ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πύρινος εφιάλτης: Το χρονικό της πρώτης μέρας

Μετά τα μεσάνυχτα φθάνουν τα ελληνικά αεροσκάφη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού. Η φωτιά αφήνει πίσω της καμένα σπίτια και αυτοκίνητα ενώ εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Επταγώνια, Συκόπετρα, Μελίνη, Οδού και Βαβατσινιά. Επιπρόσθετα έχουν δoθεί οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά, Ορά και Φαρμακάς.

Live Ενημέρωση 

Καδής: Κρίσιμη η κατάσταση 

Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής περιγράφει την κατάσταση ως κρίσιμη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτείας έχουν ριχτεί στην μάχη. Στην παρούσα φάση κρίσιμη είναι η κατάσταση στην κοινότητα της Ακαπνούς.

Ισραήλ: Στέλνει δύο πυροσβεστικές μοίρες 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε ότι θα σταλεί στην Κύπρο και επίγεια βοήθεια, συγκεκριμένα έγραψε: «Συμφώνησα να στείλω δύο πυροσβεστικές μοίρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αύριο το πρωί και να βοηθήσω τις κυπριακές και διεθνείς δυνάμεις στις προσπάθειες πυρόσβεσης, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εξωτερικών».

KE: Μέχρι τις πρωινές ώρες οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές 

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ολονύκτια συνέχιση των προσπαθειών για κατάσβεση της πυρκαγιάς με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην περιοχή Βαβατσινιάς, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «έχουν αξιολογηθεί εκ νέου τα δεδομένα, σημαντική ήταν η συνεισφορά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία μας ενημέρωσε για το πώς αναμένεται να κυμανθούν οι καιρικές συνθήκες.

Φαίνεται ότι μέχρι και τις πρωινές ώρες θα είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες παρά αργότερά. Επομένως, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φυσικά να συνεχίσουν ολονύκτια οι προσπάθειες με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά βεβαίως αύριο το πρωί με το πρώτο φως να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις προτού δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μια χαρτογράφηση της περιοχής από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της Εθνικής Φρουράς, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο καλή αντίληψη για το πού είναι οι βασικότερες εστίες.

Αφού λάβουμε τα αποτελέσματα αυτής της χαρτογράφησης θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη. Το Κέντρο Διαχείρισης αυτής της κρίσης θα παραμείνει εδώ όλο το βράδυ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει οδηγίες για επίταξη διαφόρων μέσων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας, όπως είναι τα καδενοφόρα οχήματα.

Όσον αφορά τη μέριμνα έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους κοινοτάρχες των επτά χωριών που έχουν πληγεί. Η κοινότητα της Μελίνης έχει ζητήσει κάποια βοήθεια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία να προσφερθεί.

Όσα νοικοκυριά, όσα πρόσωπα έχουν απευθυνθεί για στέγη, λόγω έλλειψης στέγης, έχουν βρεθεί λύσεις. Επομένως, αν οποιοσδήποτε έχει οποιοδήποτε πρόβλημα θα τον παρακαλούσαμε να επικοινωνήσει με τον κοινοτάρχη της περιοχής του, έτσι ώστε να ενημερωθούμε και να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια.

Για όλα όσα αναφέρω κρατείται ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα μπορέσουμε να πούμε πολύ περισσότερα αφού φυσικά έχουμε ενώπιον μας και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης από τα drones της Εθνικής Φρουράς».

Ερωτηθείς είπε ότι «αναμένουμε αύριο το πρωί ότι θα έχουμε στη διάθεση μας όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτουμε καθώς επίσης και τα δύο αεροπλάνα που έρχονται από την Ελλάδα. Όσον αφορά τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από το Ισραήλ δεν μπορούμε τελεσίδικα να πούμε ποια ώρα θα είναι εδώ, αλλά καταβάλλεται από τον Υπουργό Εξωτερικών σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ) μια προσπάθεια ώστε να τα έχουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα ακριβώς διότι θα είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες πρωινές ώρες.

Πριν από λίγο έχουμε ενημερωθεί από την Πολιτική Άμυνα ότι είχαν ενημέρωση για δύο αεροσκάφη από την Ιταλία που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε στη διάθεση μας κάποια στιγμή αύριο».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο, ο οποίος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και πιθανόν αύριο να κάνει και ο ίδιος μια περιοδεία σε όλες τις περιοχές για να έχει ιδία άποψη για τα προβλήματα».

Αναζωπύρωση στην Ακαπνού 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, δυνάμεις επιχειρούν και στην περιοχή της κοινότητας Ακαπνού στην οποία υπήρξε αναζωπύρωση.

Ενώ παράλληλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί σε τελικές κατασβέσεις οικιών κυρίως στα χωριά Οδού και Οράς. Επιπρόσθετα προστατεύονται κατοικίες που συνορεύουν με τις εμπλεκόμενες στη πυρκαγιά οικίες. Δυνάμεις επιχειρούν στις περιμέτρους των κοινοτήτων.

Χειροπέδες σε 67χρονο

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου υπόπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χωράφι ιδιοκτησίας του. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω άνδρας θα οδηγηθεί την Κυριακή, 4 Ιουλίου, ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ ανακρινόμενος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση εντός των κοινοτήτων 

Εντός των κοινοτήτων η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Φθάνουν αεροσκάφη από Ιταλία 

Σε στενή επαφή με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ο Ευρωπαίος Επίτροππος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Janez Lenarčič.

Αφότου μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στην Κύπρο, στην επαρχία Λεμεδού, το Κέντρο Εκτάκτου Ανάγκης και Ανταπόκρισης κάλεσε την Ελλάδα και την Ιταλία να κινητοποιήσουν τη δυνατότητα εναέριας πυρόσβεσης, αναφέρει σε Tweet του ο Επίτροπος.

Τα αεροσκάφη φτάνουν απόψε. Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις αρχές, προσθέτει.

Στήνεται επιχειρησιακό κέντρο στην Βαβατσινιά

Στήνεται επιχειρησιακό κέντρο στο χωριό Βαβατσινια. Εκεί θα παραμείνουν όλο το βράδυ Καδής, Νουρής, Σεντώνας, αρχηγός ΕΦ και κυβ Εκπρόσωπος. Στόχος παραμένει να συγκρατηθεί η φωτιά πριν το δάσος Μαχαιρά και πριν την βουνοκορφή της οροσειράς μέχρι να επιχειρήσουν με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα.

Ανακρίνεται 67χρονος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία ανακρίνει αυτή την ώρα ύποπτο για τη μεγάλη πυρκαγιά. Πρόκειται για 67χρονο άντρα.

Μετά τα μεσάνυχτα φθάνουν τα ελληνικά αεροσκάφη

Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές η βοήθεια από Ελλάδα αναμένεται να φθάσει μετά τα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένα τα 2 ελληνικά πυροσβεστικά Canadair αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Τα δυο ελληνικά αεροσκάφη θα ξεκινήσουν να επιχειρούν από αέρος στις εστίες πυρκαγιάς με το πρώτο φως της ημέρας, αύριο.

Το έργο πυρόσβεσης από αέρος θα συνδράμουν και άλλα δυο πυροσβεστικά εναέρια μέσα από το γειτονικό Ισραήλ. Η άφιξή τους είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι.

Ακιντζί: Καίγεται το νησί μας, οι πνεύμονες μας

«Δεν έχει σημασία αν η φωτιά είναι στο βορρά ή στο νότο. Καίγεται το νησί μας, οι πνεύμονες μας. Καίγεται τόσο η κληρονομιά μας όσο και το μέλλον των νέων γενεών», αναφέρει σε σχετικό μήνυμα του ο τέως ηγέτης των τκ Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τέως τκ ηγέτης προσθέτει τα εξής: «Πρέπει να διασφαλιστεί κάθε είδους συνεργασία και αλληλεγγύη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Λεμεσό, η οποία φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη. Εύχομαι αυτή η μεγάλη καταστροφή να ξεπεραστεί με τη μικρότερη δυνατή ζημιά».

Αυτόπτης μάρτυρας: «Δεν έχω ξανά δει τέτοιο πράγμα»

Αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος βρέθηκε στην κοινότητα Οδού μίλησε στο 24News, «Ήταν τραγική η κατάσταση, φλεγόταν ολόκληρη η Οδού. Δεν έχω ξανά δει τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Ευτυχώς σώθηκαν οι κατοικίες. Όπου γύριζα το βλέμμα μου παντού αντίκριζα την φωτιά».

Εκκενώθηκε το χωριό Βαβατσινιά 

Εικόνα από το χωριό Ορά

Πρόταση παροχής βοήθειας από τον Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιαδη

Σύμφωνα με το τκ πρακτορείο ειδήσεων ο ηγέτης της τκ κοινότητας, Έρσιν Τατάρ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλλει η κοινότητα του στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Λεμεσό. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι θα αξιολογηθεί η προσφορά βοήθειας της τκ πλευράς.

Αστυνομία: Οι δρόμοι που πρέπει να αποφύγει το κοινό 

Στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων και καλείται το κοινό ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ που αφορούν είτε οδηγίες για αποφυγή των σημείων της πυρκαγιάς, είτε για πληροφορίες που αφορούν τυχόν εγκλωβισμένα πρόσωπα, να επικοινωνεί με τα τηλ 24804373 - 24804374 τα οποια χειρίζεται η Αστυνομία.

Επίσης, προτρέπεται το κοινό να αποφεύγει τους δρόμους Οδού - Μελίνης, Λεύκαρα - Βαβατσινιάς, Παρεκκλησιάς - Κελλάκι, Ακρούντας - Διερώνας , Χοιροκοιτίας - Βάβλας, Φαρμακά - Οδού.

Πρόεδρος: Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές

Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο, αναφέρει, σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών», γράφει στο Tweet του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κοινοτάρχης Επταγώνιας: Kάηκαν σπίτια, ό,τι σώσουμε

Στο χωριό Επταγώνια εξαπλώθηκε η φωτιά που ξεκίνησε από την κοινότητα Αρακαπά. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο κοινοτάρχης του χωριού κ. Παναγιώτης Τσολάκης, ανέφερε πως κάηκαν σπίτια, όλοι αγωνιζόμαστε, ό,τι σώσουμε.

Στήνονται επιχειρήσεις διάσωσης στις περιοχές της πυρκαγιάς

Σε δηλώσεις του στο 24News ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε πως τρία πρόσωπα κινδύνευσαν από την πυρκαγιά, αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα ο κος. Ανδρέου συνεχίζοντας ανέφερε ότι σε κίνδυνο βρέθηκαν και αστυνομικοί που έσπευσαν για βοήθεια στο σημείο.

Βοήθεια από Ισραήλ και Ε.Ε. - Στέλνει δύο αεροσκάφη η Ελλάδα

Σε επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη με το Ισραήλ, ο Υπουργός ζήτησε επίσημα την αποστολή πυροσβεστικών μέσων. Το Ισραήλ θα στείλει 4 πυροσβεστικά μέσα από αέρος, ενώ αναμένεται η τελική έγκριση από πλευράς Ισραήλ. Ακόμα, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό συνδρομής βοήθειας σε καταστροφές. Επίσης, η Ελλάδα στέλνει δύο αεροσκάφη Canadair CL-415. 

Κοινοτάρχης Αρακαπά: O Θεός να μας λυπηθεί

Ο Κοινοτάρχης του χωριού, Βάσος Βασιλείου, μας μετέφερε εξαρχής πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή ενώ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «O Θεός να μας λυπηθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια, ενώ συνεχίζουν να καίγονται καλλιέργειες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί, τόσο με επίγειες, όσο και εναέριες δυνάμεις.

Ακολουθούν βίντεο από την περιοχή: 

Την ίδια ώρα, σε επικοινωνία του 24News με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, είπε ότι έχει ζητηθεί βοήθεια από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Ισραήλ. «Το έργο κατάσβεσης είναι ακατόρθωτο και η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», ανέφερε ο κ.Αλεξάνδρου.

Τέλος, σε ανάρτηση του στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αναφέρει ότι «Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ μεταβαίνει στην περιοχή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές. Τα στελέχη και τα μέλη του ΑΚΕΛ είμαστε στη διάθεση των κρατικών υπηρεσιών για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση