ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάφο

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Πάφο ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Πάφο ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, σε δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Κεττή, Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση. Ελέγχθηκε και το ενεργό μέτωπο παρά την Κοινότητα Πολέμι, με αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται προσωρινά τα εναέρια. Οι ομάδες καταστολής συνεχίζουν με τελικές κατασβέσεις και πλήρη οριοθέτηση, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός.

Στην περιοχή αναμένεται ενδεχομένως και εντός της μέρας, κλιμάκιο λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών για την καταγραφή ζημιών στις κατοικίες και τα υποστατικά και ακολούθως των ζημιών σε γεωργικές καλλιέργειες.

Ο κ. Κεττής σημείωσε πως εργάζονταν καθόλη την διάρκεια της νύχτας όλοι, 250 άτομα προσωπικό, 50 πυροσβεστικά και 8 προωθητές γαιών. Ο κ. Κεττής σημείωσε πως κατοικίες υπέστησαν στην περιοχή εκτεταμένες ζημιές, και δεκάδες άλλες προστατεύθηκαν, συμπλήρωσε.

Από ύψωμα στην κοινότητα Λετύμπου παρακολουθούμε την έκταση της καταστροφής, που ξεκινά στα δυτικά από το Πολέμι και κατευθύνεται ανατολικά προς Χούλου, Λεμώνα, μέχρι και την Αμαργέτη. Γλίτωσε νότια η κοιλάδα του ποταμού της Έζουσας, που είναι περιοχή Νατούρα και υψίστης οικολογικής σημασίας.

Στο έργο κατάσβεσης συμβάλλει όλος ο κρατικός μηχανισμός καταστολής και υποστήριξης και οργανωμένα εθελοντικά σώματα, κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στην περιοχή υπάρχουν ενισχυμένες δυνάμεις, δασοπυροσβέστες, προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών όπως και προωθητές γαιών.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών έστειλε το μήνυμα ότι πάλι έχουμε θέμα από ανθρώπινο παράγοντα, από κάψιμο σκουπιδιών, από ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και κάψιμο στην ύπαιθρο. Πρέπει ο καθένας μας να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, ανέφερε ο κ. Ιεζεκιήλ, προσθέτοντας πως γίνονται ζημιές οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, κινδυνεύουν ζωές. Ανέφερε ακόμη πως το ευτύχημα είναι ότι χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε απώλεια, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να είμαστε υπαίτιοι για τέτοιου είδους καταστροφές.

«Οι συμπολίτες μας, όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά, πρέπει να καταλάβουμε ότι εφαρμόζουν κάποιους κανονισμούς για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα φυσικό περιβάλλον, το οποίο χρειάζεται να το χαιρόμαστε αλλά και να χαιρόμαστε και τους ανθρώπους μας» συμπλήρωσε.

Άρχισαν οι καταγραφές των ζημιών

Από νωρίς το πρωί σήμερα, Λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου προέβησαν σε καταγραφή των ζημιών σε υποστατικά στην Κοινότητα Ψάθι. Συγκεκριμένα, έχουν επηρεαστεί 14 κατοικίες, εκ των οποίων οι δύο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αυτή την ώρα, το συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου καταγράφει ζημιές στην Κοινότητα Πολεμίου.

Άρχισαν να επιχειρούν τα Καναντέρ

Άρχισαν λίγο μετά τις 10 να επιχειρούν τα ελληνικά Καναντέρ στις πληγείσες περιοχές.


Κατά τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά καθηλώθηκε στα όρια της Χούλους και δεν προχώρησε προς την Παναγιά, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στην «Κ» ο κοινοτάρχης Παναγιάς, Σάββας Νικολάου. Όπως τόνισε, η νηνεμία ήταν ευνοϊκή.

Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου αν και βελτιώνεται κατά διαστήματα, όπως ανέφερε.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν ανεξέλεγκτα μέτωπα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμείναν εκεί από χθες. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως πάνω από 60 άτομα από το Τμήμα Δασών εργάζονται για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο σκοπός μας είναι να κατασβηστεί η πυρκαγιά, είπε, σημειώνοντας πως ήδη κατέκαψε αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα. Χθες το βράδυ ναι μεν επικράτησε άπνοια, ωστόσο, είχαν και σοβαρές αναζωπυρώσεις μετά τα μεσάνυκτα, κατέληξε.

Να σημειωθεί πως την Τρίτη οι φλόγες έφτασαν μέχρι το νεκροταφείο Πολεμίου.

Εικόνα από το Συντονιστικό Κέντρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχτούν καλύτερα σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που μαίνεται στην επαρχία Πάφου, εξέφρασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον Άγιο Δημητριανό, όπου μετέβη, ο Μάριος Χαρτσιώτης έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα, προσθέτοντας πως παρ’ όλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν καλύτερα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος, όμως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν νωρίς το απόγευμα», σημείωσε.

Ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος είπε πως κατά την διάρκεια της νύχτας έγινε οριοθέτηση της πυρκαγιάς και παρέμειναν δυνάμεις, όσες χρειάζονται για να επιβλέπουν ολόκληρη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αναζωπυρώσεις για να μπορέσουμε να κατασβέσουμε πλήρως τη πυρκαγιά. Είπε ακόμη πως με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν τα πτητικά μέσα θα κάνουν ρίψεις περιμετρικά και παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις θα γίνει μεγάλη προσπάθεια συνέχισε, «για να κατασβέσουμε και την τελευταία εστία πυρκαγιάς ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε νέα αναζωπύρωση και να εξελιχτεί η πυρκαγιά όπως εξελίχτηκε αρχικά». Πρόσθεσε πως με το πρώτο φως της ημέρας θα γίνει μια διερεύνηση για την έκταση της πυρκαγιάς και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες ο κ. Λογγίνος ανέφερε πως οι άνεμοι την Τρίτη ήταν 4- 5 μποφόρ ωστόσο και η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί επιπρόσθετα κάποια μποφόρ για αυτό εξελίχτηκε η πυρκαγιά με τόσους γρήγορους ρυθμούς. Πρόσθεσε πως ύστερα από ενημέρωση της οποίας έτυχε και σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν 3- 4 μποφόρ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οριοθετώντας την πυρκαγιά να μπορέσουν να την κατασβήσουν εντελώς λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του ανέμου, κατέληξε.

Στο μεταξύ 48 κάτοικοι κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Πάφου. Τιτάνιες προσπάθειες καταβλήθηκαν και για την απομάκρυνση ζώων που φέρονται να είχαν τραυματιστεί από την πύρινη λαίλαπα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση