ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαββίδης: Εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο

Εξέφρασε θερμή παράκληση προς την Επιτροπή μεταφορών να ολοκληρωθεί σύντομα η συζήτηση για το θέμα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις ανησυχίες του για τη θλιβερή αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο τις τελευταίες εβδομάδες, εξέφρασε, ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μιλώντας στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής για το θέμα της αύξησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, ο κ. Σαββίδης αφού είπε ότι αντιλαμβάνεται και σέβεται πλήρως, τόσο το φόρτο εργασίας της Επιτροπής όσο και τις προσπάθειες που έχει μέχρι σήμερα καταβάλει, για συζήτηση των νομοσχεδίων, εξέφρασε θερμή παράκληση να ολοκληρωθεί σύντομα η κατά άρθρο συζήτηση, «γιατί θεωρούμε ότι η αύξηση των ποινών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, όχι το μοναδικό, στη μάχη για συμμόρφωση με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το θέμα καθορισμού ποινών σε τροχαίες παραβάσεις ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αναγνωρίζει ότι σε κάποια νομικά συστήματα έχει εισαχθεί τέτοια πρόνοια, έτσι ώστε οι χρηματικές ποινές σε ποινικά αδικήματα να κυμαίνονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.

«Πλην όμως, η εισαγωγή τέτοιου συστήματος, προϋποθέτει πολλή μελέτη, τόσο στην φιλοσοφία του όσο και στη πρακτική εφαρμογή του. Επιπλέον, εγείρονται και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων μιας και το μέγεθος της επιβαλλόμενης ποινής θα προδίδει το εισόδημα του παραβάτη. Σε περίπτωση ενδεχόμενης προώθησής του, ίσως να πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σαν ευρύτερο μέτρο που να αφορά ποινές για όλα τα ποινικά αδικήματα και όχι μόνο τις τροχαίες παραβάσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι επειδή το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αναθεώρησης των ποινών σε τροχαία αδικήματα «που έχουμε ενώπιον σας είναι επείγον και έχει καταστεί ακόμη πιο επείγον λόγω της θλιβερής πρόσφατης αύξησης των θανατηφόρων συγκρούσεων και γενικά της οδικής παραβατικότητας, θα ήθελα να επαναλάβω την παράκλησή μου προς την Επιτροπή, αν είναι δυνατόν, να προχωρήσει στην κατ’ άρθρο συζήτηση των επτά Νομοσχεδίων για αύξηση των υφιστάμενων ποινών, χωρίς την καθυστέρηση που αναπόφευκτα θα επιφέρει τυχόν επιμονή σε ριζική αναθεώρηση του τρόπου επιβολής ποινών».

«Η εισήγησή μου γίνεται με πλήρη σεβασμό προς τα έντιμα μέλη της Επιτροπής και νοείται, βεβαίως, ότι τα μέλη της Επιτροπής θα μπορούν οποτεδήποτε να εγείρουν το θέμα της γενικής διαφοροποίησης των χρηματικών ποινών ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα είναι στη διάθεσή τους για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για διαμόρφωση διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα των ποινών, αν αυτό αξιολογηθεί σαν επιθυμητό μέτρο μετά από την πιο πάνω συζήτηση. Είμαστε στη διάθεσή σας, τόσο προσωπικά όσο και οι λειτουργοί του Υπουργείου για συζήτηση οποιωνδήποτε θεμάτων κρίνετε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση