ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης τα κατεχόμενα

Η κρίση του κορωνοϊού πυροδοτεί οικονομική ύφεση με την Άγκυρα να μην δείχνει πρόθυμη να προσφέρει επιπλέον κονδύλια στους τουρκοκύπριους

Η κρίση του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Κύπρο πυροδοτεί αλυσιδωτές εξελίξεις στην οικονομία των κατεχόμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» σε διάφορα μέτωπα πλέον η τ/κ ηγεσία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και στον ιδιωτικό τομέα.

Στον ιδιωτικό τομέα, τ/κ επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας που επέβαλλε η «κυβέρνηση» και στέλνουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να λάβουν κανονικά τους μισθούς τους.
Κάποιες επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενους τους να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού.

Περικοπές στους μισθούς

Οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές και στον «δημόσιο» τομέα. Η «κυβέρνηση» έχει στην διάθεση της περιορισμένα κονδύλια για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Και η Άγκυρα δεν εμφανίζεται πρόθυμη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, για παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την τ/κ πλευρά.

Εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου, ο «Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», Φαίζ Σουτζούογλου προειδοποίησε την τ/κ κοινότητα ότι οι μισθοί του «δημοσίου» ενδέχεται να πληρωθούν με καθυστέρηση. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περικοπές από τους μισθούς του «δημοσίου». Την ίδια ώρα, η «κυβέρνηση» αναζητά έκτακτα κονδύλια για να κρατήσει «ζωντανό» τον ιδιωτικό τομέα.

Η οικονομική κρίση

Στα μεγάλα προβλήματα στο πεδίο της οικονομίας εστίασε και ο «Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας», Χασάν Τάτσοϊ, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τον τ/κ τύπο, τόνισε ότι η τ/κ πλευρά αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κρίση του κορωνοϊού, στο μέτωπο της οικονομίας.

«Τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες», αναρωτήθηκε ο κ. Τάτσοϊ.
Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Άγκυρα, η οποία παρακολουθεί την κρίση του κορωνοϊού στην Κύπρο, έχει δηλώσει ότι η τουρκική πλευρά βρίσκεται στο πλευρό της τ/κ κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της στο οικονομικό πεδίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση