουν κληθεί και άλλα πρόσωπα για ανάκριση και κατάθεση», τόνισε ο Αρχηγός. 

Φωτο: Καιρόφιλοι Κύπρου

Εστίες φωτιάς υπάρχουν στο τρίγωνο των χωριών Πάχνας, Κισσούσας και Βουνί. Η Κισσούσα εκκενώθηκε λίγο μετά τις έξι για προληπτικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή έκλεισε ο δρόμος για την τροχαία κίνηση από τον Αγίο Αμβρόσιο για το Βουνί καθώς λόγω της πυρκαγιάς κατέστη επικίνδυνος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάηκαν καλλιέργειες, περιβόλια και αμπέλια, καθώς επίσης και στύλοι της ηλεκτρικής και καλώδια.  Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Λεωνίδου, αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής έχουν καεί κάποια ακατοίκητα υποστατικά ενώ είναι τεράστια η καμένη έκταση.

Εξάλλου, ένα πρόσωπο ανακρίνεται από την Αστυνομία καθώς υπήρξαν μαρτυρίες ότι κινείτο ύποπτα στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Βλάβη στο δίκτυο της ΑΗΚ

Διακοπή ρεύματος στις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά παρατηρείται από το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, οι περιοχές που επηρεάζονται είναι: Σιλίκου, Πάχνα, Άγιος Θεράπων, Βουνί, Κοιλάνι, Μαλιά και Πέρα Πεδί.

Εκκενώθηκε το χωριό Κισσούσα

Μετά από αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με την πολιτική άμυνα εκκενώθηκε καθαρά για προληπτικούς λόγους από την πολιτική άμυνα και την Αστυνομία βάση των Σχεδίων Δράσης το χωριό Κισσούσα, στο οποίο διέμεναν 10 άτομα. Οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε ασφαλή χώρο.

Σε επικοινωνία του 24Νews με τον κοινοτάρχη της Μαλλιάς Χαράλαμπο Χαραλάμπους λίγο πριν την εκκένωση του χωρίου Κισσούσα μας ενημέρωσε ότι η πυρκαγιά μαίνεται απέναντι από το χωριό Κισσούσα ενώ φαίνεται η πυρκαγιά να απέφυγε το χωρίο Μαλλιά προς το παρόν. Ακόμη όπως δήλωσε δεν μπορούν να ξέρουν αν απειλούνται υποστατικά τα οποία βρίσκονται στην περιοχή διότι η περιοχή στην οποία εξαπλώνεται η πυρκαγιά είναι αρκετά δύσβατη και δεν μπορούν να πλησιάσουν έτσι επιχειρούν από μακριά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις ενισχύθηκαν σε εναέρια μέσα από 2 ελικόπτερα των Βρετανικών βάσεων. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 5 στελεχωμένες φορητές μονάδες πυρόσβεσης ( 3 πολιτικής άμυνας και 2 του Ταμείου Θήρας). 

Κλειστός δρόμος

Λόγω πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Πάχνας - Μαλλιάς - Κισσούσας, της επαρχίας Λεμεσού, ο κύριος δρόμος Λεμεσού - Καντού - Πλατρών, παρά το χωριό Κισσούσα, έκλεισε για την τροχαία κίνηση.

Γύρω στις 19:00 ο δρόμος άνοιξε και η τροχαία κίνηση διεξάγεται κανονικά.

Βίντεο από Papademas Stauros Maria

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί από τις 11:40 σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Επαρχία Λεμεσού, μεταξύ των χωριών Μαλιά - Πάχνα. Η πυρκαγιά μαίνεται σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα. Επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 18 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και 41 πυροσβέστες, τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών. Με νέα ανακοίνωσή της, ωστόσο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφέρει ότι ο αριθμός των εναέριων μέσων ανήλθε στα οκτώ, ενώ στην μάχη ρίχθηκε και το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Όπως αναφέρει, συνολικά, επιχειρούν 8 εναέρια μέσα, με τα 7 να επιχειρούν για την κατάσβεση και το ένα να έχει συντονιστικό ρόλο.

Σε τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί επιπρόσθετα σε εναέρια μέσα από 2 ελικόπτερα των Βρετανικών βάσεων. Σε επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 5 στελεχωμένες φορητές μονάδες πυρόσβεσης (3 πολιτικής άμυνας και 2 του Ταμείου Θήρας).

Για την επιτυχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Ίκαρος», ενώ τις επίγειες προσπάθειες ενισχύουν δυνάμεις της ΕΜΑΚ καθώς και τρία οχήματα από το Τμήμα Δασών και 12 άτομα προσωπικό. Παράλληλα, θετικά ανταποκρίθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Πάφο για ενίσχυση της προσπάθειας πυρόσβεσης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή των Βρετανικών Βάσεων.

Στην περιοχή έσπευσε, για συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, και ο Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Λεωνίδας Λεωνίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X