ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεσιτάλ ευρηματικότητας στη διακίνηση ναρκωτικών - Ιλιγγιώδης αύξηση κοκαΐνης

Οι στοχευμένοι έλεγχοι και η αύξηση των κύκλων επιχειρήσεων της YKAN φέρονται να έχουν εκτοξεύσει τον αυτοσχεδιασμό στον «κλάδο της παρανομίας»

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η διαρκώς ανοδική πορεία της αύξησης των ανήλικων χρηστών ναρκωτικών, οι κατασχέσεις του πρώτου τετραμήνου του 2022 από την επίσημη καταγραφή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεταγωγικοί σταθμοί μέσα από τους οποίους φτάνουν στην χώρα μας οι ουσίες αλλά και οι ανοιχτές υποθέσεις και επιχειρήσεις αποτελούν τα κυριότερα σημεία του ρεπορτάζ γύρω από τη μάστιγα των ναρκωτικών στην Κύπρο.

Η «Καθημερινή» επικοινώνησε με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, κύριο Μιχάλη Κατσουνωτό θέτοντας του διάφορα ερωτήματα που αφορούν την πορεία και διαδρομή των ναρκωτικών στην Κύπρο, στοιχεία για τις ουσίες που βρίσκονται ψηλότερα στις προτιμήσεις των χρηστών, καθώς και μία αποτίμηση των στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις νεότερες καταγραφές και μαρτυρούν έξαρση σε συγκεκριμένες ουσίες αλλά και την είσοδο-κάθοδο νέων που δεν έχουν απασχολήσει τη χώρα μας στο παρελθόν.

Θερίζει η κοκαίνη - Από τα 150 γραμμάρια στα… 11 κιλά

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Διοικητής της ΥΚΑΝ Μιχάλης Κατσουνωτός, παρέθεσε τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την καταγραφή, καταφεύγοντας παράλληλα σε συγκρίσεις σχετικά με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Αναπόφευκτα βλέποντας τους αριθμούς ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ποσότητα κοκαίνης που κατασχέθηκε αφού το ποσοστό προκαλεί -εκτός από πονοκέφαλο- και μεγάλο προβληματισμό. Πιο συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του 2021 η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών είχε κατασχέσει 150 γραμμάρια κοκαίνης ενώ στη φετινή αντίστοιχη περίοδο η ποσότητα ανήλθε στα 8,5 κιλά. Εάν συνυπολογίσουμε και την ποσότητα που κατασχέθηκε από το τέλος Απριλίου μέχρι σήμερα αυτό ανέρχεται στα 11 κιλά, κάτι που μεταφράζεται σε 7333% αύξηση.

Πού οφείλεται η τεράστια αύξηση;

Με τους αριθμούς να προκαλούν -τουλάχιστον- προβληματισμό και σκεπτικισμό αναφορικά με την κίνηση των ναρκωτικών ουσιών στην χώρα μας ο κύριος Μιχάλης Κατσουνωτός θέλησε να θέσει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση υπογραμμίζοντας κάποιες σημαντικές παραμέτρους. Αρχικά θα πρέπει ν’αναφέρουμε ότι η σύγκριση με την περσινή χρονιά μπορεί να θεωρηθεί κάπως πλασματική. Τη χρονιά 2021 και ιδιαίτερα το πρώτο τετράμηνο η Κύπρος πέραν των συνεχόμενων και αυξανόμενων περιοριστικών μέτρων είχε να διαχειριστεί και δύο περιόδους lockdown. Ως εκ τούτου η κίνηση ήταν σαφώς περιορισμένη και η εποπτεία και αστυνόμευση πραγματοποιούνταν με μεγαλύτερη ευκολία λόγω της χαμηλότερης ποσότητας και συχνότητας με την οποία ο κόσμος διακινείτω. Πλέον η άρση της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιοριστικών μέτρων έχει επιφέρει παράλληλα αύξηση των ελέγχων και των επιχειρήσεων τους οποίους διεξάγει η ΥΚΑΝ. Πέραν αυτού, όπως επιβεβαίωσε ο κύριος Μιχάλης Κατσουνωτός έχει μεγιστοποιηθεί και η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων αφού γίνεται μεγαλύτερη αξιολόγηση των πληροφοριών γύρω από κάθε υπόθεση.

Ρεσιτάλ ευρηματικότητας για διακίνηση και προμήθεια - Από drones μέχρι… φουκούδες

Σε διαγωνισμό ευρηματικότητας μοιάζει να εξελίσσεται η υπόθεση διακίνησης και προμήθειας ναρκωτικών. Οι στοχευμένοι έλεγχοι και η αύξηση των κύκλων επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών φέρονται να έχουν εκτοξεύσει τον αυτοσχεδιασμό στον «κλάδο της παρανομίας» αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται μπορούν να χαρακτηριστούν από αντισυμβατικοί μέχρι… βγαλμένοι από ταινίες. Διακινητές ναρκωτικών που διατηρούν ολόκληρα δίκτυα πωλήσεων απλά μόνο μέσω επαφών στο κινητό τους τηλέφωνο ενώ στους πιο παράξενους χώρους που οι της ΥΚΑΝ έχουν εντοπίσει ουσίες είναι ζωοτροφές, ηλεκτρογεννήτριες, τουρπίνες αλλά και ρουλεμάν. Και αν όλα αυτά δε μοιάζουν αρκετά πρωτότυπα, επί τω έργω έχουν εντοπισθεί συναλλαγές που αφορούν ναρκωτικά και διεκπεραιώνονται μέσω drones ενώ η μάστιγα αυτή δε θα μπορούσε να εκλείψει από το dark web (σκοτεινό διαδίκτυο). Οι φουκούδες πέραν του παραδοσιακού ψησίματος λειτουργούν πλέον και ως κρυψώνες ναρκωτικών ενώ όπως αποκάλυψε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ μιλώντας στην «Κ» πρόσφατα εντοπίστηκαν πέραν των 200 γραμμαρίων κοκαίνης σε καρμπυρατέρ μοτοσικλέτας.

Από κατεχόμενα και Ελλάδα - Αύξηση των ανήλικων χρηστών

Όπως μας ανέφερε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, ένα ποσοστό γύρω στο 90% των ναρκωτικών ουσιών που υπάρχουν στην Κύπρο είναι εισαγόμενα (και μόλις το 10% καλλιεργείται/παράγεται εδώ) με αποτέλεσμα το πρώτιστο μέλημα να αποτελούν λιμάνια, αεροδρόμια (Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο) ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό που περνά στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων. Πώς όμως φθάνουν οι ναρκωτικές ουσίες στην Κύπρο; Κατεχόμενα και Ελλάδα φέρεται να είναι οι δύο κύριες αιτίες αφού ουσιαστικά χρησιμοποιούνται σαν μεταγωγικοί σταθμοί. Άγνωστη παραμένει η προέλευση αλλά και η πορεία που ακολουθείται μέχρι αυτά να φθάσουν στη χώρα μας, με τον Μιχάλη Κατσουνωτό -αναφερόμενος στην κοκαίνη- να παραθέτει πως το 80% της παγκόσμιας παραγωγής να ανήκει στην Κολομβία.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση των ανηλίκων που γίνονται χρήστες ναρκωτικών. Οι ηλικίες χρηστών κάνναβης κυμαίνονται από 14 μέχρι 32 ετών με τους ειδικούς να θεωρούν πως οι νέοι τείνουν να «ξεφεύγουν» σε μικρότερη ηλικία από τον γονικό έλεγχο.

Κάνναβη, κοκαίνη και… νέα παραισθησιογόνα

Το ποσοστό των χρηστών στην χώρα μας βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στον μέσο όρο (κατ’αναλογία πληθυσμού) της Ευρωπαικής Ένωσης. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία ο αριθμός των υποθέσεων έχει αυξηθεί ελαφρώς -σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό- αφού από 301 υποθέσεις πέρυσι, απαριθμήσαμε μέχρι το τέλος Απριλίου 325 ενώ μικρή είναι και η αύξηση στον αριθμό των χρηστών που εντοπίστηκαν.

Σε ότι αφορά τις κατασχέσεις όπως αναφέραμε τα 150 γραμμάρια κοκαίνης του 2021 έγιναν 8,5 κιλά στο ίδιο διάστημα ενώ αρκετά μεγάλη είναι και η διαφορά στο πιο προσβάσιμο και διαδεδομένο που είναι η κάνναβη αφού από 89 κιλά, κατασχέθηκαν 165. Πέραν όμως τον ήδη γνωστών φαίνεται να υπάρχουν και νέες ουσίες που δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το όπιο (μύκονος-υπνοφόρος) όπως ονομάζεται από το απόλυτο μηδέν του 2021 έχει ήδη κατασχεθεί 1 κιλό και 650 γραμμάρια ενώ όπως μας ενημέρωσε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ πρόκειται για παραισθησιογόνο και συνδέεται με την πρόσφατη υπόθεση εντοπισμού οπιούχου τύπου «παπαρούνας» που εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του 25χρονος αλλοδαπός στο Παραλίμνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση