ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε βέρτικο οι Κυκκώτες βγαίνει ο Πάφου με απόλυτη πλειοψηφία

Έντεκα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που φαίνεται να ψηφίζουν Γεώργιο ως νέο Αρχιεπίσκοπο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σημαντικές διαφοροποιήσεις αναφορικά με τις ισορροπίες που υπήρχαν εντός της Ιεράς Συνόδου καταγράφονται δυο εικοσιτετράωρα πριν την εκλογή νέου Προκαθημένου. Η δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας ότι θα ψηφίσει τον Μητροπολίτη Λεμεσού για Αρχιεπίσκοπο στην Ιερά Σύνοδο του Σαββάτου φαίνεται να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου δίνοντας μια άλλη διάσταση η οποία θα σημαδεύσει την Ιερά Σύνοδος με νέο Αρχιεπίσκοπο. Όπως έχει γράψει επανειλημμένα η «Κ» η ψηφοφορία για τον νέο Προκαθήμενο θα αποκαλύψει το στάτους των ισορροπιών εντός της Συνόδου στην μετά Χρυσόστομο Β’ εποχή. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ» από έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές, ένα κομμάτι της Ιεράς Συνόδου βρίσκεται σε κατάσταση κινούμενης άμμου κάτι που θα αποκαλυφθεί πλήρως το Σάββατο. Η αίσθηση που προκάλεσε η δημόσια στήριξη του Κύκκου Νικηφόρου στον Αθανάσιο καθώς και το κάλεσμα σε άλλους Ιεράρχες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αντίκτυπο που θα προκληθεί όταν οι Συνοδικοί θα κληθούν να ψηφίσουν, εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές.

Μετακινήσεις Ιεραρχών

Με βάση τις γνωστές ισορροπίες από εποχής Χρυσοστόμου Β’ η αρχιεπισκοπική πλευρά διαθέτει την πλειοψηφία των 9 ψήφων που της δίνει τη δυνατότητα εκλογής του Πάφου από την πρώτη ψηφοφορία. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το σημαντικό δεν είναι οι 9 ψήφοι οι οποίοι αναμένεται να είναι περισσότεροι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο η στήριξη του Κύκκου προς τον Λεμεσού ήταν γνωστή από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ιδίου και Ταμασού με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Στη συνάντηση εκείνη ο Κύκκου όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές απαίτησε την υποστήριξη του Λεμεσού Αθανάσιου κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον Μητροπολίτη Βασίλειο και κατά κάποιες πληροφορίες και από τον Μητροπολίτη Ταμασού. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως υπήρξε δυσφορία από πλευρά Ησαΐα για το γεγονός ότι πριν μια εβδομάδα ο πνευματικός του πατέρας δημόσια καλούσε τον κόσμο να τον στηρίξει και μια εβδομάδα αργότερα ενώ είναι στο τριπρόσωπο, δημόσια στηρίζει άλλον Ιεράρχη. Εκκλησιαστικές πηγές θέλουν τον Ησαΐα στην ψηφοφορία της Συνόδου να ψηφίζει Πάφου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε άλλη συνάντηση του, αυτή τη φορά του Μητροπολίτη Πάφου με τον Μητροπολίτη Βασίλειο κατά την οποία ο Γεώργιος φέρεται να εξασφάλισε τη στήριξή του.

«Ρωγμές» στη Λεμεσό

Η ψηφοφορία του Σαββάτου ενδεχομένως να κρύβει και άλλες εκπλήξεις οι οποίες θα προέρχονται από την πλευρά του Λεμεσού Αθανάσιου. Πάντα σε επίπεδο πληροφοριών γίνεται έντονος λόγος ότι ένας από τρείς σίγουρες ψήφους του Λεμεσού θα αποστασιοποιηθεί. Πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο δείχνουν την ψήφο του Επισκόπου Πορφύριου να μετακινείται προς τον Πάφου για λόγους που έχουν να κάνουν με τις ανακατατάξεις που θα σημειωθούν μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Δώδεκα υπέρ Πάφου

Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, ισχυρό είναι το σενάριο ο Μητροπολίτης Πάφου να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία. Ο Μητροπολίτης Πάφου λίγο πριν ανοίξει η διαδικασία φαίνεται να έχει εξασφαλισμένη την ομάδα των 9 αρχιεπισκοπικών:

- Μητροπολίτης Τριμυθούντος-Λευκάρων Βαρνάβας

- Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος

- Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος

- Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος

- Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος

- Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

- Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος

- Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος

Επιπλέον με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα προοπτικές υπάρχουν να λάβει άλλες τρεις ψήφους. Των Μητροπολιτών Μόρφου και Ταμασού και του Επισκόπου Πορφύριου.

Πάρε δώσε

Οι μετακινήσεις ψήφων προς Λεμεσού και Πάφου είναι αποτέλεσμα του παρασκηνίου των προηγούμενων ημερών. Η στροφή Ησαΐα προς Πάφου φαίνεται να προέκυψε μετά από συμφωνία των δυο Ιεραρχών για παραχώρηση ενοριών στη Μητρόπολη Ταμασού. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμφωνήθηκε και με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας ο οποίος φαίνεται να κλειδώνει στην πλευρά του Πάφου. Η περίπτωση του Επισκόπου Πορφύριου λέγεται ότι σχετίζεται με τα κενά που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου στον αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Ως διάδοχος του Γεωργίου παρουσιάζεται ο Επίσκοπος Καρπασίας τη θέση του οποίου διεκδικεί ο Επίσκοπος Πορφύριος, το όνομα του οποίου ακούστηκε και για τον Θρόνο της Πάφου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ενδιαφέρον για τη Μητρόπολη Πάφου δείχνουν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιωάννης και ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Εγκλειστριώτης.

Ανοιχτά υπέρ του Λεμεσού ο Κύκκου

Δυο περίπου εικοσιτετράωρα πριν η Ιερά Σύνοδος συνέλθει για να αναδείξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος δημόσια τάχθηκε υπέρ του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Παρέμβαση που ήλθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που υπήρχαν στο παρασκήνιο μετά το τέλος των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Ο Κύκκου Νικηφόρος στην δημόσια τοποθέτησή του επικαλείται το ποσοστό που έλαβε ο Μητροπολίτης Λεμεσού στις εκλογές της περασμένης Κυριακής τονίζοντας πως ο ίδιος θα πειθαρχήσει με την ετυμηγορία του λαού

Η ανακοίνωση Κύκκου

Με την ολοκλήρωση των Αρχιεπισκοπικών εκλογών και την καταμέτρηση των ψήφων, η συνείδηση του πληρώματος, κλήρου και λαού της Εκκλησίας της Κύπρου έδωσε στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο το 36% στέλνοντας ένα σαφές και πλήρες μήνυμα ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής του ειρημένου Μητροπολίτου ως του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ως εκ τούτου και ακολουθώντας την ετυμηγορία κλήρου και λαού όπως και για λόγους τους οποίους μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση δηλώνω πέρα από σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις ότι τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και ανάδειξης του ως του νέου Αρχιεπισκόπου.

Γι’ αυτό καλώ και τους λοιπούς αρχιερείς οι οποίοι συνέρχονται από την ίδια συνείδηση και στοιχούν στην εν λόγω κληρικολαική βούληση να πράξουν το ίδιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος δεν στάθηκε στο ύψος του αποκλειστικά ως ο Κύκκου και συνεχίζει, εκτός Ιεράρχη, διχαστικά.

Γ. Αργυρού

Kακύτερα ο Πάφου παρά ο Λεμεσού που `στράβωσε` πολλές οικογένειες στέλνοντας τα παιδιά τους σε μοναστήρια.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση