ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σοκ στα κατεχόμενα από εικόνες εγκατάλειψης ηλικιωμένων σε γηροκομείο

Αντιδράσεις προκάλεσαν στην τ/κ κοινότητα οι εικόνες από τον οίκο ευγηρίας στην κατεχόμενη Σύγκραση

ΚΥΠΕ

Σοκ και αντιδράσεις προκάλεσαν στην τ/κ κοινότητα οι εικόνες από τον οίκο ευγηρίας στην κατεχόμενη Σύγκραση, που ανήκει σε ίδρυμα (ΕΒΚΑΦ), όπου διαμένουν περίπου 50 ηλικιωμένα άτομα.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε σε προσωπικό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός άνδρα, πρώην παρουσιαστή σε τηλεοπτική εκπομπή, το βράδυ της Παρασκευής, ο οποίος μπήκε μέσα στο κτίριο και με τη βοήθεια ενός δεύτερου άνδρα μετέδιδαν live την κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο. Μουχλιασμένοι τοίχοι, ταβάνια που έχουν πέσει, σωλήνες και τοίχοι στα μπάνια που έχουν αλλοιωθεί, κρεβάτια παλιά, στοιβαγμένες καρέκλες, παλιά αντικείμενα και ακατάλληλα προς χρήση σε κοινόχρηστους χώρους.

Στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχαν εντοπισθεί και 20 θετικά περιστατικά κορωνοϊού, ενώ – όπως γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος – η ένωση φαρμακοποιών ανακοίνωσε πως μέλη της επισκέφθηκαν το χώρο και έλεγξαν τα φάρμακα εντοπίζοντας δεκάδες ληγμένα κουτιά. Τα αντικατέστησαν με καινούργια.

Η Χατιτζέ Τζένκινς, πρόεδρος του συλλόγου δικαιωμάτων και ψυχικής υγείας ηλικιωμένων, σε ανάρτησή της έγραψε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο προειδοποιούσε και είχε στείλει παντού επιστολές για την κατάσταση στο συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. «Σας ικετεύω κάθε χρόνο εδώ και 5 χρόνια να φτιάξετε το ταβάνι αυτού του γηροκομείου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι τώρα οι πολιτικοί κάνουν λες και δεν συνέβη τίποτε τόσο καιρό. «Μήπως άραγε ντρέπονται για αυτό που βλέπουν;».

Η Τζένκινς περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο ως ένα ανθρώπινο δράμα, σημειώνοντας ότι το ταβάνι έχει πέσει σε διάφορα σημεία, στις τουαλέτες δεν υπάρχουν τα χρειώδη, ενώ η μυρωδιά δεν αντέχεται, οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι χωρίς φροντίδα και είναι παρατημένοι σε μια γωνιά.

Σημειώνεται ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας που ήταν δεμένη με σχοινί στο κρεβάτι της.

Το Σάββατο, τον χώρο επισκέφθηκε ο «πρωθυπουργός» Φαίζ Σουτζούογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι απομακρύνει από τα καθήκοντά τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του βακούφικου στο οποίο υπάγεται ο οίκος ευγηρίας. Με εντολή του, είπε, συνεδρίασε εκτάκτως το «τμήμα βακουφίων» και απομάκρυνε από τις θέσεις τους στα μέλη του ΔΣ του εν λόγω βακούφικου, στο οποίο υπάγεται το γηροκομείο, το οποίο θα περιέλθει στην δικαιοδοσία του «δήμου» Τρικώμου, από σήμερα, Δευτέρα, καθώς βρίσκεται εντός των ορίων του. Από την Καισάρεια της Τουρκίας όπου βρισκόταν το Σάββατο, ο Τ/κ ηγέτης Ερρσίν Τατάρ δήλωσε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάσταση που επικρατεί στον οίκο ευγηρίας. Σήμερα αναμένεται να μεταβεί επιτόπου η σύζυγός του.

Το ΕΒΚΑΦ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ηλικιωμένοι στο εν λόγω κτίριο θα μεταφερθούν σε οίκο ευγηρίας που και πάλι υπάγεται σε βακούφικο, στην Αμμόχωστο. Η ένωση μηχανολόγων πρότεινε να προβεί στις απαραίτητες επιδιορθώσεις στο κτίριο αφιλοκερδώς.

Το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε ότι χθες όλοι οι ένοικοι στο γηροκομείο υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και οκτώ από αυτούς μεταφέρθηκαν για θεραπεία στο νοσοκομείο εκτάκτων περιστατικών στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ανέφερε επίσης ότι όλοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως αλλά και με την αναμνηστική δόση.

Πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στον τ/κ Τύπο σήμερα γράφουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του βακούφικου στο οποίο υπάγεται το γηροκομείο θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικός είναι τίτλος της Αβρούπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση