ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πυρκαγιές: Πόσο έτοιμη είναι η Κύπρος αυτό το καλοκαίρι;

Η εμπλοκή της Ε.Ε στα δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης, τύπου Air Tractor και ο εσωτερικός χειρισμός αντιμετώπισης και πρόληψης

Του Έκτορα Γεωργίου

Του Έκτορα Γεωργίου

Με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα των τελευταίων χρόνων, το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτρέψει πυρκαγιές, να προλάβει καταστροφές και να τις διαχειριστεί καταλλήλως. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και της διαχείρισης της όλης κατάστασης η Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, όπως και κάθε χρόνο, προχωρεί σε συντονισμό ομάδων πυρόσβεσης και στόλου αεροσκαφών για υποστήριξη των κρατών μελών στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.

11 πτητικά μέσα

Αυτή τη στιγμή η Δημοκρατία απαριθμεί 11 επιχειρησιακά πτητικά μέσα, πρόκειται για μέσα που έχουν μισθωθεί είτε παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ενεργοποιούνται σε υποστηρικτικό ρόλο 5 επιπλέον πτητικά μέσα από την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία και τις Βρετανικές Βάσεις.

Η Κομισιόν προχώρησε σε νέα βήματα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στα έργα επί του παρόντος

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2024, κρίθηκε αναγκαίο όπως τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης μεταφερθούν υπό διοίκηση της Εθνικής Φρουράς. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Πιερής, δεν αλλάζει κάτι από αυτή την απόφαση αφού ο επιχειρησιακός σχεδιασμός παραμένει στο Τμήμα Δασών, επί της ουσίας, η Εθνική Φρουρά αναλαμβάνει την συντήρησή τους.

Όπως παράλληλα αναφέρθηκε στην «Κ», το υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην παραλαβή δύο ελικοπτέρων Black Hawk για την κάλυψη αναγκών της τρέχουσας περιόδου. Όπως εξήγησε ο κ. Πιερής, πρόκειται για μηνιαία σύμβαση η οποία θα ανανεώνεται αναλόγως μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα διαδικασία προσφορών από το Γενικό Λογιστήριο.

Καμένη γη

Περίπου 3.000 καμένα εκτάρια και δεκατρείς μεγάλες πυρκαγιές άνω των 30 εκταρίων έχουν καταγραφεί στην Κύπρο το 2024, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το 2023 όπου καταγράφηκαν 2.000 καμένα εκτάρια. Ωστόσο, παραμένει αισθητά μειωμένος σε σχέση με το 2021 όπου οι πυρκαγιές κατέκαψαν 6.000 εκτάρια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσίευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το 2024, ανταποκρίθηκε σε συνολικά 6717 πυρκαγιές παγκύπρια, με τις 3280 να αφορούν πυρκαγιές της υπαίθρου ενώ οι υπόλοιπες τον αστικό ιστό.

Συντονισμός στην ΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχωρεί σε συντονισμό ομάδων πυρόσβεσης και στόλου αεροσκαφών για την υποστήριξη των κρατών μελών στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε ο αρμόδιος τμηματάρχης της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Πολιτική Προστασία, Ζαχαρίας Κουμής, για την αντιπυρική περίοδο του 2025 προβλέπεται η εκμίσθωση 26 πτητικών μέσων από κράτη μέλη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Κύπρος.

Η Κύπρος για την φετινή χρονι΄ά θα έχει δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου Air Tractor, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEU, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με την ΕΕ να καλύπτει τόσο το κόστος μεταφοράς όσο και το 75% των επιχειρησιακών εξόδων τους.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 2014 μέχρι και τη φετινή χρονιά έχει αιτηθεί βοήθεια εννέα φορές μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για αντιμετώπιση πυρκαγιών, ενώ η χώρα έχει αποστείλει βοήθεια σε άλλες χώρες δεκαεννέα φορές.

Πρόσκληση από Ε.Ε. για έργα πρόληψης πυρκαγιών

Όπως ανέφερε ο κ. Γιακουμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε νέα βήματα πρόληψης στηρίζοντας τα κράτη-μέλη να επεκτείνουν τα προληπτικά τους μέτρα για τις πυρκαγιές, διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος υπάρχουν 12 έργα.

Παρ' όλ' αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει σε κάποιο έργο μέχρι στιγμής για πρόληψη και αντιμετώπιση. Ο κ. Γιακουμής τόνισε ωστόσο, ότι οι κυπριακές Αρχές είναι ενήμερες γι αυτά τα έργα και ενθάρρυνε τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και άλλες χώρες να βρούνε δράσεις που είναι βοηθητικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Έκτορα Γεωργίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση