ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρκαγιά στο Μαρί: Στο μικροσκόπιο τα αίτια και οι συνέπειες

Όσα αναφέρθηκαν στον αέρα της εκπομπής Διασπορά Ειδήσεων της Οριάνας Παπαντωνίου

Διαστάσεις φέρεται να έχει πάρει η υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μαρί αφού παρά τις επιτυχείς προσπάθειες για την κατάσβεση της ο απόηχος βρίσκεται στα ύψη.

Καλεσμένοι στην εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων» βρέθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, όσο και ο Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα Χρύσανθος Σαββίδης αναλύοντας τα αίτια και την πορεία των ερευνών αλλά και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως αυτό να έχει στο περιβάλλον.

Ο κύριος Κεττής ενημέρωσε πως στο χώρο της πυρκαγιάς διατηρείται ακόμα πυροσβεστικό όχημα για λόγους επιτήρησης με την δύναμη να μειώνεται κλιμακωτά. Ο ίδιος διαμήνυσε πως η κατάσβεση στα στερεά ελαστικά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού λόγω της κατασκευής και της μορφής τους δεν ήταν εύκολο να εισχωρήσει πυροσβεστικό υλικό και χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες χώματος για να σκεπαστούν. Σε ότι αφορά τα της διερεύνησης οι πυροσβεστικές υπηρεσίες διεξάγουν εις βάθος έρευνα με την πυρκαγιά να φέρεται να προήλθε από μηχάνημα που κωνιοποιούσε στερεά ελαστικά.

Για τη διαδικασία που ακολουθείται ο κύριος Κεττής πρόσθεσε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιεί αν της ζητηθεί να επιθεωρήσει το υποστατικό για να δοθεί η άδεια λειτουργίας. Ελέγχονται ουσιαστικά οι όροι πυρασφάλειας, προβλέπεται το μέγεθος του όγκου, φύλαξη υλικών και δημιουργία λωρίδων με τον εκπρόσωπο τύπου να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η Πυροσβεστική πάει όταν φεύγουν όλοι οι άλλοι».

Στον αντίποδα ο Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα ανέφερε πως σε σχέση με τις επιπτώσεις προς το περιβάλλον υπάρχουν δύο μόνιμοι σταθμοί σε Ζύγι και Μαρί λόγω της βιομηχανικής περιοχής που όμως δεν κατέγραψαν ιδιαίτερα ψηλές συγκεντρώσεις. Ο λόγος όπως σημείωσε έχει να κάνει με το γεγονός ότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών οι καπνοί ταξίδεψαν σε στρώματα πολύ υψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους χωρίς ωστόσο να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν επηρεάστηκε η ποιότητα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος έδωσε το δικό της στίγμα σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς. "Πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία για να πούμε τι επηρεάστηκε ακριβώς και πώς", σημείωσε, αναφέροντας ότι η καύση ελαστικών είναι κάτι το οποίο απεύχεται όποιος ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και είναι ό,τι χειρότερο για τη φύση.

"Ήταν ευτύχημα το πόσο άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών: Υπουργείο Εσωτερικών, Πολιτική Άμυνα, Μετεωρολογία, Τμήμα Περιβάλλοντος, ήταν όλοι επί τόπου", σημείωσε. Σε ερώτηση αν μένει μέρες στην ατμόσφαιρα, η Επίτροπος απάντησε ότι αυτό εξαρτάται κατά περίπτωση από τις καιρικές συνθήκες, το ύψος των ανέμων, και το κατά πόσον βρέχει ή όχι.
Κάποια από τα σωματίδια που μπορεί να έχουν κατέβει στο έδαφος, θα εξεταστούν με αναλύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τις επόμενες μέρες, είπε η Επίτροπος, για να δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, για το αν έχει επηρεαστεί η γη και πού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση