ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρκαγιές: Στα πόσα εκατομμύρια ανέρχονται οι ζημιές το 2023

21 τ.χλμ. η καμένη ύπαιθρος

ΚΥΠΕ

Το 2023 κάηκαν 21,26 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπαίθρου και προκλήθηκαν συνολικά ζημιές αξίας €9,5 εκ. εξαιτίας πυρκαγιών, αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ανταποκρίθηκε συνολικά σε 11.919 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για πυρκαγιές, ειδικές εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το 2023 η καμένη έκταση υπαίθρου εξαιτίας πυρκαγιών ήταν αυξημένη κατά 7,18 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σχέση με το 2022, και έφτασε τα 21,26 τ.χλμ.

Όσον αφορά τις ζημιές, όπως καταγράφονται εκτιμούμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2023 υπήρξαν συνολικές ζημιές €9.525.145 εκ., από τις οποίες το ποσό των €8.444.580 αφορούσε αστικές πυρκαγιές και το ποσό του €1.080.565 αφορούσε πυρκαγιές υπαίθρου.

Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε συνολικά 6.649 πυρκαγιές παγκύπρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 3,01% σε σχέση με το 2022. Από αυτές, οι 3.428 αφορούσαν πυρκαγιές υπαίθρου και οι 3.221 αφορούσαν αστικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο 2023, που συνήθως παρουσιάζονται αυξημένα περιστατικά εξαιτίας των λαμπρατζιών, οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν ήταν μειωμένες. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, αυτό πιθανώς να οφείλεται στις εκστρατείες και στα μέτρα τα οποία λαμβάνουν τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και η Αστυνομία, καθώς και οι Τοπικές Αρχές σχετικά με το έθιμο.

Επιπρόσθετα, σαφώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζεται αριθμός πυρκαγιών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Αντίθετα, σημειώθηκε αύξηση των πυρκαγιών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, λόγω των καιρικών συνθηκών με την παρατεταμένη ξηρασία και τις λίγες βροχοπτώσεις και του καψαλίσματος χωραφιών μετά τον θερισμό, αλλά και καύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της νόμιμης περιόδου και χωρίς άδεια, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική.

Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών υπαίθρου, αυτές οφείλονται σε καψαλίσματα, σκόπιμες καύσεις, καύσεις σκυβάλων, απόρριψη αποτσίγαρων, χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθηρισμούς στην ύπαιθρο, παρασκευή φαγητού σε μη εγκεκριμένους χώρους ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο ύπαιθρο που πιθανόν να προκαλούν πυρκαγιές.

Κακόβουλες πυρκαγιές στην ύπαιθρο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι το 63,89% ή οι 2.130 από τις 3.428 πυρκαγιές της υπαίθρου οφείλονται στο άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια, το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία «κακόβουλης πράξης».

Όπως σημειώνει, η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο φτάνει το 90%.

Αύξηση στις αστικές πυρκαγιές

Στις αστικές πυρκαγιές διαπιστώνεται αύξηση της τάξης του 7,15%. Ο αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκε σε αστικές περιοχές το 2023 είναι 3.221, σε σύγκριση με 3.006 που εκδηλώθηκαν το έτος 2022.

Οι κύριοι χώροι εκδήλωσης αστικών πυρκαγιών ήταν σε οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών, σκυβαλλοδοχεία.

Όσον αφορά τις αιτίες πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, αυτές οφείλονταν, ως επί το πλείστο, σε ηλεκτρικά προβλήματα, σε αστοχία ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις, εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας. Ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών να ξεπερνά το 90%.

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι παρά την αύξηση στον αριθμό των αστικών πυρκαγιών, οι ζημιές που καταγράφηκαν ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2022. Αυτό οφείλεται στην ευαισθητοποίηση του κοινού, την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άμεση ανταπόκριση, με αποτέλεσμα την άμεση καταστολή και περιορισμό των ζημιών, όπως σημειώνει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το κοινό εφαρμόζει και αυτόβουλα μέτρα πυρασφάλειας, ως επίσης συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τήρηση μέτρων πυρασφάλειας σε υποστατικά, τα οποία εντοπίζουν έγκαιρα την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να τυγχάνει έγκαιρης ενημέρωσης για ανταπόκριση. Επίσης, εκτιμάται ότι εφαρμόζονται μέτρα πυρασφάλειας έγκαιρης καταστολής ενδεχόμενης πυρκαγιάς και περιορισμού της επέκτασής της.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε για το 2023 σε 25 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 24 για το 2022. Υπήρξαν 36 τραυματισμοί σε σύγκριση με 31 το 2022 και έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα από πυρκαγιές, όπως και το 2022.

Ειδικές Εξυπηρετήσεις

Ο αριθμός ανταποκρίσεων των Ειδικών Εξυπηρετήσεων για το 2023 σημειώνει αύξηση της τάξης του 10,21% σε σχέση με το 2022. Ως επί το πλείστων, οι ανταποκρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ειδικές εξυπηρετήσεις, εστιάζονται σε αποπαγιδεύσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίζονται σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, ανταποκρίσεις σε πλημμύρες που αφορούν αντλήσεις όμβριων υδάτων από κατοικίες ή άλλα υποστατικά, ρυμουλκήσεις ή διασώσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίζονται στα οχήματα τους εντός πλημμυρισμένων δρόμων, ανοίγματα οχετών όμβριων υδάτων, προλήψεις δυστυχημάτων, διασώσεις ζώων, ανταποκρίσεις σε τροχαίες συγκρούσεις και αποπαγιδεύσεις ατόμων, βοήθεια για μεταφορά ασθενών, παροχή βοήθειας στην Αστυνομία για διάφορα περιστατικά.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά το έτος 2023, προέβηκε στη διάσωση 2.192 ατόμων, τα οποία ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, σε τροχαίες συγκρούσεις, τεχνολογικές καταστροφές, εργατικά ατυχήματα, εγκλωβισμούς σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, αποπαγιδεύσεις ατόμων μετά από καταρρεύσεις κτηρίων ή άλλων υποστατικών, διασώσεις από ψηλά κτήρια, από υγρό στοιχείο, πηγάδια και από ορεινές περιοχές.

Από τα 2.192 άτομα που κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να βοηθήσει για σκοπούς άλλους από πυρκαγιές, τα 269 υπέστησαν τραυματισμούς και τα 49 κατέληξαν σε θάνατο.

Ψευδείς κλήσεις

Συνολικά, ο αριθμός των ψευδών κλήσεων για το 2023, ανήλθε στις 652, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το 2022 όπου ο αριθμός ανήλθε στις 603. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψευδών κλήσεων, η οποία φτάνει το ποσοστό του 99%, αφορά κλήσεις με καλό σκοπό, δηλαδή από άτομα που εντοπίζουν στο περιβάλλον χαρακτηριστικά τα οποία προσομοιάζουν με πυρκαγιά αλλά δεν είναι. "Αυτό αποδεικνύει την υπερευαισθησία του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης των ομάδων καταστολής", αναφέρει η Πυροσβεστική.

Σημαντική η πρόληψη και η άμεση παρέμβαση

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, παρόλες τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν, ειδικά την αντιπυρική περίοδο, η επιθετική τακτική που εφαρμόζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίγειες και εναέριες δυνάμεις από το αρχικό στάδιο των πυρκαγιών, αποδεικνύεται καταλυτική για τον περιορισμό των πυρκαγιών υπαίθρου.

Προσθέτει, ακόμα, ότι η αμεσότητα της πυροσβεστικής επέμβασης στις Αστικές Πυρκαγιές ή στις Ειδικές Εξυπηρετήσεις για σκοπούς διάσωσης, περιορίζει τις ζημιές τόσο σε περιουσίες, όσο και σε ανθρώπινες ζωές, στο ελάχιστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση